tatil-sepeti

HABER: GÖZDE YENİOVA

Yeni düzenlemeyle birlikte Kredi Garanti Fonu (KGF); Hazine Müsteşarlığı’ndan sağlanan fon ile ihracatçıya yüzde 100, KOBİ’lere ise yüzde 85’e kadar kefalet sağlayacak kredi garanti mekanizması haline geliyor. Bu mekanizmayla birlikte finansmana erişimdeki sıkıntılar gideriliyor, bankalardan düşük maliyetli kredi kullanımının önü açılıyor. Yeni sistemde getirilen en önemli değişiklik, kefalette portföy garanti sisteminin uygulanması. Bununla birlikte KOBİ’ler belli bir limite kadar bankanın talebi üzerine hiç beklemeksizin kendisine verilen kredi limiti içerisinde Hazine kefaletine sahip olabiliyor.

SÜREÇ HIZLANIYOR

Banka şirkete kredi tahsisini uygun gördüğü anda Hazine kefaleti otomatikman doğuyor. Bu nedenle bir gün içinde kefalet talebinin karşılanması mümkün hale geliyor. Böylece KOBİ’lerin kredi temin süreci hızlanıyor ve kefaletin daha düşük maliyetli olması sağlanıyor. KGF’nin kurulduğu günden itibaren özkaynaklarından ve 2009 yılında uygulanmaya başlanan Hazine kaynaklı desteklerinden sağladığı kredi hacmi 2015 sonunda 2.4 milyar TL iken, Kasım 2016 itibariyle yüzde 112’lik bir artış sağlayarak 5.1 milyar TL büyüklüğe ulaştı. 2009 yılında Hazine Müsteşarlığı’nın sağladığı kefalet hacmi 7.5 milyar TL iken mevzuat sıkıntıları nedeniyle 2015 yılı sonuna dek bu kaynağın sadece 1.9 milyar TL’si kullanıldı.

250 MİLYAR TL’LİK HACİM

Yeni Bakanlar Kurulu Kararı ve buna bağlı olarak Hazine Müsteşarlığı ile imzalanan protokol ile birlikte bu rakam 20 milyar TL’ye çıkarıldı. Ancak Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararları doğrultusunda bu rakam daha sonra 250 milyar TL’ye yükseltildi. Bu yıl yeni paketle birlikte KGF artık sadece KOBİ’lerin değil, KOBİ olmayan işletmelerin de finansmana erişimde en büyük desteği olacak. Özellikle ihracatçılara yönelik desteklerin artarak devam etmesi bekleniyor.

45 BİN KEFALET VERİLDİ

KGF kurulduğu günden itibaren 2016 Kasım sonuna kadar toplam 24 bin KOBİ’ye kefalet sağladı. Bu rakam Portföy Garanti Sistemi’ni uygulanan Nefes Kredisi ile birlikte 45 bine yükseldi. 2017 yılı sonunda hem Nefes Kredisi hem de diğer desteklerle ulaşılması hedeflenen KOBİ sayısı ise 200 bin. Bu kapsamda destek olunacak öncelikli sektörler de belirlendi. Kadın girişimciler, genç girişimciler, ithalatı önleyici üretim yapan KOBİ’ler, ihracatçı KOBİ’ler, Ar-Ge ve inovasyon sektöründeki KOBİ’ler, savunma sanayine yönelik üretim yapan KOBİ’ler, istihdam artırıcı faaliyetleri olan KOBİ’ler ve artık KOBİ olmayan ihracatçılar da öncelikler arasında yer alıyor.

KGF KEFALETLERİNDEN KOBİ’LER NASIL YARARLANABİLİR?

KOBİ’ler kefalet türüne göre KGF’ye doğrudan başvurarak ya da banka aracılığıyla kefaletlerden yararlanabiliyor. KGF ortağı olan bankaların yanı sıra bazı kurumların sağladığı desteklere de kefalet veriyor. KOSGEB, TÜBİTAK, Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bazı destekleri ile Eximbank kredileri için KOBİ’ler web sayfası aracılığıyla KGF’ye doğrudan başvuru yapabiliyor. Bu kurumlar dışındaki tüm kefalet talepleri için işletmelerin KGF’nin ortağı olan bankalara başvurmaları yeterli. Banka, kredi tahsisini yaptıktan sonra başvuruyu KGF’ye yönlendiriyor ve değerlendirilmeye alınıyor.

26 Ocak 2017 Perşembe

Etiketler : Gündem