Perşembe, 05 Aralık, 2024
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB Basın Merkezi’nde kurum tarafından yürütülen KOBİGEL Programı’nın sonuçlarını açıkladı. Varank, KOBİGEL Programı’na 6 bine yakın başvuru olduğunu belirterek, “Toplamda 1685 imalatçı KOBİ’ye 2 milyar 42 milyon liralık destek vereceğiz” dedi.
DİJİTALLEŞME ZORUNLULUK
İşletmelerin, dijital dönüşümün ve verimliliğin rekabetteki önemini gördüğünü hatırlatan Varank, “Üretim süreçleri, pazarlama ve satış faaliyetleri açısından dijitalleşme bir tercih değil, zorunluluk. Dönüşmekten kaçınanlar ya da değişime ayak uyduramayanlar, zamanla geride kalacak ve rekabet güçlerini kaybedecek. Biz de KOBİGEL Destek Programı başlığı altında 2019’dan bu yana ‘imalat sanayinde dijitalleşme’ çağrılarına çıkıyoruz” dedi.
LİMİTLER ARTIRILDI
KOBİGEL Destek Programı’nın kapsamını genişletip, limitlerini geçen yıl artırdıklarını belirten Varank, işletme başına 1 milyon lira olan destek üst limitinin, dijitalleşme başlığında 2 milyon liraya yükseltildiğini ifade etti. Varank, yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik projelerine verecekleri desteği de 1.5 milyon liraya yükselttiklerini bildirdi.
6 BİN BAŞVURU
Bakan Varank’ın paylaştığı bilgiye göre başvurular ve destek miktarı şöyle:
OPTİK VE TELEKOMÜNİKASYON
KOBİGEL Programı, KOSGEB’in ‘İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaştırma Destekleri’ kapsamında düzenleniyor. Yakın zamanda üç başlıkta teklif çağrısı yapıldı. 2022.01 İmalat Sanayi Dijitalleşme Sürecine Katkı Sağlayabilecek Yerli Teknoloji Geliştiricisi KOBİ’lerin Desteklenmesi başlıklı ilk proje teklif çağrısında, şu alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’lerin başvurusu değerlendirmeye alındı:
Bu çağrıda proje süresi 8-12 ay olarak belirlendi. Başvuracak tüm işletmelerin önceki yıl bilanço esasına göre defter tutması şart koşuldu. Çağrıda destek üst limiti geri ödemesiz kısmı 900 bin TL olmak üzere toplam 2 milyon TL olarak belirlendi.
GİDER KONULARI
Çağrıda desteklenen proje gider konuları şunlar oldu:
KOBİ’lerin, proje uygulama sırasında yapacağı gayrimenkul alım, bina inşaat, tefrişat, taşıt aracı alım ve kiralama, projeyle ilişkilendirilmemiş personel giderleri ve diğer maliyetlerle vergi, stopaj, resim ve harçlar, sosyal güvenlik primleri desteklenmiyor.
REKABET GÜCÜ
Yakın zamanda KOBİGEL kapsamında açılan çağrılardan biri de ‘2022.03 İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Rekabet Güçlerinin ve Verimliliğinin Arttırılması Proje Teklif Çağrısı’ oldu. Bu kapsamda şu alanlardaki projeler değerlendirmeye alındı:
Bu çağrıda destek üst limiti 1.5 milyon TL olarak uygulandı. Diğerlerinde olduğu gibi belirli giderler için önemli bir kısmı geri ödemesiz destekler sağlandı.
SANAYİDE NESNELERİN İNTERNETİ
KOBİGEL kapsamındaki 2022–02 Proje Teklif Çağrısı, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin üretim ve ilişkili iş süreçlerinde dijital teknolojilerden yararlanma düzeyinin artırılması için yapıldı. Bu çağrı kapsamında imalat sanayindeki KOBİ’ler, yine bu alanla ilişkili 8 dijital teknolojiden biri veya birkaçını üretim ve iş süreçlerine adapte etmek ve uygulamak için proje sundu. İlgili teknolojiler ise şunlar oldu:
10 Nisan 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba