HABER: ADEM ORHUN
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğler 19 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Aynı tarihte, Elektronik Defter Genel Tebliği de değişti. Geçen yıl 5 milyon TL ve üzerinde brüt satış hasılatı olan mükelleflere e-faturaya geçiş zorunluluğu getirildi.
300 BİN MÜKELLEF DAHA
Bu değişiklikle yaklaşık 300 bin mükellef daha faturalarını dijital ortamda düzenleyecek. Bu değişiklikler beraberinde defterlerin dijital olarak tutulması ve belgelerin dijital arşivde saklanması gibi birçok uygulamadan oluşan dijital belge ekosistemini oluşturuyor.
GURUR NİŞANI
Teknolojilik gelişmelere uyum ve kamu hizmetlerinin hızlı yürütülmesi açısından Türkiye de dijital dönüşüm için güçlü adımlar atıyor. 18 Aralık 2008’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılan e-Devlet Kapısı, Türkiye’nin dijital dönüşümünün medarı iftiharı oldu.
UYGULAMA TUTTU
İşlem kolaylığı sebebiyle hızla artan üye sayısı geçen yıl 40 milyonu, bu yıl ekim ayında 44 milyonu geçti. Üstelik, 631 kurum ve kuruluşun 5 bin çeşit hizmetine e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılabiliyor. Geçen yıl 16-74 yaş arasındaki nüfusun yüzde 45.6’sı e-devlet hizmetlerini kullandı. Dijital dönüşüm ve Avrupa Birliği ile uyum çalışmaları kapsamında dağıtılan elektronik kimlik kartı sayısı Ekim 2019’da 43.6 milyona ulaştı. Dijital Türkiye’ye giden yolda kazanılan ivme, 2020’de elektronik sisteme geçecek mükelleflerle birlikte daha da artacak.
YENİ TEBLİĞİN ETKİSİ
Vergi mevzuatında yapılan son değişikliklerle birlikte e-belge düzenleme zorunluluğunun kapsamı genişledi. 2020 yılı yüzbinlerce mükellef için elektronik vergi uygulamalarına geçiş yılı olacak. Son tebliğlere göre geçiş tarihleri de ilan edildi.
MÜKELLEFE ONLİNE SEMİNER
Vergiyle ilgili yeni tebliğler gereği yüzbinlerce mükellef daha resmi işlemlerini elektronik sistemler üzerinden yürütmeye başlayacak. e-belge uygulamalarına geçişlerle ilgili olarak merak edilenler için online seminerler düzenleniyor. Bu konuda milli kriterlere uyumlu yazılım çözümleri hazırlayan firmalardan Uyumsoft da düzenlediği Webinar e-Dönüşüm Eğitimleri ile mükellefleri bilgilendiriyor.
VERGİDE BAŞLICA
e-belgeler
e-Fatura
e-Arşiv Fatura
e-Defter
e-İrsaliye
e-Serbest Meslek Makbuzu
e-Müstahsil Makbuzu
e-Mutabakat
e-Bilet
e-Gider Pusulası
e-Dekont
e-Döviz Alım/Satım Belgesi
e-Sigorta Poliçesi
e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi
DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE 2020 HEDEFLERİ
E-YOKLAMA İLE UZAKTAN DENETİM
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Elektronik Yoklama Sistemi ile yoklama ve denetim faaliyetleri mobil cihazlar ile yerine getiriliyor. Sistem sayesinde GPS ile personelin hangi noktada olduğu görülerek, denetim ve koordinasyonda etkinlik sağlanıyor. Geçen yıl 38 tür yoklama elektronik sistem üzerinden yapıldı. Bir yıl boyunca toplam e-yoklama sayısı 2 milyon 118 bini geçti. Bu yoklamalardan bazıları şunlar oldu:
TEBLİGATTA HIZLI ÇÖZÜM
Tebliği gereken belgeler artık e-tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine gönderiliyor. Bu bildirim okunsun veya okunmasın, 5 gün sonra tebliğ yapılmış sayılıyor. Böylece fiziki olarak haftalar sürecek tebligat işlemi saniyeler içinde gerçekleşiyor. Sistem, birçok ihtilafı ve itirazı da önlüyor. Sistem sayesinde 2018 yılında 18 milyon 59 bin adet e-tebligat yapıldı, 252 milyon liralık tasarruf sağlandı.
SANAYİDE DİJİTALİN ÖNCELİKLİ ALANLARI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın koordinasyonunda Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu kuruldu. Burada imalat sanayinin dijital dönüşümü için üretim kapasitesinin güçlendirilmesi, teknoloji üretimi ve etkin biçimde kullanımı için profesyonel yetkinliklerin artırılması hedeflendi. Dijital dönüşümde de teknoloji odaklı büyüme hedeflerine uygun olarak kimya ve ilaç, motorlu kara taşıtları, makina ve teçhizat, gıda, yarı iletkenler, elektronik sektörleri odaklanılacak sektörler olarak öne çıktı.
Vergi dairesi artık interaktif: https://ivd.gib.gov.tr