Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle fuara katılımı organize eden İTO, yıl sonuna kadar 5 küresel kitap fuarında daha yayıncılara öncülük edecek.
Dünyanın önde gelen 50’ye yakın fuarına Türk firmalarının katılımını organize eden İstanbul Ticaret Odası (İTO), kültür ekonomisinin gelişimine de destek veriyor. Farklı kıtalardaki içerik fuarlarına katılımı sağlayan İTO, kültür ekonomisinin temellerinden yayıncılığın da dünyaya açılması için çalışmalarını artırarak sürdürüyor. 2024 yılında 6 global kitap-yayıncılık fuarına katılımı programına alan İTO, sezonu Asya’nın en büyük kitap fuarı olarak tanımlanan Yeni Delhi Dünya Kitap Fuarı (NDWBF) ile açtı.
51 YILLIK ORGANİZASYON
Bu yıl 51. organizasyon yılını kutlayan Yeni Delhi Dünya Kitap Fuarı, Yeni Delhi’nin merkezi konumundaki Pragati Maidan’da yeni inşa edilen salonlarda gerçekleştirildi. Hindistan Hükümeti Eğitim Bakanlığı’na bağlı Hindistan Ulusal Kitap Vakfı tarafından düzenlenen fuara, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle İTO da katılım organize etti. Hindistan organizasyonuna farklı alanlarda yayın yapan yayıncılar ile basım ve telif ajansı kuruluşları iştirak etti.
B2B GÖRÜŞMELER
Türkiye’den katılanlar da bir yandan kendi eser ve hizmetlerini tanıtırken, diğer yandan da dünyadaki yenilikleri görme imkanı buldu. İTO tarafından kurulan Türkiye standında Türk yayıncı ve telif ajansları eserlerini sergiledi, potansiyel alıcılarla B2B telif görüşmeleri gerçekleştirdi. Hintçe’ye çevrilen Türk eserleri de vitrindeki yerini aldı. Kültür Bakanlığı kaynaklarına göre şimdiye kadar 45 Türk yazarın 110’a yakın eseri Hintçe’ye çevrilmiş durumda. Sektör aktörleri, bir yandan çevirisi yapılan eserlerin Hindistan’da satışının artırılmasına çalışırken, diğer yandan da yeni yeni eserlerin çeviri pazarını geliştirme çabasında.
YAZAR BÜYÜKELÇİ İLGİSİ
Türk edebiyatı ve yayınlarının yurt dışında tanıtımına katkıda bulunmakla birlikte Türk yayıncılığının da uluslararası ticari ilişkilerinin gelişmesini hedefleyen İTO, başarı yolunda ilgili kurum ve makamların da desteğini sağlıyor. Gidilen ülkelerdeki büyükelçiler ve ticaret ataşeleri ile yerinde ziyaretler ve değerlendirmeler yapılıyor. Bu kapsamda kendisi de bir edebiyatçı yazar olan Yeni Delhi Büyükelçisi Fırat Sunel, fuarı ziyaret ederek, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ve yayıncılarla görüşmeler gerçekleştirdi. Büyükelçi, İTO standında Penguin India Yayınevi tarafından İngilizce çevirisi de yapılan The Lighthouse Family adlı kitabını da imzaladı. İmza etkinliği, standa ilgiyi artırdı.
DÜNYA YAYINCILARI İLE RESEPSİYON
Büyükelçi Sunel, büyükelçilik konutunda bir de resepsiyon vererek, Türk yayıncılar için iletişim ortamı sağladı. Fuara farklı ülkelerden katılan seçkin yayın temsilcilerinin iştirak ettiği resepsiyon, yayıncılar buluşması havasında gerçekleşti. Hintli yazarların da katıldığı resepsiyonda gelecek programları da konuşuldu. Büyükelçilik, İTO ve yayıncılar da 2025’te daha iyi bir temsil ve görünürlük için şimdiden hazırlığa başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Yeni Delhi Büyükelçisi Fırat Sunel ve İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, fuarda yayıncılarla görüşmeler yaptı.
Yeni Delhi Büyükelçisi Fırat Sunel, İTO standında Penguin India Yayınevi tarafından İngilizce çevirisi de yapılan The Lighthouse Family adlı kitabını imzaladı.
RENKLİ FUARDAN NOTLAR
Bu yıl 6 kitap-yayıncılık fuarını gündemine alan İTO, sezonu Hindistan’da açtı. Sırada 5 fuar daha var. Hindistan ile açılan 2024 kitap fuar programında Macaristan açılımı dikkat çekiyor. Budapeşte Kitap Fuarı’nı programına alan İTO, 26-29 Eylül 2024’te yayıncılık endüstrisinin Macaristan üzerinden dünyaya açılımını organize edecek. Söz konusu fuarda Türkiye’nin Onur Konuğu Ülke olması da bekleniyor.
SIRADAKİ DURAKLAR
Hindistan renkliliği, kitap fuarına da yansıyor. Türkiye’deki kitap fuarlarına da fikir verebilecek uygulamalardan bazıları şöyle:
Çocuk pavilyonu: İlgi çekici bir tasarıma sahip Çocuk Pavilyonu’nda çocuk edebiyatı ve okuma alışkanlığını teşvik eden hikaye anlatma oturumları, atölye çalışmaları, paneller, interaktif oturumlar, bilgi yarışmaları, yarışmalar vb. etkinliklerin yanı sıra Çocuk Yazarlar Köşesi de düzenleniyor. Söz konusu etkinlikler, tanınmış yazar ve illüstratörlerin yanı sıra eğitim ve yayıncılık alanında profesyoneller tarafından gerçekleştiriliyor.
Yazar köşeleri: Fuarın çeşitli salonlarında oluşturulan, estetik tasarımlı Yazar Köşeleri yerli yayıncılara, yazarlara ve kitapseverlere diyaloglar, paneller, kitap tanıtımları için doğru platformu sağlıyor. Book Talk olarak adlandırılan köşeler, aynı zamanda ziyaretçilerin buluşma yeri olarak da hizmet veriyor.