tatil-sepeti

Türk startupları, 2022’de 1 milyar 693 milyon dolar yatırım almayı başardı.

Türk startupları, 2022’de1 milyar 693 milyon dolar yatırım almayı başardı. Avrupa Süper Ligi’nde yerini koruyan Türkiye; başarısını oyun, lojistik, fintek sektörleriyle sağladı. Her 10 startup yatırımından 2’sine yabancı sermaye çekmeyi başaran Türkiye, yabancı yatırımcılarla Avrupa’nın yeni startup hub’ı olmayı hedefliyor. 

 

Türkiye startup ekosistemindeki yatırımlar, 2022’de rekor kırarken, 2023’te de yeni bir rekora imza atılması bekleniyor. En büyük atağı ise İstanbul yaptı. İstanbul, Avrupa şehirleri arasında 7 basamak yükselerek 6. sıraya çıkarken, Ortadoğu’da Tel Aviv’in ardından en çok yatırım alan şehir oldu. 

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Yatırımcıların startuplara ilgisi son 10 yıldır hem global pazarda hem de Türkiye’de devam ediyor. Gelen taleple birlikte hisse fiyatlarını hızlıca yükselten startupların, geleneksel işleri yapan işletmelere kıyasla çok daha büyük şirket değerlemelerine ulaştığı gözlemlendi. Yatırımların artmasıyla, son 2 yılda startup dünyası, hiç olmadığı kadar çok unicorn statüsüne ulaşan girişimciye tanık oldu. CBInsights raporuna göre, 2 milyon girişimcinin bulunduğu global ekosistemde 1.203 firma unicorn haline geldi. Böylece unicornlar, 4 trilyon değere ulaştı. 

 

TÜM ZAMANLARIN REKORU

 

Girişimcilik ekosistemine Türkiye özelinde bakıldığında ise Startupswatch’ın verilerine göre; lojistik, oyun, e-ticaret, finans, yazılım ve bulut teknolojileri en çok yatırım alan sektörler olarak sıralandı. Startupswatch’ın raporuna göre, bu yılın sonunda 281 yatırım turunda Türkiye’deki startuplara toplam 1 milyar 693 milyon dolar yatırım yapıldı. Bu rakam, yeni bir rekorun daha kırıldığını gösteriyor.

 

YABANCILARIN İLGİSİ ARTTI

 

Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki girişimleri radarına aldığını söyleyen girişim sermayesi fonları yöneticileri, yatırım piyasasında hiç olmadığı kadar rekabetin olduğunu belirtti. Startupswatch verilerine göre, 2021’de her 10 girişimden 1’ine yabancı sermaye dahil oldu. Bu rakam 2022’de yaklaşık yüzde 100 arttı. Anlaşmaların maddi boyutları ve sayıları ise birçok ülkede düşmeye devam ederken, Türkiye, bu yılı rekorla kapattı. 2022’de gerçekleşen 281 yatırımın 52’sinin kurucuları kadın girişimcilerden oluştu. 

 

İSTANBUL İKİNCİ

 

Startupswatch’ın verilerine göre, oyun sektörü, en çok startup yaratan sektör olmaya devam etti. 2022’de oyun sektöründe yatırımların sayısı azalsa da 342 milyon dolar ile tüm zamanların rekoru kırıldı. Türkiye, 2022’de oyun yatırımlarında en çok yatırım çeken ülkeler sıralamasında ABD ve İngiltere’nin ardından üçüncü oldu. İstanbul ise Londra’dan sonra en çok oyun girişimcisinin yatırım aldığı şehir oldu. 

 

7 BASAMAK ÇIKTI

 

Melek ve VC (girişim sermayesi fonları) yatırım miktarına göre İstanbul, 1 milyar 682 milyon dolar yatırım miktarıyla Avrupa şehirleri arasında 7 basamak ilerleyerek 6. sıraya yükseldi. İstanbul, yatırım adedi açısından değerlendirildiğinde Avrupa’da Londra, Berlin, Paris, Stockholm ve Münih’ten sonra en çok yatırım yapılan 6. şehir oldu. Ortadoğu sıralamasında ise İstanbul, Tel Aviv’in ardından 2. sırada yer aldı.

 

ASYA ZİRVESİ İSTANBUL’DA YAPILACAK

 

Turcorn 100 programını Teknopark İstanbul olarak önemsediklerini söyleyen Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, “Ülkemiz gençlerinin çıkarttığı unicornların yanı sıra yenilerinin çıkması için melek yatırımcılar ve fonlarla temasa geçiyoruz. Diğer yandan, Türkiye’nin derin teknoloji merkezi olarak bu yılın başında ‘girişim sermayesi yatırım fonu’ kurup bünyemizdeki girişimleri doğrudan kendimiz destekleme kararı aldık. Bu sayede yatırımcılardan bağımsız olarak her türlü projeye destek verip girişimci sayısını artıracağız” dedi.

 

İKİNCİ KEZ

 

“Tamamlanan 3 bine yakın yerli ve milli proje ile diğer teknoparklardan ayrışarak dünya çapında ilgi odağı olmuş durumdayız” diyen Topçu, sözlerine şöyle devam etti: “Biyoteknoloji alanında ABD ve Kanada’dan başvurular alıyoruz. Siber güvenlik ve biyoteknolojiyle 100’ün üzerinde olan girişimci sayımızı iki kat artırmayı planlıyoruz. Önde gelen firmalarla girişimcileri bir araya getirerek projelerinin satışa dönüşmesine, satışların ölçeklenmesine ve yeni projelerin çıkmasına vesile oluyoruz.” 

 

Topçu, “2017 yılında ev sahipliği yaptığımız ve dünya teknoparklarının bir araya geldiği IASP Dünya Konferansı gibi 2023 yılında da Asya merkezli teknoloji şirketleri, teknoparkların ve yaklaşık 200’den fazla kurumun katılacağı ASPA Asya Teknoparklar Birliği Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız” dedi.

 

YILIN İKİNCİ YARISINDA YATIRIMLAR ARTACAK

 

 Domino Ventures Kurucu Ortağı Mustafa Kopuk, ”Turcorn 100 programının daha etkili olması için fonların fonu mekanizması, devletimiz tarafından daha etkin kullanılmalı. Devletimizin fon ve startup yatırımcı sayısını artıracak aksiyonlar alması, başarılı girişim sayısını doğrudan etkileyecek. Türk girişimlerin uluslararası yatırım alması için yurt dışı ofislerinin bulunması büyük avantaj sağlıyor” diye konuştu. 

 

Yurt dışına açılmanın pandemiden sonra kolaylaştığının da altını çizen Kopuk, şunları söyledi: “2022’de yatırım sayıları ve oranları azaldı, birçok yabancı fon, elindeki portföyü destekledi. Türkiye, startup ekosistemi için 2023’ün ikinci yarısı altın dönem olabilir.”

 

SAĞLIK, EĞİTİM VE LOJİSTİKTEN UNİCORN 

 

Türkiye’den unicornların eğitim, sağlık ve lojistik sektörlerinde olmasının yüksek ihtimal olduğunu söyleyen 500 Emerging Europe Kurucu Ortağı Enis Hulli,  “Girişimler, ekosistemi öğrenirken bölgesel ihtiyaçlara cevap verebiliyordu. Öğrenme evresinden gelişme evresine geçen startuplar, fikirlerini global için yeniden tasarlamaya başladı. Şimdi ise ekosistemde yeni bir evreye girildi. Yeni evrede Türk startupları doğrudan globale yönelik ürün geliştiriyor. Bu yüzden erken aşama girişimlerin kıymeti artıyor. Bu evreyle Türk startuplara ilgi yükseldi” dedi.




































02 Ocak 2023 Pazartesi