‘2. el araç ekspertizinde devlet de olmalı’

Giriş: 29.03.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: MÜGE BİBER

Otomotiv sektörünün can damarlarından biri olan 2. el araç satışlarının, ülke genelinde de oldukça büyük bir pazar payı var. Geride bıraktığımız yıl, noterler aracılığıyla bir veya daha fazla el değiştiren taşıt sayısı 7 milyon 457 bin 918 olarak belirlendi. Sadece ocak-kasım döneminde bu rakam 6 milyon 700 bin oldu.Yoğun bir ekonomik hareketliliğin olduğu bu piyasaya İstanbul Ticaret Odası (İTO) da büyük katkı sağlıyor. İTO, piyasanın daha güvenilir ve kaliteli olması için İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle 2. el otomotiv satış danışmalarına yönelik eğitimler düzenliyor.

SERTİFİKA VERİLDİ

Bu bağlamda İTO’da organize edilen ‘2. El Otomotiv Ticaretinin Türk Ekonomisindeki Geleceği’ konulu seminerde, 2. El Otomotiv Satış Danışmanı Eğitim Programı’nı başarıyla tamamlayanlara sertifika verildi. Yedinci etabı tamamlanan programdan 3yılda 260 sektör çalışanı yararlandı.

Seminerde konuşan İTO Başkanı Öztürk Oran, Türkiye’deki 2. el otomotiv piyasasına ilişkin bilgi verdi. Oran, piyasanın çok büyük bir hacme sahip olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ocak-kasım döneminde Türkiye’de 6 milyon 700 binden fazla araç el değiştirdi. Pazar büyük, satışlar artıyor, piyasa canlı. Dolayısıyla bu kadar büyük bir ekonomik hareketliliğin olduğu yerde nitelikli insan kaynağı ihtiyacı da bir o kadar kritik.”

NİTELİKLİ ELEMAN

Oran, 2. el otomobil satış danışmanlarının nitelikli kişilerden oluşması, eğitimli ve güven verici olması gerektiğini vurguladı. Bu açıdan İTO Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi’nin güzel bir adım attığını hatırlatan Oran, 2. el araç konusunda satış danışmanlarına yönelik bir eğitim projesinin hazırladığını anlattı. Oran, İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne bağlı Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 2015’ten bu yana 2. El Otomotiv Satış Danışmanı Eğitim Programı’nı sürdürdüklerini hatırlattı.

YENİ SİSTEM KURALIM

Başkan Oran, “Buradan bir çağrıda bulunuyorum. Gelin, birlikte bir konuya parmak basalım. Ben derim ki, devletin eli bu işin içine girmeli. Devletin eli bu işin içine girmediği zaman kendiniz alıp kendiniz satıyor, pazarı kendiniz oluşturuyorsunuz. Yeminli mali müşavirler gibi bu sektörde ekspertiz yapacak, devletin de bir elemanının içinde olacağı bir sistem kuralım” dedi.

KAYIT DIŞI ÖNLENMELİ

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ise son 5 yılda 2. el otomobil pazarının büyüme oranının yüzde 64 olduğunu söyledi. Ekren, bunun oldukça önemli bir büyüme olduğuna dikkat çekerek, bu rakamlara bakıldığında sektörün ekonomiye ciddi katkısının olduğunu söyledi. Ekren, yeni düzenlemelerle kayıt dışılığın da önlenmesi gerektiğini belirtti.

İTO eski Başkanı Atalay Şahinoğlu’nun da katıldığı seminerde; İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim ile Yönetim Kurulu Üyeleri Servet Samsama ve Emrullah Öz, İTO Genel Sekreter Vekili Av. Nurcan Turan, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Uluç Hacıhasanoğlu da yer aldı.

KDV SORUNU BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ

İTO Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi Başkanı Ziya Alp Gülan, 2. el sektörün önemli bir pazar olduğunu vurgulayarak, Türk otomotiv sektörünün dünyada 17’nci, AB’de ise 5’inci olduğunu kaydetti. Gülan, komite olarak her konuda bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve kullanılmış araçlarla ilgili yasa düzenlemesinde büyük katkı sağladıklarını belirtti. Gülan, 2. el otomotiv satışında yaşanan KDV sıkıntılarının da giderilmesi gerektiğinin altını çizdi.

2. ELDE KDV

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Başkanı Muhammet Ali Ayaz, KDV mükellefi olmayanlardan yapılan ticari araç alımlarının KDV’ye tabi olmadığını açıkladı. Ayaz, 2. el araç alım satımı faaliyetinde bulunanların, KDV mükelleflerinden yaptıkları ticari araç alımlarında, satış bedeli üzerinden ödedikleri KDV oranının yüzde 18 olduğunu belirtti.

KANUN DÜZENLEMESİNDE İTO ÖNEMLİ ROL OYNADI

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mahmut Sütçü, bakanlıklarının, sivil toplum kuruluşlarının fikirlerine çok önem verdiğini belirtti.
Sütçü, özellikle son dönemde KDV Kanunu’nda yapılan düzenlemede, ticaret yapanların taleplerinin bakanlığa aktarılması konusunda İTO’nun önemli rol oynadığını vurguladı.

YETKİ BELGESİ OLMAYAN SATIŞ YAPAMAYACAK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, 13 Şubat 2018 tarih ve 30331 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliği’ne ilişkin katılımcılara bilgi verdi. Başar; yönetmeliğin amacının, sektörün yasal altyapıya kavuşturulması, nitelikli insan kaynağının oluşturulması, haksız rekabetin ve kayıt dışı faaliyetlerin engellenmesi, hizmet kalitesinin ve tüketici memnuniyetinin artırılması olduğunu belirtti. Yönetmeliğe göre 2. el araç satacak kişilerin yetki belgesi alması gerekecek. Bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Satış yapacakların, Esnaf ve Sanatkârlar Odası ile ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı olması gerekecek.
Ayrıca en az lise mezunu olması şartı aranıyor.
2. el otomotiv satışı yapacak kişinin, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış olması gerekiyor.

İTO’daki seminerin ardından 2. El Otomotiv Satış Danışmanı Eğitim Programı’nı başarıyla tamamlayanlara sertifikaları verildi.