HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası, sektörleri mercek altına aldığı istişare toplantılarının altıncısını, lojistik ve otomotiv sektörü ile gerçekleştirdi. Şehiriçi yolcu taşımacılığı, yolcu taşımacılığı ve seyahat acenteleri, trafik müşavirliği, işletme destek hizmetleri, kara taşıtları yedek parçaları ve ekipmanları, kargo, posta ve depolama, taşımacılık ve lojistik hizmetleri, gümrük müşavirliği, motorlu taşıt satış ve servisi, motorlu araçlar tamir, bakım ve imalatı alanlarında faaliyet gösteren firmaların temsilcileri, İTO’da bir araya geldi.
İSTİŞARELER KATKI SAĞLIYOR
Sektörel istişare toplantılarının verimli bir şekilde ilerlediğini ve çalışmalarında önemli katkılar sağladığını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç şöyle konuştu: “Komitelerimizi sektörlere göre beşerli altışarlı gruplar halinde bir araya getirip ortak konuları görüşüyoruz. Taleplerinizi, şikayetlerinizi, çözüm önerilerinizi alıp siyasi iktidar nezdinde yürüttüğümüz çalışmalarda kullanıp sonuçlandırmak için gayret içindeyiz. Bu toplantılardan fevkalade istifade ediyoruz. Hem sektörlerden aldığımız bilgiler hem de buna bağlı süreçlerle ilgili eklenen bilgiler çalışmalarımızı yürütmede çok ciddi katkı sağlıyor.”
‘YETKİSİZLER TASFİYE EDİLSİN’
Toplantıda, özellikle araç satışı konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getiren motorlu taşıt satış ve servisi sektöründen iş adamları, kredi faiz oranlarının yükselmesinin piyasanın daralmasında etkin rol oynadığını söyledi. ‘Merdivenaltı’ diye tabir ettikleri internet üzerinden yetkisiz kişilerin araç alım satımı yapmasının hem devlete hem sektöre hem de tüketiciye zarar verdiğini belirten işadamları şöyle konuştu: “Yetki belgesi bizim için milat oldu. Ayrıca, ikinci el otomobilde garanti zorunluluğu ve ekspertiz zorunluluğu geldi. Bundan sonraki süreçte, merdivenaltı satıcılara imkan verilmemesini, yetkilendirilmiş kimselerin bir ayrıcalığı olmasını istiyoruz.”
42 BİN ARAÇ İÇİN ÖNERİ
Yurt dışından getirilen, ÖTV sorunu nedeniyle tedbir konulan 42 bin lüks aracın bulunduğu bilgisini veren motorlu taşıt satış ve servisi sektörü temsilcileri, devletin yeni bir düzenleme ile hem büyük bir kaynak elde edeceğini hem de sorunu çözeceğinin altını çizerek şu öneride bulundu. “Daha önce durumu bu şekilde olan lüks araç sayısı 47 bindi. Bir düzenleme çıkmıştı fakat süresi çok kısa olduğu için 5 bin araç faydalanabildi. Şu anda 42 bin araç hala bu sorunla karşı karşıya. Bu konuda yeni bir düzenleme yapılır, yürürlükte kalması için 1 yıl gibi makul bir süre verilirse, devlet yaklaşık 2 milyar TL gelir sağlayabilir.”
HAFİF TİCARİ ARAÇLAR KİRALANABİLSİN
Bu yıl 32 milyar doları bulması beklenen ihracatıyla otomotiv sektörünün yine öncü rolünü sürdürebilmesi için iç pazarda da yapılması gerekenler olduğunu gündeme getiren motorlu taşıt satış ve servisi sektörü temsilcileri değerlendirmelerine şöyle devam etti:
“İç pazarın daralmasında en büyük endişemiz yeni yatırımların gelmemesidir. Hafif ticari araç üretiminde Avrupa’da ikinciyiz fakat önemli sorunlar var. Bu alanda, Türkiye’nin büyük bir rekabet gücü olduğu gerçeğini kamudaki muhataplarına maalesef hala kabul ettiremedik. Hafif ticari araçların kiralanamaması sektörün önünü tıkayan bir sorundur. Bu sorun artık çözülmelidir.”
‘ÖTV İNDİRİMİ GELİR ARTIRIR’
Geçtiğimiz ay son 180 ayın en düşük satışının yapıldığını da belirten motorlu taşıt satış ve servisi sektörü temsilcileri, iç pazarın yeniden hareketlenmesi için ÖTV’de düzenleme yapılması önerilerini şöyle aktardı: “En acil sorunumuz bu pazarın büyümesinin sağlanmasıdır. Bunun için daha önce başarılı olmuş yöntem uygulanmalı, ÖTV oranı azaltılmalıdır. 2008 yılındaki Lehman Brothers krizinden sonra 2009 yılının başında ÖTV düzenlemesi yapıldı. O dönem, ocak-şubat ayında 20-22 bin ortalamalarında satış yapılmıştı. ÖTV indiriminin yapılmasıyla ertesi ay pazar hemen 55 bine çıktı. Bu yöntemin devlete de faydası var. Mesela, 400 binlik pazar, yüzde 10 veya 15 ÖTV indirimiyle 500 bine çıkabiliyor. Bu durumda devlet daha fazla gelir elde ediyor.”
GÜMRÜK KAPILARI HIZLANMALI
Gümrük kapılarındaki işlem yavaşlığı sorununun kendilerini rekabette geri bıraktığı gibi ihracatçılara da zarar verdiğini vurgulayan taşımacılık ve lojistik hizmetleri sektörü temsilcileri sorunu şu örnekle anlattı: “ABD ile Meksika arasında günde 10 bin treylerin geçiş yaptığı El Paso sınır kapısı var. Kurulduğu alanın büyüklüğü ise 90 dönüm. Türkiye’de 330 dönüm üzerine kurulmuş, Kapıkule sınır kapısından günde 950 treyler geçebilirse biz adeta bayram ediyoruz. 2008 küresel krizinden sonra Avrupa artık stoklu çalışmıyor. Malı saatinde almak istiyor. Ancak bizim araçlarımız Kapıkule’de üç gün bekliyor. Bütün sınır kapıları böyle. İşlemler yavaş. Bu sorun sadece nakliyecinin sorunu değildir. Bu ülkenin kalkınmasındaki lokomotif ihracattır. Nakliyeciler gümrük kapılarındaki yavaşlık nedeniyle malı vaktinde götüremediğinde ihracatçı da kaybediyor. Ülke de kaybediyor.”
DÖVİZLE SÖZLEŞME İSTİSNASI TALEBİ
Dövizle yapılan sözleşmelerin TL’ye çevrilmesi hakkındaki son düzenlemenin, Türkiye’de yerleşik taşımacılarda, sadece havayolu firmalarını istisna tuttuğunu, denizyolu, demiryolu ve karayolunun istisna kapsamında olmadığını söyleyen taşımacılık ve lojistik hizmetleri sektörü temsilcileri, sorunun çözülmesi çağrısında bulundu. Sektör temsilcileri sorunun çözümü için şu öneride de bulundu: “Türk Parası’nın Kıymetini Koruma Tebliği’nin değişime uğramaya başladığı, 1980’den bu yana taşımacılık dövizleri serbest döviz olarak tanımlanmıştır. Bunun temelinde yatan sebep, taşımanın yaklaşık yüzde 90’ının uluslararası taşıma yani yurtdışında gerçekleşiyor olmasıdır. Yurtdışında gerçekleştiği için masraflarınız da dövizle gerçekleşiyor. Sorunun çözümü için önerimiz, KDV Kanunu’ndaki uluslararası taşımacılık istisnasının aynen uygulanmasıdır. Yani, Türkiye’de yerleşik kişilerin sözleşmelerinde, Türkiye’de başlayıp yurt dışında sonlanan, yurt dışında başlayıp Türkiye’de sonlanan ve yurt dışında başlayıp yurt dışında sonlanan uluslararası taşımacılık istisna kapsamında olmalıdır.” Sektör temsilcileri, mevcut durumun yabancı firmalara haksız bir avantaj sağladığını belirterek, sorun çözülmediği takdirde yerli firmaların ayakta kalamayacağının da altını çizdi.
SERVİSÇİLİK SEKTÖRÜNÜN TALEPLERİ
Şehiriçi yolcu taşımacılığı sektörü temsilcileri Eylül ayında, okul servislerine yapılan yüzde 12 zammın artan maliyetlerinin çok altında olduğunu, yılbaşından itibaren yeniden düzenleme taleplerinin olduğunu söyledi. Sektör temsilcileri, bankaların teminat mektupları konusunda kriterlere uyan şirketlere de sorun çıkardığını belirterek çözüm isteklerini dile getirdi. Servis araçları için İstanbul’da plaka tahdidi taleplerinin devam ettiği de aktarıldı.
KLASİK ARAÇLARDA İHRACAT FIRSATI
Motorlu araçlar tamir, bakım ve imalatı sektörü temsilcileri de kendi alanlarında ülkeye döviz kazandıracak imkanların var olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu: “Avrupa’dan ikinci el motor ve aksamlarını getirip revize edip ihraç edebilmeliyiz. Ülkemize döviz kazandırabiliriz. Bu konuyla ilgili bürokrasi kolaylaştırılmalıdır. Dünyada klasik araçların revize edilmesinde de önemli bir pazar gelişti. Klasik araçların revizyonu için Türkiye çok uygun. Bu alanda da ülkemize ciddi rakamlarda döviz kazandırabiliriz.” İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise öneriye katkıda bulunarak; “Bu konuda bir makale okudum. ABD’de klasik otomobillerin pazarı 17-18 milyar dolar seviyesine gelmiş. Bu pazarın yüzde yüzde 5’i bile gelse, ülkemiz önemli bir kaynak elde eder” dedi.