Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Türkiye’de franchise sistemi son 10 yılda hızlı büyüme yakaladı. Bu büyümede en etkili konu ise yeni konsept mağazalar oldu. Bu mağazalar önce yerelde büyüdü, daha sonra Türkiye’ye açıldı. Birçok marka ise yurtdışının yolunu tuttu. Aktarlara ilginin 2020’de de çok fazla olduğu görülüyor. Bunun başlıca nedeni ise yatırım bütçelerinin diğer mağazalara oranla daha düşük olmasından kaynaklanıyor.
10 MARKA
Bugün 10’a yakın aktar markası franchise veriyor. Yatırım bütçeleri 50 bin TL’den başlıyor. Çok özel ve büyük markalar için bu rakam 250 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Doğru lokasyonda açılan bir aktar mağazası ise yatırımını 24 ayda geri döndürebiliyor.
NASIL BÜYÜDÜLER?
Aktarların son dönemlerde ilgi odağı olduğunu anlatan sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Türkiye’de bitkisel ürünler alanında hizmet veren köklü markalar bulunuyor. 1990’lardan itibaren bitkisel ürünler ve aktariye konularında üretim ve Ar-Ge çalışmalarıile sektör hızlı büyüme yakaladı. Bu alanda markalaşma çalışmaları da hız kazandı. Özellikle yerel markalar mağazalarını İstanbul gibi büyükşehirlere taşımaya başladı. 2000’lerden sonra hızla sayıları artan AVM’ler de bu büyümeye yardımcı oldu. Markalar son dönemlerde ise franchise sistemine geçti. Bu da şube sayılarını artırmasını sağlıyor. Bugün 10’dan fazla aktar markasının franchise verdiği tahmin ediliyor. Bunların şube sayıları net değil. Ancak 2020’de 50’den fazla aktar şubesi açılması planlanıyor. Burada yine AVM’ler ilk hedef. Turizmin yoğun olduğu bölgeler de markaların hedefinde. Çünkü turistlerden bitkisel ürünlere büyük ilgi var. Antalya, İzmir ve Muğla’da yerel markaların sayısı hızla artıyor. Sadece bitkisel ürünler olarak değerlendirilmemeli. Artık bitkisel kozmetik ürünler de satıyorlar.”
YATIRIM TUTARI
Aktarlara yapılan yatırım hakkında da bilgi veren sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Aktarlara en fazla ilginin olduğu dönem kış ve sonbahar ayları. Bu dönemlerde talep çok fazla. Yapılan yatırımın geri dönüş süresi ise tamamen lokasyona bağlı. Bazen şaşırtan yatırımlar da oluyor. Bugün ortalama yatırım bütçeleri 50 bin TL ile 100 bin TL arasında değişiyor. Geri dönüş süresi ise 24 ay gibi planlanabilir. Bazı AVM’lerde bu yatırım tutarları artabiliyor.”
ORTALAMA ÜRÜN ÇEŞİDİ 1000
Aktarda olması gereken özellikleri sıralayan sektör mensupları, bu alanda kadın girişimcilere de teşvik verildiğini hatırlattı. Hijyenik bir ortamda ve uluslararası kalite standartlarında pazara çıkmak gerektiğini söyleyen sektör mensupları, şu tavsiyelerde bulundu: “Girişimciler, özellikle modern üretim süreci ve insan merkezli Ar-Ge çalışmaları ile izlenebilir üretim standartlarını geliştirmeyi hedeflemeli. Aktarlar için en önemli konulardan biri de ürün çeşitliliği. Bugün bir aktardaki ürün çeşidi 1000 civarında. Bu sayı mağazanın lokasyonuna göre değişebiliyor. Her noktada tüketicinin talepleri farklı oluyor. Aktar yatırımlarının önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyoruz. Bu alanda kadın girişimcilere de teşvik sunuluyor.”
15 Ocak 2020 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı