tatil-sepeti

Bilişim sektöründe 5G teknolojileri henüz tamamen yerleşmezken 6G de dünyanın gündemine girdi. İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, farklı uygulama ihtiyaçlarına aynı anda cevap verebilme kabiliyetinin 5G’yi önceki sistemlerden ayıran en önemli farklılık olduğunu söyledi. Arslan, 6G’nin ise 2026 yılında standart çalışmalarına başlayıp 2030’lu yıllarda tüketicinin hizmetine sunulmasının beklendiğini belirtti.

DAHA FAZLA DİJİTALLEŞME

5G standartlarıyla birlikte ortaya çıkan yeni vizyonun devamı niteliğinde olan 6G sistemlerinin önemine dair detaylar veren Arslan, “Yapay zeka ve makina öğrenmesi gibi teknikleri de kullanarak insan ve çevrenin bütünleşmesini sağlayacak, nesnelerin insanlara daha fazla hizmet ettiği, nesnelerin haberleşmesi ile toplumun bütünleştiği bir dünyada sadece kişilerin değil, sağlıktan tarıma, eğitimden ulaşıma ve daha birçok dikey sektörün dijitalleşmesine katkıda bulunacak. 5G, dijital dünya bileşenleri açısından bir emekleme dönemi olarak görülebilir ya da bir film fragmanı. 6G ise belli bir olgunlaşma ile filmin sinemadaki gösterimi olacak” dedi.

ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ

6G ile beraber klasik veri haberleşmesi dışında ortam bilgisi denilebilecek verilerin de üretilmesi, toplanması ve bu verilerden yeni bilgilerin üretilmesinin önem kazanacağına işaret eden Arslan, radar ve algılama teknolojisinin haberleşme teknolojisi ile bütünleşmesinin 6G ile mümkün olacağının altını çizdi.

Arslan, Türkiye’de şu an az sayıda üniversitenin 6G üzerine çalışmalar yaptığını belirterek, endüstrinin 6G çalışmalarına dahil olması için üniversite-sanayi işbirliklerinin önemli olduğunu söyledi.

12 Eylül 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem