2025 e-ihracat yılı olacak

e-ticaretin küresel büyüklüğünün yılsonunda 6.4 trilyon doları aşması beklenirken, Türkiye e-ihracatta hızlı adımlar atıyor. Ticaret Bakanlığı, 2025 yılını e-ihracat yılı ilan etmeye hazırlanıyor.

Giriş: 13.12.2024 - 12:48
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İstanbul Ticaret Odası’nın devreye alacağı Uçtan Uca E-İhracat Merkezi ve E-İhracata İlk Adım Programı ile de KOBİ’lerin uluslararası pazarlara açılması hızlanacak.

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

E-ticaret pazarının büyüklüğü geçen yıl 5.7 trilyon dolara ulaştı. Bu rakamın 2024 sonunda yüzde 10 artarak 6.4 trilyon doları aşması, 2026’ya kadar 8.1 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Geleneksel ticaret hızla e-ticaret platformlarına yönelirken, Türkiye de bu dönüşümde önemli adımlar atıyor. Bu kapsamda üyelerini  bilgilendirmek isteyen İstanbul Ticaret Odası, ‘E-İhracat Destekleri: Uçtan Uca E-İhracat Çözümleri’ webinarını düzenledi.

 

UÇTAN UCA E-İHRACAT 

Toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca yaptı. Eyyüpkoca, Oda’nın e-ticaret çalışmaları konusunda şu bilgiyi verdi: “Firmalarımızın uluslararası pazarlarda daha etkin bir şekilde yer almaları, ülke ekonomisinin geleceğini de şekillendirecek. Bunu hepimiz biliyoruz. Özellikle de teknolojiyi kullanmak ve e-ticaret dünyasında yer almak, çok kıymetli bir etkiye sahip. Bu noktada, Uçtan Uca E-İhracat Merkezi kuşku yok ki, geleceğin ekonomisini bugünden tasarlamak için stratejik bir adım olacak. İTO olarak bu merkezle üyelerimizi e-ihracata kazandıracağız.” 

 

EĞİTİMLE BAŞLANACAK

Uçtan Uca E-ihracat Merkezi’nin üyelerin e-ihracat süreçlerini kolaylaştırmak ve kapasitelerini artırmak amacıyla tasarlandığını belirten Eyyüpkoca, “Merkez, e-ihracat yolculuğunun her aşamasına yönelik adım adım çözüm önerileri sunacak, firmalarımızın sektörel gelişimlerine katkı sağlayacak. Aynı zamanda eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle de tüm gereksinimler tek bir çatı altında toplanmış oluyor. Buradan hareketle de yerel ve uluslararası paydaşların katkılarıyla oluşturulacak işbirlikleri üzerinden güçlü etkileşim kanalları inşa edilecek. Merkez bünyesinde sunulacak e-ihracat danışmanlık hizmeti, özellikle KOBİ’lerimizi hedef alıyor” dedi. Eyyüpkoca, şöyle devam etti: “Bir yeni müjdemiz de 17 yıldır düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz ve birçok üyemizin ihracata ilk adım atmasını sağlayan İhracata İlk Adım Programı’nın yeni bir kardeşi olacak. O da E-İhracata İlk Adım Programı (E-İİAP). Yeni dönemde bu programı başlatacağız.”

 

2025 MÜJDESİ

Yeni yılla birlikte birçok desteğin de beraberinde geleceğinin müjdesini veren İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal Önal, 2025 yılını e-ihracat yılı ilan edeceklerini bildirdi. Önal, şunları söyledi: “Burada birkaç müjde vermek istiyorum. Etsy’de kişiselleştirilmiş ürünlerin satışı gerçekleştiği için sadece reklam desteği veriyorduk. Burada yeni bir adım atarak pazaryeri desteği de vermeye başlayacağız. Bunun yanı sıra Ebay’da otomotiv ürünlerinde de artı destekler vermeye başlayacağız. Bunların yanı sıra hedef ülkeler arasına Suudi Arabistan’ı da alıyoruz. Yeni yıl itibariyle Suudi Arabistan’da pazaryeri destekleri de sağlayacağız. Mikro ihracatçının en önemli destekçisi olan Trendyol için de bir destek programı hazırlıyoruz. İhracata yönelik olacak bu destek, pazaryeri destekleri arasına girecek. Bu konular 2025’in ilk destekleri olacak. Bunun gibi birçok destek, 2025’te başlayacak. 2025’i, e-ihracat yılı ilan edeceğiz.”  

 

17 E-PAZARYERİNE DESTEK VAR 

B2B için kolayihracat.com, B2C için E-Kolay İhracat Platformu (E-Kip) tercih edilmesi gerektiğini belirten İhracat Genel Müdürlüğü E-İhracat ve Yeni Nesil Teknolojiler Daire Başkanı Hasan Önal, “E-kip 3 ay önce çalışmaya başladı. Şubat ayına kadar da eksiklerimizi gidererek platformu tam kapsamlı devreye alacağız” diye konuştu. e-pazaryerlerine desteklerini artırdıklarını belirten Önal, şunları söyledi: “Geçen aya kadar 15 e-pazaryeri destek kapsamında, kılavuza dahil oldu. Geçen ay ise Birleşik Arap Emirlikleri’ne ait Namshe, Nijerya merkezli ve Afrika’nın dijital kapısı Jumia platformunu da destek kapsamında aldık. Jumia; Afrika kıtasında 11 ülkede faaliyet gösteriyor. 

e-ihracat destekleri kapsamında Afrika ülkeleri artı yüzde 20 olup, Mısır’da ilave olarak pazaryeri komisyonu desteği verilmeye başlandı. Bu pazaryerlerine yenilerini eklemeye devam edeceğiz. İlk çeyrek hedefimiz ise bu sayıyı 20’ye yükseltmek.” 

 

DİJİTAL ÜRÜN PASAPORTUNA DİKKAT

AB üyesi ülkelerde yeni yılın şubat ayı itibariyle artırılmış ürün sorumluluğu kapsamında yerel temsilcilikler açılması gerekeceğini söyleyen Hasan Önal, “Yeni yıl itibariyle firmaların ürünlerinin arkasında durması daha çok gündeme gelecek. Bir diğer önemli gündem de dijital ürün pasaportu. 2027’de tekstil sektörüyle başlayacak bu uygulama birçok sektöre de yayılacak” dedi.