Türkiye’nin 2021 bütçesi için yaklaşık 1.5 ay sürecek maraton TBMM’de başladı. Gelecek yılın bütçesinde sağlık, eğitim ve tarım için 491.8 milyar lira kaynak ayrıldı.

2021'de yüzde 5.8 büyüme hedefi için reel sektöre 50.6 milyar lira destek verilecek. OSB ve KSS altyapı yatırımları için ayrılan kaynak ise 5.5 kat artırılarak 1 milyar 124 milyon liraya yükseltildi.

Bütçe Kanun Teklifi’nde; sağlık, eğitim ve tarımın toplam oranı yüzde 36.5 oldu. Reel sektöre destekler kaleminin bütçedeki oranı ise yüzde 3.7 seviyesinde.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın sunumuyla TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Kanun teklifine göre, 2021 yılı için bütçe giderlerinin 1 trilyon 346.1 milyar, faiz hariç giderlerin 1 trilyon 166.6 milyar, bütçe gelirlerinin 1 trilyon 101.1 milyar, vergi gelirlerinin 922.7 milyar, bütçe açığının ise 245 milyar lira olması öngörülüyor. 2021 yılı bütçe ödeneklerinin 2020’ye göre yüzde 22.9 artırılarak yaklaşık 250.7 milyar liraya ulaşacağı kaydediliyor.

ERTELENMİŞ HARCAMALAR

TBMM’de yaptığı sunumda Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 5.8 büyümesinin hedeflendiğini belirten Fuat Oktay, şöyle konuştu: “2021 yılında büyümenin yurt içi ve yurt dışı talep arasında dengeli bir görünüm sergilemesi bekleniyor ve ekonomimizin yüzde 5.8 oranında büyümesi hedefleniyor. Salgının kontrol altına alınmasına bağlı olarak belirsizliklerdeki azalmanın, finansal koşulların istikrara kavuşmasının ve buna bağlı olarak yatırımcı güvenindeki iyileşmenin ve ertelenmiş tüketim harcamalarının yurt içi talebe katkı vereceği değerlendiriliyor. İstihdamdaki artışın etkisiyle özel tüketimin iç talebi desteklemesi, mal ve hizmet ihracatındaki artışın güçlü olması ve ithalattaki artışın görece sınırlı kalması ile net ihracatın büyümeye yeniden pozitif katkı yapması öngörülüyor.”

REEL SEKTÖRE 50.6 MİLYAR LİRA

Reel kesim destekleri için gelecek yılın bütçesinden 50.6 milyar lira kaynak ayırdıklarını ifade eden Oktay, şunları kaydetti: “İşletmelerimiz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmesi gereken 27.7 milyar lira tutarındaki işveren primini, üretim ve istihdamın desteklenmesi amacıyla bütçemizden karşılıyoruz. Ekonomiyi canlandırmak için aldığımız tedbirler kapsamında hazine destekli kefaletle sağlanan krediler için 2021 yılı bütçesinde 5.5 milyar lira kaynak ayırdık. Tarımsal işletmelerin ihtiyaç duyduğu kredilere verdiğimiz faiz destek tutarını yaklaşık yüzde 30.5 oranında artırarak 5.5 milyar liraya çıkarıyoruz. İhracatçımızın rekabetçi gücünü artırmak amacıyla bütçeden ihracat destekleri kapsamında 4.1 milyar lira harcamayı hedefliyoruz. 2021’de bu amaçla Halk Bankası aracılığıyla kullandıracağımız esnaf kredileri için faiz desteği olarak 3.8 milyar lira kaynak ayırdık. Küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin desteklenmesi amacıyla KOSGEB bütçesine 1.6 milyar lira kaynak ayırıyoruz.”

OSB’LERE KAYNAK 5.5 KAT ARTTI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, 2020 yılında 204 milyon lira olan OSB ve KSS altyapı yatırımları için ayrılan kaynağı, gelecek yıl 1 milyar 124 milyon liraya çıkardıklarını, bunun 5.5 katlık artış anlamına geldiğini vurguladı. TÜBİTAK TARAL için tahsis edilen Ar-Ge bütçesini iki kat artırarak 2.2 milyar liraya yükselttiklerini de bildiren Oktay, demiryolu ve kent içi ulaştırma yatırımları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın toplam sermaye giderleri ödeneğini 15.2 milyar liraya çıkardıklarını belirtti.

BÜTÇENİN YÜZDE 15.7’Sİ EĞİTİME

Fuat Oktay, gelecek yılın bütçesinde eğitime ayrılan paya ilişkin, “Eğitime ayırdığımız kaynağı, 2021 yılında 211.4 milyar liraya çıkarıyoruz. Böylelikle bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 15.7’sini tek başına eğitime ayırıyoruz. En temel kamu hizmetlerinden olan eğitim hizmetlerinin yaygın ve kolay erişilebilir olması noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.
2021 yılı bütçesinden öğrencilere doğrudan nakdi ve ayni olarak tahsis edilen ödenek tutarının 30.1 milyar lira olduğunu ifade eden Oktay, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 78 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine ise 5.1 milyar lira kaynak ayırdıklarına işaret etti.

SAĞLIĞIN PAYI YÜZDE 17.7

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına 78 milyar lira, yükseköğretim kurumları sağlık uygulama ve araştırma merkezlerine ise 5.1 milyar lira kaynak ayırdıklarına dikkati çeken Oktay, şu bilgiyi verdi: “Sağlık Bakanlığı ve yükseköğretim kurumları döner sermayeleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılacak sağlık harcamaları da düşünüldüğünde sağlık alanına ilişkin ayrılan kaynak 238 milyar liraya ulaşacak. Sağlık harcamalarının bütçe içerisindeki payını 2021’de yüzde 17.7’ye çıkarıyoruz. Bu kapsamda 2021’de tedavi harcamaları için 123 milyar lira, ilaç harcamaları için 60 milyar lira, aile hekimliği için 11.4 milyar lira kaynak ayırdık.”

Oktay, gelecek yıl ödeme gücü olmayan vatandaşların sağlık giderlerini karşılamak amacıyla 16 milyar lira, 65 yaş üstü yaşlıların, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşların ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 12.7 milyar lira, engelli vatandaşların evde bakımına destek amacıyla 10.6 milyar lira kaynak ayrıldığını ifade etti.

TARIMA 42.4 MİLYAR TL DESTEK

2021 yılı bütçesinde tarıma ayrılan kaynağın 42.4 milyar liraya çıkartıldığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bu kapsamda tarımsal destek programları için 22 milyar lira, tarım sektörü yatırım ödenekleri için 12.1 milyar lira, tarımsal kredi sübvansiyonu, müdahale alımları, tarımsal KİT’lerin finansmanı ve ihracat destekleri için 8.3 milyar lira kaynak ayırıyoruz” dedi.

MESLEK LİSELERİNE DESTEK İKİ KAT ARTIYOR

Tarımsal sulama, eğitim, sağlık, sanayi altyapısı, Ar-Ge ve yenilikçilik ile lojistik ve ulaştırma altyapısı gibi Kalkınma Planı’nda ön plana çıkan alanlarda büyük bir ivme yakalayacaklarını belirten Oktay, şöyle devam etti: “Bu amaçla DSİ’nin sulama sektörü yatırımlarını 3.6 milyar liradan 8.9 milyar liraya çıkararak 2.5 katına yükseltiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı yatırım bütçesini ise tekli eğitime geçiş ve okul öncesi eğitim hedefimiz, okullardaki deprem güçlendirme faaliyetleri ve meslek liselerinin atölye altyapısı gibi özel önem verdiğimiz alanlar için 5.8 milyar liradan 11.3 milyar liraya çıkartıyoruz. Sağlık Bakanlığı ve üniversitelerin sağlık sektörü yatırımlarını toplam 11.6 milyar liradan 20.1 milyar liraya artırıyoruz.”

27 Ekim 2020 Salı

Etiketler : Gündem