Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası, sektörleri mercek altına aldığı online sektörel istişare toplantılarına devam ediyor. Enerji sektörü istişare toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, meclis ve komite üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
ENERJİ PİYASASI TOPARLANIYOR
Enerji sektörü temsilcileri, enerji piyasasında dinamiklerin toparlanma sürecinde olduğunu, Covid-19 kısıtlamalarına rağmen elektrik tüketiminin 2019’un aynı döneminden daha yukarıda olduğunu, 2021 yılında toplam enerji tüketiminin yüzde 8 büyümesini beklediklerini belirtti. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin enerji ve arz güvenliğinde 2025’e kadar bir sorun yaşanmayacağını, yüzde 20-25 seviyesinde rezerv marjının olduğunu da aktardı.
HİDROJENE DİKKAT EDELİM
Sektör temsilcileri, Türkiye’nin elektrikli otomotivle birlikte hidrojen enerjisi konusundaki gelişmeleri de yakından takip etmesi gerektiğini belirterek, global enerji firmalarının büyük güneş santrali yatırımlarıyla hidrojen ürettiklerine dikkat çekti.
AŞILAMADA ÖNCELİK OLMALI
Tüpgaz sektörü temsilcileri, koranavirüs salgınına karşı başlayacak aşılama sürecinde öncelikliler arasında çalışanlarının da olması gerektiğini söyledi. LPG Kanunu’na göre, 12 kilogramlık mutfak tüplerinin kapıda tesliminin mümkün olmadığını ve bayi yetkilisinin bağlantıyı yapmasının mecburi olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri, bulaş riskinin yüksek olması sebebiyle aşılamada öncelikli sektörlerde yer almak istediklerinin de altını çizdi. Sektör temsilcileri, GSM ruhsatlarının yenilenmesi konusunda hem tüpgaz bayilerinin hem de akaryakıt bayilerinin sıkıntı yaşadığını da ifade etti.
AKARYAKIT BAYİLERİNİN ÖNERİLERİ
Akaryakıt bayileri, salgın sürecindeki tüm zorluklara rağmen sektörün hizmetini aksatmadığını, yüksek istihdamlı yapısıyla ekonomiye katkıya devam ettiğini söyledi. Sektör mensupları, giderlerinin enflasyon oranında artmasına karşılık toplam dağıtım paylarının aynı oranda artmadığını, bunun da sıkıntıya sebep olduğunu ifade etti. Akaryakıt bayileri, sıfır atık ve geri dönüşüm projesini desteklediklerini, fakat pandemi sebebiyle istasyonların 1 Ocak 2021’de uygulamaya alınacak yükümlülüklerinin 6 ay ertelenmesini talep ettiklerini de kaydetti.
KÖMÜRDE SIFIRA YAKIN EMİSYON MÜMKÜN
Doğal ve işlenmiş katı yakıt sektörü temsilcileri, kömürün sanayi açısından halen çok önemli bir hammadde olduğunun ve sanayi amaçlı kullanımda artış yaşandığının altını çizdi. Sektör temsilcileri, Almanya’nın enerji üretiminin yüzde 35’ini halen kömürden sağladığına, Çin’in 300 yeni kömür santralini devreye aldığına da dikkat çekti. Sektör mensupları, yeni kömür yakma teknolojileri sayesinde emisyonun sıfıra yakın seviyeye indirilebildiği bilgisini de verdi.
28 Aralık 2020 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı