Demiryolunda Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’nın (TCDD) tekelini kaldıracak, özel sektörün lokomotif sahibi olmasını sağlayacak ‘serbestleşme’ kanununda yıllardır beklenen asıl yönetmelik çıktı. Ayrıntılar netleşmediği için beklemeye alınan milyarlık yatırımlar da bu yönetmelikle birlikte yeniden hareketlenecek. Serbestleşme ile beraber 2023’e kadar demiryollarında kamu ve özel sektörün 150 milyar doların üzerinde yatırım yapması planlanıyor.
YETKİ BELGESİ ALINACAK
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre yolcu taşımacılığı yapmak isteyenler en az 6 vagon, iki lokomotif sahibi olacak. Yük taşıyacakların en az bin 500 ton taşıma kapasiteleri olacak. Her bir iş alanı için (yolcu, yük taşıma, organizasyon, gar işletmeciliği) ayrı yetki belgesi alınacak. Belge ücretleri 100 bin lira ile 25 bin lira arasında değişecek.
YATIRIM İÇİN TEŞVİK
Türkiye’de artık ulusal demiryolu taşımacılığı için özel sektörün önünün açıldığını ifade eden taşımacılık sektörü temsilcileri, “Demiryolları yatırımlarında kapsamlı olarak yatırım için gerekli teşvikler verilerek hızlı büyüme, geniş istihdam yaratılması sağlanmalı” diyor.
DEVLER SIRADA
Demiryolu taşımacılığında devlet tekelinin kalkacak olması uluslararası dev firmaları da hareketlendirdi. Küresel birçok lojistik firması demiryoluna girmeye hazırlanıyor. Bu firmalar, Türkiye’de kendi lokomotif ve vagonları ile taşıma yapmayı planlıyor. Çin, Bulgaristan, Polonya, İtalya ve İspanya’dan demiryolu sektörüne yoğun ilgi var.