Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Türkiye’nin imalat ve ihracata dayalı büyüme modelinin en önemli unsurlarından olan istihdamda, meslek belgeli çalışan sayısı hızla artıyor. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) tanımını yaptığı ve yeterlilik şartlarını ilan ettiği yeni sistem dahilinde, mesleki yeterlilik belgesi alanların sayısı 2 milyonu aştı. Ekim 2019’da açıklanan hedeflere göre mesleki yeterlilik belgesi alanların sayısının 2023’te 1 milyon olacağı öngörülüyordu. Ancak 2020 bitmeden 1.3 milyon rakamına ulaşıldı. Geçtiğimiz yıl aralık ayında ise hedef, “2023’te 2 milyon belgeli çalışan” olarak güncellendi. Fakat yıl bitmeden bu hedef aşıldı.
TEHLİKELİ İŞLER
Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun, 2006 yılından bu yana ilgili kurum, kuruluşlar ve iş dünyasıyla işbirliği içinde yaptığı çalışmaların sahaya yansıması büyük oldu. Bu çalışmaların katkısıyla mesleki yeterlilik belgesi alanların sayısı geçtiğimiz günlerde
2 milyonu aştı. Bu sayının 1 milyon 736 bini tehlikeli ve çok tehlikeli meslekler grubunda yer aldı.
VİNÇ, TAŞIMA VE LİMAN OPERATÖRLERİNE STANDART
MYK Ulaştırma, Lojistik ve Haberleşme Sektör Komitesi, sektör temsilcileriyle tekrar bir araya geldi. Toplantıda, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın (KONESOB) çalışmalarına paralel olarak güncellenen ‘Köprülü Vinç (Seviye 3)’ ve ‘Tehlikeli Madde Taşımacılığı Şoförü (Seviye 3)’ ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikleri görüşüldü. Ayrıca Türkiye Liman İşletmeciler Derneği (TÜRKLİM) tarafından güncellenen ‘İşaretçi (Seviye 2)’, ‘Liman Operasyon Planlamacısı (Seviye 4)’, ‘Terminal Çekici Operatörü (Seviye 3)’ ulusal yeterlilikleri ve ‘Terminal Çekici Operatörü (Seviye 3)’ ulusal meslek standardı ve ulusal yeterliliği de müzakere edildi. Bunlarla birlikte Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından güncellenen ‘Endüstriyel Taşımacı (Seviye 3)’ ulusal yeterliliği ve yeterliliğe kaynak teşkil eden ulusal meslek standardı incelendi. Sayılan bu ulusal meslek standardı ve ulusal yeterlilik revizyonları tartışılıp, gerekli düzenlemeler yapıldı. Bu metinler, MYK Yönetim Kurulu’nun onayına sunuldu.
MAĞAZA VE KASİYERLİK İÇİN REVİZYON YOLDA
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Ticaret Sektör Komitesi, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından güncellenen ‘Kasiyer (Seviye 3) ve Mağaza Satış Alanı Geliştirme ve Yerleştirme Sorumlusu (Seviye 5)’ meslek standartlarını incelemek üzere 6 Aralık’ta tekrar toplandı. Toplantıda, komiteye sunulan revize meslek standartları incelendi. Standartlar, tartışmalar ve düzeltmelerin ardından MYK Yönetim Kurulu’nun onayına sunuldu.
KUYUMCU OLMANIN ŞARTLARI YAYIMLANDI
Mesleklerin tanımlanması ve standartların oluşturulması için yapılan çalışmalar meyvelerini veriyor. Kuyumculuk mesleğindeki ulusal standartların belirlenmesine yönelik çalışmalar, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğinde yürütülüyor. Bu kapsamda İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi üyelerinin katkılarıyla ‘Kuyumcu (perakende)’ Seviye 4 Ulusal Yeterliliği geçtiğimiz aylarda yayımlandı.
13 Aralık 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar