2023 hedefini 10 markayla tescilleyelim

Giriş: 12.03.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ADEM ORHUN

Yatırımcıların ve girişimcilerin iç pazarda olduğu kadar global arenada da yer alması için markalaşma, tanıtım ve patent gibi unsurlar kritik önem taşıyor. İşletmelerin ve girişimcilerin bu alanda ihtiyaç duyduğu destekler, İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen bir seminerle tanıtıldı. ‘Sınai Mülkiyet Hakları Destekleri’ seminerinde ilk konuşmacı İTO Meclis Üyesi Kemal Yamankaradeniz oldu.
İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Üyesi de olan Kemal Yamankaradeniz, “Türkiye dünya markaları çıkarmayı hedefliyor. Teknolojik yeniliğe yönelik çalışmalar ve markalaşma bu noktada çok önemli. Teknoparklardaki çalışmalar çok önemli” dedi.

İSTEYENE İMKAN ÇOK

6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun, uluslararasılaşmada önemli bir dönemi başlattığını belirten Yamankaradeniz, şöyle konuştu: “Türkiye’nin 2023 vizyonunda 10 dünya markası çıkarma hedefi var. Bu, iş dünyasının ödevi. Devletimizin de markalaşmaya yönelik birçok desteği var. Markaların tescilinde masrafların yüzde 50’sini devletimiz baştan ödüyor. Bu desteklerin yatırımcı ve girişimci tarafından kullanılması gerekiyor. Bunlardan da faydalanıp dünya markalarını oluşturmalıyız. Patent ve markayı öncelikli hale getirirsek, gelişmiş ülkeler kategorisine gireriz. Konunun önemini İTO’nun kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde (BTM) girişimcilere de anlatıyoruz. ”

YILDA 120 BİN BAŞVURU

2017’de 120 bin adet marka başvurusu yapıldığını söyleyen Yamankaradeniz, şöyle devam etti: “Demek ki artık biz markasız ürün üretmiyoruz. Taklitçiliğe rağbet etmiyoruz. 120 bin marka başvurusunda, gıda, makine, kimya, kozmetik ürünleri başta geliyor. Patent konusunda ise maalesef aynı rakamları yakalayamıyoruz. Türkiye aslında her yıl 20 bin adet patent başvurusu yapabilecek kapasitede. Ancak göz ardı ediyoruz. Aslında bu bir milli görevdir.”

DÜNYAYA AÇILIN

Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm ise konuşmasında, marka ve patent çalışmaları için teknoparklarda yer almanın önemli olduğunu kaydetti. İTO Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu’nun da katıldığı seminerde konuşan Dr. Görüm, “Konvansiyonel alanlardan daha dijital, niş alanlara geçiş yapmalıyız. Bu yönde Teknopark İstanbul’da da çok önemli çalışmalar yapılıyor” dedi.

Dr. Görüm, şunları söyledi: “2006/6 sayılı bir tebliğimiz var. ‘Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’.
Bu tebliğ ile şirketlerinizin yurt dışında pazarlama çalışmaları, yurt dışında global marka olmak için yapacakları kendi tanıtımları ve yine yurt dışında marka tesciline yönelik harcamalarınız destekleniyor.”

YURT DIŞINDA BİRİM

Sınai ve ticari şirketlerin yurt dışında açılan birimlerinin kira giderlerinin her bir birim başına desteklendiğini kaydeden Dr. Görüm, şöyle devam etti: “Açılan birimin mağaza olması halinde yüzde 50 oranında ve yıllık 120 bin dolara kadar destek veriliyor.”

KOSGEB’E BAŞVURU

KOSGEB İstanbul Haliç Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Kerim Bilir de KOSGEB’in ‘Genel Destek Programları’ kapsamında birçok başlık bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: “KOSGEB desteklerine başvurmak için web sitesinden ilgili formu oluşturup onaylıyorsunuz.
Şu an için formunuzu ve belgelerinizi KOSGEB Müdürlüğü’ne getiriyorsunuz. Ancak işlemler kısa süre içinde e-devlet üzerinden de tam performanslı gerçekleştirilebilecek. Sınai Mülkiyet Hakları kapsamında patent, faydalı model, endüstriyel tasarım, tescil belgeleri için destekler mevcut. Hangi belgeyi istiyorsanız onun işlemini başlatıp varsa patent vekilinizin ismini de yazıp bize iletiyorsunuz. Biz de değerlendiriyoruz.”

ÖNCE MÜRACAAT EDİN

Girişimcileri ve işletme yetkililerini uyaran Bilir, “Çalışmalara başlamadan önce KOSGEB’e başvuru yapıp, destek için onay alınması gerekiyor. Daha sonra gerekli hizmet alındığında faturası KOSGEB’e sunuluyor” dedi.

ARŞİVLER HAZİNE GİBİ

İTO Meclis Üyesi Kemal Yamankaredeniz, “Bizim patent okur yazarlığını öğrenmemiz lazım. Bu, patent arşivlerindeki bilgileri kullanmak demek. Avrupa patent verilerinin olduğu arşivlerde milyonlarca üye var. Patentleri ve ürünleri inceliyorlar” dedi. Yamankaradeniz, şunları söyledi: “Bizde de turkpatent.gov.tr adresinde bütün sektörler için bilgi mevcut. Önceki patentleri incelemek, kendi çalışma alanımızda kimin ne ürettiğini anlamamızı sağlar. Böylece, biz bundan farklı ne üretebiliriz diye düşünürüz. Var olan ürünleri geliştirmek de bir patent konusudur.”

DESTEKLER BU ADRESTE

Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerine www.ekonomi.gov.tr web sitesinden ‘Destekler’ başlığı altında ‘İhracat Destekleri’ bölümünden ilgili mevzuat ve açıklamalara ulaşılabilir. KOSGEB’in www.kosgeb.gov.tr adresinden de ‘Destekler’ başlığı altında ‘Genel Destek Programları’ bölümünden ‘destek unsurları’ görülebilir.

DÖVİZ KAZANDIRANA ÖZEL TEBLİĞ

Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, “2015-8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” ile “2015-9 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Sektörleri Markalaşma Destekleri Hakkında Karar” birçok desteği girişimci ve yatırımcılara sunuyor” dedi.