tatil-sepeti
tatil-sepeti

2022 Beyoğlu Kültür Yolu Festival çalışmaları başladı

Giriş: 29.11.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Bakanlığının 2022 yılı bütçesine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,‘Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat projesi’ diye tanımladığı Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile 7 milyon 853 bin 248 ziyaretçiyi ağırladıklarını açıkladı. Bakan Ersoy; festivalle Atatürk Kültür Merkezi, Galata Kulesi, Atlas Sineması, Galata Mevlevihanesi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ile Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi gibi çok sayıda tarihi, kültürel ve mimari değer ile Galataport, Emek Sineması, Garibaldi Sahnesi gibi önemli kültür-turizm yatırımlarının vitrine çıktığını dile getirdi.

HEDEF ULUSLARARASI

Beklentinin üzerinde ilgi gören festival, salgın sürecinde seyirciden uzak kalan sanatçıları da çok memnun etti. Yüzlerce sanatçı, farklı etkinliklerde yeniden sanatseverlerle buluştu, hasret giderdi.

Bakan Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ni, ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda iki defa düzenleyecekleri bilgisini paylaştı ve “Festivali uluslararası boyuta da taşıyacağız” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un verdiği bilgilere göre, 2022 festivali için bakanlık bünyesinde çalışmalara başlandı. Buna göre kültür-sanata dair her alanın festival bünyesinde barındırılması yanında dünyaca ünlü sanatçıların katılımı da artırılacak. Böylelikle onların farklı ülkelerdeki hayranlarının da Türkiye’ye çekilmesi hedefleniyor.

TURİSTLERİN İLGİSİ

Özellikle yabancı turistlerin tepkileri ve katılımları bu yıl bile beklentileri aştı. Gelen güzel geri dönüşlerle önümüzdeki festivallerde hem yerli hem de yabancılar için tercih edilen, merak edilen ve mutlaka görülmesi gereken içerikler planlanıyor. Çünkü dünyada kültür-sanat etkinliklerini takip eden, buna göre tatil planlarını yapan önemli bir kitle var. Bu turistlerin sosyo-ekonomik seviyeleri çok daha yüksek ve elbette etki alanları da çok geniş. Bu yüzden bu kitleyi Türkiye’ye çekmenin, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile uygulama alanı bulunuyor. Sayısı ve sıklığı artırılacak festivallerle daha fazla kültür-sanat turisti çekilecek. Kültür-sanat turizmiyle gelişecek kültür endüstrisi ekosistemi, sanatçılara ve yapımcılara yeni fırsat pencereleri açacak. Bu noktada güvenilen husus, İstanbul gibi özel bir şehrin ev sahipliği ve etkinlik zenginliği-çeşitliliği…

ÇOCUKLARA ÖZEL İÇERİK

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali hazırlıklarında bakanlığın özel önem verdiği bir konunun da içerik çeşitliliği ve kapsayıcılık olduğu anlaşılıyor. Hemen herkese ve her kesime hitap eden etkinliğin, içeriğin kapsamda olması için gayret edildi. Yeni dönemde de bu hassasiyetin geliştirilerek sürdürülmesi üzerinde çalışılıyor. 7’den 70’e herkesin katıldığı etkinlikler kapsamında kapılarını yeni açan AKM Çocuk Sanat Merkezi’ndeki etkinliklerin özellikle büyük ilgi görmesi, gelecek adına da mutluluk kaynağı oldu. Ritim atölyeleri ile çocuklara doğa sevgisinin aşılandığı atölyelerin renk kattığı festivalin yeni içeriğinde, özellikle çocuklara yönelik içeriğin-etkinliklerin daha da artırılması planlanıyor.