istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

2025 BERAT KANDİLİ: Berat Gecesi ayın kaçında?

On bir ayın sultanı Ramazan'ı müjdeleyen son kandil olan Berat Gecesi şubat ayı içinde idrak ediliyor. Peki, Berat Kandili ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Giriş: 04.02.2025 - 10:52
Güncelleme: 04.02.2025 - 10:52

Mübarek üç ayların manevi ikliminde idrak edilen Berat Kandili, affın ve rahmetin kapılarının sonuna kadar açıldığı kutlu bir gece olarak karşılanıyor. Duaların semaya yükseldiği, günahların bağışlanma niyetiyle gözyaşlarına karıştığı Berat Gecesi, manevi hazırlıkların en kıymetli duraklarından biri kabul ediliyor. Peki, Berat Kandili ne zaman?

 

2025 BERAT KANDİLİ NE ZAMAN?

Berat Kandili de Şaban ayının 14’ünü 15. güne bağlayan gece idrak ediliyor. Ramazan ayının habercisi olan Berat Kandili bu sene 13 Şubat 2025 Perşembe günü eda edilecek.

 

BERAT NE DEMEK, NE ANLAMA GELİYOR?

Berat Arapça berâe/berâet (البرائة) kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Berâet, “iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğünün bulunmaması” anlamına gelir. Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah’ın affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağı umularak bu geceye Berat gecesi denmiştir. Berat gecesi için Arapça eserlerde “şâbanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (الصك = belge) gecesi” mânalarına gelen terkipler kullanılmaktadır.

 

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ

Diyanet’in geçtiğimiz yıllarda yaptığı paylaşım şöyle; Kaynaklarımızda rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat gecesi, af, arınma ve kurtuluş gecesidir.Hiç şüphesiz ki Beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Sevgili Peygamberimiz (sav) bu gecede Allah’a çokça ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve bu gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecellî ederek fecre kadar: “Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belâya dûçar olan yok mu, ona afiyet vereyim!..” buyurduğunu bizlere müjdelemiştir. (İbn Mâce, İkâmetü’s-Salavât, 19

 

Berat Kandili orucu hakkında Hz.Ali (R.A.) rivayet edilen bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz Buyuruyor ki; “Şaban ayının yarı gecesinde yani (Berat Gecesi) olduğunda, gündüzünde oruç tutun, gecesini de ibadetle geçirin. Çünkü Yüce Allah (c.c), o gece rahmetiyle gökyüzüne iner ve şöyle buyurur; “Günahının affını isteyen yok mu? Affedeyim, rızkının artmasını isteyen yok mu? Bol rızık vereyim, bir derde düçar olan yok mu? Afiyet vereyim. Yok mu şunu isteyen, yok mu bunu isteyen diye bu ilahi ses tan yeri ağarıncaya kadar devam eder" buyuruyor.

 

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için; gündüzünde oruç tutulmalı, gecesinde cemaatle namaz kılınmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar kucaklaşmalıdır. Yoksul-yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir.