istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

2025 FİTRE NE KADAR: Bu sene Ramazan fitre miktarı ne kadar oldu?

Fitre bedeli, 2025 Ramazan ayı öncesinde gündeme geldi. Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verilen, fitre olarak da bilinen fıtır sadakası 2025 miktarı belirlendi. Diyanet tarafından yapılan açıklama ile "Fitre ne kadar? 2025 Ramazan ayı fitre bedeli kaç TL?" sorusu yanıt buldu.

Giriş: 03.02.2025 - 14:38
Güncelleme: 03.02.2025 - 14:38

On bir ayın Sultanı Ramazan ayı 1 Mart 2025 Cumartesi başlıyor. Mübarek Ramazan ayına artık kısa bir süre kalmasıyla 2025 fitre miktarı gündeme geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu sene verilecek fitre miktarını açıkladı. Peki, fitre ne kadar? 2023 Ramazan fitresi kimlere ve ne zaman verilir?

 

FİTRE NEDİR?

Fitre; halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

 

2025 FİTRE NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yıl fitre miktarının 180 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

 

Diyanet'ten yapılan açıklamada, Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda 2025 yılı ramazan için fitre miktarının belirlenmesi konusunun görüşüldüğü belirtildi.

 

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

 

"Konu ile ilgili hadisi şerifler, mevcut sosyoekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak, ülkemizde fitre miktarı 2025 yılı ramazan ayından 2026 yılı ramazan ayına kadar 180 lira olarak belirlenmiştir. Fitre olarak belirlenen miktar, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda maddelerinden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu meblağ, aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanında her bir mükellef, kendi günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı fitre olarak verebilir."

 

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

 

Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).

 

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Fitre ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esas. Aynı zamanda zekât için de aynı kural geçerli.

 

Kişi, annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire de dağıtılabiliyor. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalı.

 

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine fitre verilebiliyor.