Cuma, 22 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası, yayıncılık sektörünü 2006 yılından itibaren uluslararası kitap fuarlarına taşıyor. İstanbul Ticaret Odası, bugüne kadar Frankfurt, Londra, Paris, Pekin, Selanik ve Seul uluslararası kitap fuarlarına katılarak, basın yayın sektörünün uluslararası muhatapları ile buluşmasına zemin hazırladı.
Pandemi ile ara verilen fuarlar, 2021 yılının ikinci yarısında fiziki olarak tekrar başladı. Yayıncılık sektörü de 6-10 Ekim 2021 tarihleri arasında fiziki olarak düzenlenen Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’na katıldı. İstanbul Ticaret Odası da Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 7. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile aynı stantta yer aldı.
22 YAYINEVİ
Fuarda, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay ve Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, kitap ve basın yayın sektörünün temsilcileriyle görüştü. Kuralay ve Üstün, Türkiye standında yer alan 22 yayınevi temsilcisi ile de bir araya geldi, değerlendirmeler yapıldı. Fuarda, ayrıca 8. Bakü Uluslararası 2022 Kitap Fuarı’nda ‘Onur Konuğu Türkiye’ çalışmaları hız kazandı.
300 MİLYONLUK AİLEYİZ
Fuarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay, fuarın Türk yayın dünyası için çok önemli olduğunu dile getirdi. Kuralay, “Bakü, bu coğrafyanın en müstesna şehirlerindendir. Hepimiz aynı dili konuşan, aynı dine inanan, tarihi bir, kültürü ve medeniyeti bir, 300 milyonluk çok büyük bir aileyiz” dedi.
Bakü Kitap Fuarı’nın açılışına Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Ali Ahmedov (solda), Kültür Bakanı Anar Kerimov, Eğitim Bakanı Emin Emrullayev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan (sağda) katıldı.
E-KİTAP SATIŞI ARTACAK
İsrafil Kuralay, İTO’nun uluslararası fuarların milli organizasyonunu gerçekleştirdiğini belirterek, fuarın kardeşlik bağlarını artıracağına inandığını dile getirdi. Kuralay, şöyle devam etti: ”Pandemi ile beraber hizmetler dijital dünyaya açıldı. Yayıncılar da bu şartlara uyum sağlayarak, e-kitap formatlarını çeşitlendiriyor. Yakın gelecekte, tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi e-kitap satışları normal kitap satışlarıyla rekabet edebilecek seviyeye gelecek.”
OKUYUCU ARTMALI
Fuara, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da iştirak etti. Türkiye’den katılan yayınevleri ile temaslar gerçekleştiren Demircan, yayıncılık endüstrisinin uluslararası alanda güçlü temsilinden duyulan memnuniyeti dile getirdi. Demircan, “Kitapsız ne şarkı, ne tiyatro, ne de senaryo olmaz. Dolayısıyla gençlerimize kendi kültürümüzü anlatmak üzere en önemli mecra olan kitapları geliştirmeli ve okuyucu sayısını artırmalıyız” dedi.
Demircan, Bakü’deki fuarın hem Azerbaycan ile Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi hem de yayınevleri ve yazarların daha çok bir araya gelmesi açısından anlamlı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: ”Buradaki gençliğin Türkiye’deki yayınlara, Türk gençliğinin de Azerbaycan’daki yayınlara yakınlaşması gerekiyor. Kitap üzerinden kurduğumuz her strateji, doğru stratejidir.”
ORTAK FAALİYETLER
Türkiye heyeti, fuar kapsamında Azerbaycan Kültür Bakanı Anar Kerimov’u da ziyaret etti. Ziyarette Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı ile İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay da yer aldı. Kerimov, 7. Uluslararası Bakü Kitap Fuarı’na kardeş Türkiye’den geniş katılım sağlanmasını takdir ve memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, teşekkür etti.
BÜYÜKELÇİDEN İMZALI KİTAP
Fuara katılan T.C. Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Bağcı, Türkiye’nin dost ve kardeş ülke Azerbaycan’da kültürel bağların güçlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, fuar kapsamında Bakü Yunus Emre Kültür Merkezi ve Bakü Book Center’ın standlarında iki gün ‘Yokuşun Çocukları’ isimli kitabını okuyucularına imzaladı.
18 Ekim 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe