Pazar, 24 Kasım, 2024
Yusuf Mankaoğlu, 1995 doğumlu pırıl pırıl bir genç. İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü 2. sınıf öğrencisi. Liseyi Bağcılar Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Uçak Bakım Bölümü’nde okur. Bölüm revaçtadır; lise mezuniyetinden sonra aslında işi de hazırdır. Ne var ki stajını THY’de yaparken, çocukluğunun geçtiği Mahmutpaşa’da yaşadığı deneyim, gelecekte ne olmak istediğini sorgulamasına sebep olur. Uçak bakım teknisyenliği iyi bir işti, geliri de yüksekti ama o, babası gibi tekstille uğraşan bir iş adamı olmak istiyordu.
MAHMUTPAŞA DENEYİMİ
Mankaoğlu, babasının işi nedeniyle tekstille çocukluğundan itibaren ilgilenmeye başlar.
Kesim atölyesinde makas tutmaktan dikiş dikmeye kadar her işi yaptığını, sonra Mahmutpaşa’daki satış bölümüne geçtiğini belirten Mankaoğlu, e-ticarete başlama hikayesini şöyle anlatıyor: “Ticari hayata bakış açım burada şekillendi. Üniversitede hazırlık sınıfında farklı işler yaptım. Hazırlık okuyan öğrencilere İngilizce ders kitapları sattım. Bu sayede kendi harçlığımı çıkarıyordum. Sonra Instagram’da bir sayfa kurup, gümüş takı satmaya başladım. E-ticaret’i ilk burada deneyimledim ve çok keyif aldım. Sonra da asıl bildiğim iş olan tekstil sektörüne yönelmeye karar verdim. Uzun araştırmalar ve okumalar sonucunda da www.modalale.com sitesini kurdum.”
MÜHENDİSLİK İSTİYORDU
Staj deneyimi boyunca kendini sorgulayan ve ticareti seçen Mankaoğlu, sıra üniversite tercihi yapmaya gelince amacını destekleyecek bir bölüm araştırmaya başlar. Önce endüstri mühendisliği okumayı düşünür ama sonra düşüncesi değişir: “Tercih döneminde üniversiteleri gezip endüstri mühendisliği bölümünü araştırıyordum. İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne de bilgi almaya gittim. İlk defa o zaman uluslararası ticaret bölümü hakkında bilgi edindim. Aslında bu bölümü seçmek benim için zordu; çünkü sayısal çıkışlıydım. Bölüm eşit ağırlıkla öğrenci alıyordu ama tam bana göreydi. İyi ki de tercih etmişim. Şu an okuduğum bölümden çok memnunum.’’
ÜNİVERSİTE UFKUNU AÇTI
Yusuf Mankaoğlu, hazırlık sınıfını bitirip bölümünü okumaya başladığında doğru karar verdiğine kesinlikle inanır. Dersleri heyecanla dinler; akademisyenlerin anlattıklarını, kitaplarda okuduklarını çalıştığı ortamlarla ve yaptığı işlerle kıyaslar. Aynı zamanda çok kıymetli akademisyenlerle tanışma fırsatı bulur. Girişimcilik hakkında bilgi almanın, seminerleri takip etmenin işini şekillendirmede büyük katkı sağladığını belirten Mankaoğlu, yeni insanlar tanımanın ve yeni işler görmenin ufkunu açtığını dile getidi.
BAŞARISINDA AİLESİNİN PAYI BÜYÜK
Başarısında ailesinin büyük payı olduğunu vurgulayan Yusuf Mankaoğlu, “Babam ticaretle uğraşmasına rağmen lise bittikten sonra benim THY’de uçak teknisyeni olarak çalışmamı istedi. Hayatımın daha rahat bir şekilde devam edeceğine inanıyordu. Ancak ben üniversite okumayı istedim. Kendi işimi kurmanın daha güzel olacağını düşünüyordum. Ailem fikirlerime saygı duydu. Özgüvenimin gelişmesinde ailemin beni rahat bırakması çok etkili oldu’’ diyor.
İHRACAT YAPMAYA BAŞLADI
Daha yolun başında beklentisinin üzerinde bir satış hacmine ulaşan Yusuf Mankaoğlu, şimdiden Türkiye’nin ihracatçıları arasına adını yazdırmayı başardı. Asıl hedefinin Ortadoğu, Asya ve Avrupa pazarına ihracat yapmak olduğunu belirten Mankaoğlu, “Uluslararası ticaret okuduğum için ihracata çok önem veriyorum ve hem kendi firmamıza hem de ülkemize katkı sağlayacağını düşünüyorum. Arap ülkelerine, Avrupa’ya ve Asya’da da Malezya’ya reklam veriyorum. Ortadoğu ülkelerine toptan satış yapmaya başladım. Yani küçük de olsa ihracat yapıyorum. Türk ürünlerinin kalitesini daha fazla ülkede gösterip beğendirebildikten sonra katma değerle bir marka oluşturmayı da hedefliyorum’’ diye konuşuyor.
ÇOCUKLUĞUNDAN BERİ BİLDİĞİ İŞİ YAPIYOR
Yusuf Mankaoğlu, 21 yaşında ticarete atılırken, çocukluğundan beri tekstil piyasasında olduğu için sektör tercihinde pek de zorlanmaz. E-ticaret yöntemiyle daha hızlı satmayı ve bu şekilde büyümeyi hedeflediğini de şu sözlerle anlatıyor: “İstediğim ürünü imal ettirip satma imkanım olduğu için daha çok kâr edeceğimi düşünerek bu işe girdim. Yeni bir site olmamıza rağmen beklentimden daha iyi gidiyor. Türkiye’de e-ticaret günden güne büyüyen bir sektör. Şu anda perakende sektöründe toplam cironun henüz yüzde 2’si bile olamadı. Ancak bunun artacağına ve e-ticaretin çok iyi noktalara ulaşacağına inanıyorum.’’
23 Kasım 2016 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi