tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Türkiye, her ne kadar yasal düzeyde uluslararası tahkimin yolunu açmış olsa da, iş dünyasında henüz bu konuda yeterli uygulamaya ulaşılmış değil. Uyuşmazlıklarda devlet yargısına alternatif olarak görülen tahkim kurumu Almanya, İsviçre ve İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinde uyuşmazlıkların çözümünde ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Tahkim, firmaların uluslararası arenada rekabetini artırırken ülkelerin bir finans merkezine dönüşmesine de yardımcı oluyor. İstanbul Ticaret Odası Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi (İTOTAM) tarafından şirketler hukukundan doğan uyuşmazlıklarda tahkimin önemini ve avantajlarını anlatmak için bir webinar düzenlendi.

UZMANLAR KONUŞTU

Toplantının ilk oturumu, İTOTAM Tahkim Divanı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Helvacı’nın moderatörlüğünde, İTOTAM Tahkim Divanı Başkanı Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Can Balak, İTO Genel Sekreter Yardımcısı Av. Nurcan Turan, İstanbul Ticaret Sicili Müdürü Av. Fatmagül Kansoy Temel, İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İsmail Altay’ın katılımıyla yapıldı.

İkinci oturum ise İTOTAM Tahkim Üyesi Prof. Dr. Ali Yeşilırmak’ın moderatörlüğünde yapıldı. Oturuma Erdem&Erdem Avukatlık Bürosu Kurucusu Prof. Dr. Ercüment Erdem, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Ayoğlu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Helvacı katıldı.

HIZLI ÇÖZÜM

Programın açılışında konuşan İTOTAM Tahkim Divanı Başkanı Prof. Dr. Pekcanıtez, şunları söyledi: “Günümüzde sermaye şirketleriyle ilgili bir dava açıldığında her şey yolunda giderse en az 4-5 yıl sonra kesin hükme ulaşılıyor. Tahkimin avantajları burada devreye giriyor. Tahkim sayesinde davalar hem kısa sürede hem de uygun maliyetlerle çözülebiliyor. Bu yüzden tahkimi hedef alarak 2022 yılını tahkim yılı ilan ediyoruz.”

Birçok avantajına rağmen bazı davaların tahkime elverişli olup olmadığının tartışıldığını belirten Pekcanıtez, “Gelişmiş ülkeler, tahkim konusunda bizden çok ileride. Ülkemizde tahkim ya tanınmıyor ya da uyuşmazlık çözümünde çekinilen bir yöntem olarak görülüyor. Diğer yandan tahkimin önünü açan Yargıtay içtihatlarının gelişmesi tahkim açışından ziyadesiyle önemli. Yargıtay bu alanda içtihatlarını geliştirirse, tahkim daha geniş alanlara yayılacak” dedi.

TAHKİM KAYDI

Webinarda, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Can Balak, Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) emredici hükümleri çerçevesinde şirket esas sözleşmesine tahkim kaydı konulup konulamayacağı konusunu ele aldı. TTK kapsamında A.Ş. ve Limited şirketlere ilişkin olarak belirli uyuşmazlıklar esas sözleşmede tahkime ve şirketler hukukuna ilişkin hangi uyuşmazlıkların tahkime elverişli olabileceği konularına değindi. Ahmet Can Balak, Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Sicili Müdürlüklerinin uygulamaya yön vermeleri bakımından faaliyetlerine dikkat çekerek, tüm paydaşlarla bir araya gelinerek bu alanda çalışmalar yapılmasının ve tahkim kurumunun geliştirilmesinin önemini vurguladı. İstanbul Ticaret Sicili Müdürü Av. Fatmagül Kansoy Temel de emredici hükümlere aykırı olmamak kaydıyla şirket esas sözleşmelerine tahkim kaydı konulabileceğini düşündüğünü belirtti. Temel, “Bu kapsamda, yeknesak bir tahkim şartı hazırlanması amaca uygun bir çözüm olabilir, böylelikle sicil uygulamalarında çıkabilecek muhtemel sorunlar önlenebilir” dedi.

HIZLI ÇÖZÜM İÇİN ÜYELERİMİZİ TEŞVİK EDİYORUZ

“İTO olarak üyelerimize uzun yıllardan bu yana tahkim hizmeti veriyoruz” diyen Genel Sekreter Yardımcısı Av. Nurcan Turan, 2014’te İTOTAM’ın kurulmasıyla tahkim hizmetinin daha kurumsal bir yapıya kavuşturulduğunu söyledi. Av. Turan, şöyle devam etti: “İstanbul iş dünyası temsilclileri olan, Komite ve Meclis Üyelerimizi tahkim hakkında bilgilendiriyoruz ve iş dünyasını ticari sözleşmelerinde tahkimin yer alması için teşvik ediyoruz. Uluslararası tahkim uygulumaları ve tahkim hukuku alanındaki yeni gelişmeler ışığında hazırlanan tahkim kuralları sayesinde İTOTAM, İstanbul’un uluslararası finans ve ticaret merkezi olması yolunda önemli bir rol üstlenmektedir. 2021 yılında tahkim kuralları güncellenmiştir ve ücret tarifelerinde indirime gidilmiştir.” Ticaret sicil müdürlüklerinin önemine değinen Turan, verdikleri hizmetin iş dünyasını doğrudan ilgilendirdiğinin altını çizdi. Turan, “Bu çerçevede Şirketler Hukuku Uyuşmazlıklarının Çözümünde Tahkim konulu bu çalışmanın tüm katılımcılara ve iş dünyasına faydalı olmasını istiyoruz” diye konuştu.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

* Prof. Dr. Ercüment Erdem, şirketler hukuku uyuşmazlıklarına ilişkin TTK’da yapılacak değişikliklerin Türk Hukukunda birçok tartışmayı sona erdireceğini belirterek TTK’ya eklenebilecek hükümlere ilişkin somut öneriler getirdi. Erdem, şirketler hukukundan kaynaklanan uyuşmazlık sayısındaki artış ve mahkemelerin iş yükü karşısında tahkim yoluyla çok hızlı bir şekilde bu uyuşmazlıkların çözüme kavuşacağını belirtti.

* Prof.Dr. Tolga Ayoğlu da yapılacak bir kanuni değişiklik ile birçok meselenin kendiliğinden çözüleceğini ve bu alanda tahkim merkezlerinin Almanya örneğinde olduğu gibi şirketler hukuku uyuşmazlıkları için özel tahkim kuralları kabul etmesinin amaca uygun olacağını söyledi. Ayrıca bir örnek tahkim şartı hazırlanmasının da kolaylık sağlayacağını dile getirdi.

* Prof. Dr. Mehmet Helvacı, şirketler hukukuna ilişkin uyuşmazlıkların çözümünde tahkim kurumunun geliştirilmesinin önemini vurguladı.

* İstanbul Barosu Tahkim Merkezi Başkanı Av. İsmail Altay ise Ticaret Odaları bünyesindeki tahkim merkezlerinin şirketler hukukuna özel ayrı tahkim kuralları düzenlemesinin bu alandaki birçok soruna çözüm getireceğini vurguladı.

* İTOTAM Genel Sekreteri Av. Senem Bahçekapılı Vincenzi de İTOTAM’ın tahkim konusuna ilişkin birçok alanda eğitim ve webinarlar yapmaya devam edeceklerini, yapılan etkinliklerin tahkim alanındaki çalışmalara çok büyük katkı sağlayacağını söyledi.

25 Ekim 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem