tatil-sepeti

Türkiye’de profesyonel hizmetler alanında 30. yılını tamamlayan Deloitte Türkiye, 2016 Yılı Yurtdışı Birleşme ve Satın Almalar Raporu’nu yayınladı. Türk şirketlerinin yurtdışında gerçekleştirdiği birleşme ve satın almaların genel görünümünü ortaya koyan rapora göre, 2016’da 42 adet işlem gerçekleşirken, toplam işlem hacmi yaklaşık 2.3 milyar dolar oldu.

BÜYÜK YATIRIMCILAR

Bununla birlikte 10 yılda Türk şirketlerin yurtdışında gerçekleştirdiği toplam
292 birleşme ve satın alma işleminin toplam hacmi 26.3 milyar dolara yükseldi.

Büyük gruplar, restorancılık ve otelcilik, altyapı ve üretim sektörlerindeki yatırımları ile toplam işlem sayısının yaklaşık yarısını gerçekleştirdi. Türkiye’nin önde gelen şirketleri, yurtdışında satın alımlarla global pozisyonlarını güçlendirmeye devam etti. Yatırımcılar genellikle yüzde 100 veya çoğunluk hisse tercih etti.

ALTYAPI, ÜRETİM RESTORANCILIK VE OTELCİLİK

Geçen yıl yatırım yapılan sektörler arasında altyapı, restorancılık ve otelcilik ile üretim sektörleri hem işlem adedi hem işlem hacmi olarak başı çekti. Bu sektörler toplam işlem hacminin yüzde 83’ünü, toplam işlem sayısının ise yüzde 52’sini oluşturdu.

EN ÇOK İLGİ ÇEKEN SEKTÖRLER

10 yılda Türk yatırımcıların yurtdışında en çok ilgi gösterdikleri sektörler, gıda-içecek, enerji, gayrimenkul, altyapı ve üretim olarak sıralandı. Akdeniz bölgesi liman ve turizm; Afrika ve Kanada madencilik; Doğu ve Orta Avrupa ile Asya ise üretim sektörlerindeki yatırım fırsatları ile öne çıktı.

03 Mart 2017 Cuma

Etiketler : Gündem