tatil-sepeti

Ticaret Bakanlığı, küresel ticaretten alınan payı artırmak ve ihracat menzilini dünya ortalamasının üzerinde çıkarmak için hazırladığı ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ni açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde yeni stratejiyi açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, hedeflerini şöyle anlattı: “İhraç ürünlerimizi dünyanın en uzak noktasına ulaştırmayı ve Türkiye markasının bilinirliğini artırmayı amaçlıyoruz. Ortalama 3 bin 65 kilometre olan ihracat menzilimizi dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometrenin üzerine çıkarmak için harekete geçiyoruz. İhracatımızın geleneksel ürün-pazar yapısını bir ileri aşamaya taşıyarak yeni-ürün ve yeni pazar çeşitliliğine odaklanıyor, böylece rotamızı uzak ülkelere çeviriyoruz.”

NASIL BELİRLENDİ?

Türkiye’ye 2 bin 500 kilometreden uzak mesafede bulunan, dünyadan ithalatı 60 milyar doların üzerinde olan ve ithalatından alınan payın yüzde 1’in altında olduğu 18 ülkeyi ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ kapsamında belirlediklerini açıklayan Mehmet Muş, bu ülkelerin; Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Brezilya ve Şili; Asya kıtasından Çin, Japonya, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam; Afrika’dan Güney Afrika ile Nijerya ve Okyanusya’dan ise Avustralya olduğunu açıkladı.

DÜNYADAKİ PAYIMIZ ARTACAK

Bakan Muş, uygulanacak stratejinin aşamalarını şöyle özetledi: “Stratejimiz ile dünya ekonomisinin yarısından fazlasını teşkil eden bu ülkelerin ithalatında ülkemizin payını, ilk aşamada dünya ihracatındaki ortalama payımız olan yüzde 1’e yükseltmeyi hedefliyoruz.

Bu hedef, anılan ülkelere 2018-2020 ortalaması olan 20 milyar dolar düzeyindeki ihracatımızın, 4 katına yükseltilerek 80 milyar doların üzerine çıkarılması anlamına geliyor.”

NELER YAPILACAK?

* Strateji ile 18 ülkeye yönelik ‘Pazara Giriş Rehberi’ oluşturulacak.

* Bu rehberler ile her bir ülkeye ilişkin pazar dinamikleri, yatırım imkânları, mevzuat, ülkedeki şirket kurma ve iş yapmaya yönelik yol haritası gibi bilgiler firmaların hizmetine sunulacak.

* ‘Made in Türkiye’ markası öne çıkarılacak.

* 18 ülke için mevcut ihracat destekleri 25 puan artırılacak.

* KOBİ’lerin uzak ülkelerdeki tedarik zincirlerine entegrasyonu konusunda çalışma grupları kurulacak ve niş sektörlerde tasarım odaklı pazarlama stratejisi kurgulanacak.

* Filmler, diziler, dijital oyunlar ve markaların Türkiye’de öne çıkmış isimleri ve oyuncuları bu çalışmada güç olarak kullanılacak.

* Mesafe engellerini azaltmak, daha kısa ve daha ucuz ürün tedariki için ‘Lojistik Çalışma Grupları’ kurulacak. Türkiye ve uzak ülkeler arasındaki lojistik hatlarının çeşitlendirilmesi yoluyla taşıma süreleri ve lojistik maliyetlerinin düşürülmesi için çalışmalar hayata geçirilecek.

18 Temmuz 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem