2020’de tarıma 22 milyar lira destek

Giriş: 28.11.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

3. Türkiye Tarım Orman Şurası’nda önümüzdeki yıl tarımsal faaliyetlere ayrılan destek oranları da açıklandı. Buna göre Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2020 bütçesinin yüzde 54.5’i tarımsal desteklere ayrıldı. Böylece önümüzdeki yıl 2019’a göre destekler yüzde 36.7 artırılarak yaklaşık 22 milyar liraya çıkarılacak.

DİJİTALLEŞME YILI

Şuranın kapanışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gelecek yılı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dijitalleşme yılı olarak tasarladıklarını aktardı.

Pakdemirli, şöyle devam etti: “Üreticimizin en önemli sorunu olan mazot kullanımını azaltmak ve çevreci yaklaşımları benimsemek için yüzde 100 yerli ve milli, 45 dakika şarj ile 7 saat aralıksız çalışabilen çevre dostu ve sessiz elektrikli traktör prototipini geliştirdik. Hayvancılıkta akıllı küpe (Hayvan Takip Platformu) geliştirme çalışmalarına başladık. Küpe sayesinde Türkiye’de döl verimliliğinin yüzde 10 artması mümkün. Bu da yüzde 5’e varan bir hayvan varlığı artışı demek.”

Pakdemirli, 2020’de kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapandesteklere de devam edeceklerini söyledi.

SÖZLEŞMELİ ÜRETİM

Pakdemirli, şura komisyonlarında ön plana çıkan sorunların, planlama, girdiler, örgütler, finansman, gıda güvenliği, ulaşılabilir fiyatlar ve tarımsal üretimin pazarlanması olarak sıralandığına işaret ederek, çözüm önerisinin de üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak sözleşmeli üretime, finans kurumları ve piyasa alıcıları tarafından girdi finansman desteği verilmesine dayandığını söyledi.

ÖRGÜTLER ODAKTA

Bakanlık olarak sözleşmeli modeli desteklediklerini kaydeden Bakan Pakdemirli, tarımsal desteklerde alternatif bir yol olarak ortaya koyacakları bu modelle, çiftçinin üyesi olduğu kooperatifle sözleşme yapacağını anlattı. Pakdemirli, kooperatifin, hasat vadeli sıfır faizle girdi temin edeceğini, ürünleri pazarlayacağını ifade ederek,“Yeni dönemde Bakanlık olarak sözleşmeli üretim yapan üretici örgütlerini destekleyeceğiz. Yani çiftçimiz örgütü aracılığı ile sözleşmeli üretim yaparsa, tohuma gübreye para vermeden tarlasını ekecek. Ayrıca çiftçimizin malını pazarlama derdi de ortadan kalkacak. Girdileri hasadından sıfır faizle mahsup edilecek” diye konuştu.