HABER: CEYHUN KUBURLU
Dijitalleşme, son 10 yıldaki yükselişini adeta 1.5 yılda yaşadı. Koronavirüsle tanıştığımız 2019 yılının sonu itibariyle hayatımıza binlerce yeni uygulama girdi. Bugün akıllı telefon kullananların yaş aralığı da aynı taleple yükseldi. Karantinalar ve sosyal mesafeler, hayatımızın artık bir parçası haline geldi. Bu da iş yapış biçimlerinin köklü bir şekilde değişimine neden oldu.
2020 yılı sonu itibariyle mobil uygulama pazarının büyüklüğü 200 milyar doları buldu. Bu alanda başı çeken sektörler ise oyun, sağlık, iletişim, medya ve eğitim oldu. Son dönemlerde öne çıkan bir diğer sektör de siber güvenlik. Sadece son 4 ayda 13 farklı siber güvenlik uygulaması ve şirketi, unicorn yani 1 milyar dolar değeri aşmayı başardı.
MEDYADA SES VE VİDEO ÖNE ÇIKTI
Dizi, film, belgesel ve yeni nesil radyo, pandemi sürecinde eve kapanan dünyanın en önemli ihtiyaç kalemlerinden biri haline geldi. Netflix’ten ClubHouse’a kadar birçok uygulama hayatımızın merkezine yerleşti. 2020, bu alanda yerli uygulamaların da yılı oldu.
2012 yılında kurulan BluTV, yaklaşık 20 milyon dolarlık yatırım aldı. Acun Ilıcalı’nın hayata geçirdiği Exxen’e 900 milyon lira yatırım yapıldı. Farklı bir konseptle kurulan Gain de bu dönemin en önemli girişimleri arasında yer almayı başardı. Yerli dizi ve film platformları gelişirken, bir yandan da sese dayalı uygulamalar hayatımıza girdi. ClubHouse kısa sürede 1 milyar dolar değerlemeyi geçerken, Twitter ve Linkedin gibi platformlar Clubhouse gibi sese dayalı yeniliklerini tanıttı.
Pandemi kısıtlamalarının en önemli etkilerinden biri de eğitimde görülürken, dijital çağın altyapısıyla eğitim-öğretim faaliyetleri de online platformlara taşındı. Bu kapsamda öğrencilerin ve öğretmenlerin eğitim uygulamalarına yönelik ilgisi arttı. 2 ve 7 yaş arasındaki çocuklar için tasarlanan Khan Academy Kids uygulaması, binin üzerinde eğitici aktiviteyi ücretsiz olarak sunuyor. Matematik işlemlerinin çözümü ve grafik oluşturma gibi hizmetler sunan Photomath uygulaması ise App Store ve Google Play Store’daki popüler eğitim uygulamalarından. Şubat ayında toplam 220 milyon indirmeye ulaşan uygulama, Menlo Ventures’ın öncülük ettiği yatırım turunda toplam 23 milyon dolar yatırım aldı. Öğrencilerin bir matematik probleminin fotoğrafını yükledikleri uygulama, adım adım problemin çözümünü anlatıyor.
Photomath ayrıca defterde yazılı bir denklemin fotoğrafından öğrencilere grafikler oluşturabiliyor. Fiziksel ve dijital dünyayı bir araya getiren uygulama, bir artırılmış gerçeklik hesap makinası görevi görüyor. Karantinada kendini geliştirmek isteyen yetişkinlere yönelik MasterClass, Coursera, Udemy, hatta kodlama eğitimi alınabilen Stepix gibi uygulamalar da yoğun ilgi görüyor.
SAĞLIK UYGULAMALARINDA KULLANICI SAYISI 90 MİLYON
Spor salonlarının kapanması ve sağlıklı yaşama ilginin artması, bu alandaki uygulamaların sayısını da arttırdı. Ancak sağlıkta, fark oluşturan uygulamalar ayakta kalabiliyor. Meditasyon uygulamaları da ilk sırada yer alıyor. Fitness ve sağlık uygulamalarını kullanan kişi sayısı 2019’da 69 milyon iken, 2020’de 90 milyona ulaştı. 2022’de bu sayının 90 milyonun üzerinde seyretmesi bekleniyor. Alman sağlık ve fitness uygulaması actio, Aralık 2020’de HV Capital ve Cavalry Ventures’dan aldığı 8.5 milyon Euro’luk yatırımın ardından Berlin merkezli girişim sermayesi şirketi Heal Capital’dan toplam 10 milyon Euro tohum yatırımı aldı. Zihin ve beden olmak üzere iki bölüme ayrılan uygulamada, zihin ve beden koçları, kullanıcıların sağlıklı bir rutin oluşturmasına destek oluyor.
SİBER GÜVENLİK 4 AYDA 13 UNİCORN ÇIKARDI
Bu dönemde değeri 1 milyar doları aşan uygulamaların siber güvenlik sektöründen gelmesi de hiç sürpriz olmadı. Güvenlik uzmanlarının bir kısmı, unicorn şirket sayısındaki artış eğiliminin spekülatif stratejilerin bir sonucu olduğuna inanırken, diğerleri siber güvenliğin artan önemine dikkat çekiyor. Son 1.5 yılda onlarca şirketin geliri de rekor kırdı. Birçoğu değerini 1 milyar dolardan fazlaya yükselterek, unicorn firma haline geldi. Siber güvenlik alanında faaliyet gösteren 30’dan fazla unicorn şirket olduğu tespit edildi. Bunlardan 13’ü son dört ay içinde açıklandı. Aralık 2020’den bu yana milyar dolarlık değer kazanan 13 şirket arasında Aqua, Axonius, BigİD, Coalition, Feedzai, Forter, ID.me, Dantel, Orca, OwnBackup, Socure, Venafi ve Wiz bulunuyor.