Pazar, 24 Kasım, 2024
Sektör; sağlık turizmine getirilen 48 saatte vize uygulaması, yurt dışında iş yapan müteahhitlere tanınan risk sigorta kolaylığı ve içerik üretenlerin yurt dışına pazarladığı diziler ile hedefine kararlılıkla yürüyor.
HABER: MÜGE BİBER
Türkiye milli gelirinin yüzde 60’ından fazlasını oluşturan hizmet sektörü, ihracat ve istihdamda da önemli ağırlığa sahip. Hizmet sektörü, küresel ihracattan yüzde 1 pay alıyor. Küresel ticaret hacmi ise yaklaşık 6 trilyon dolar. Türkiye, bu büyük pastadan aldığı payı daha da büyütmek için son yıllarda temposunu, devlet yatırımlarının da katkısıyla artırdı. Bu sayede hizmetler sektörü, 2019’da Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 63.6 milyar dolarlık ihracat yaptı.
10 MİLYAR DOLAR FAZLA
Turizmden eğitime, sağlıktan lojistiğe birçok sektörü kapsayan hizmet sektörü, 2020 yılında zorlu bir pandemi süreci yaşadı. Geçtiğimiz yıl hizmet ihracatı, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 45 azalarak 34.4 milyar dolar oldu.
Buna rağmen 2020’de yaklaşık 10 milyar dolar hizmet ticareti fazlası ile ekonomiye ciddi bir katkı sağlandı. 2 binin üzerinde üyesi bulunan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), bu trendi analiz ettikten sonra sektör için 150 milyar dolarlık ihracat hedefi koydu.
8 AYDA YÜZDE 55 ARTTI
Aşılamanın hız kazanması ve seyahat kısıtlamalarının kaldırılması, pandemi döneminde de hizmetini aksatmayan hizmet sektörünün daha da canlanmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında Türkiye’nin hizmet ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 55 artarak, 32 milyar dolar oldu. Yine bu dönemde yaklaşık 12.5 milyar dolar hizmet ticareti fazlası elde edildi. Kişisel kültürel ve eğlence hizmetleri yüzde 214, seyahat (turizm) yüzde 97, finansal hizmetler yüzde 85, taşımacılık hizmetleri yüzde 41, bakım ve onarım hizmetleri yüzde 15 arttı.
50 MİLYON TURİST
Turizm sektörü de pandemi yaralarını hızla sarmaya başladı. Turizmi 12 ay-4 mevsim imkanı ve güvenli turizm sertifikası ile sağlamlaştıran Türkiye, bu yılın ilk 8 ayında 15 milyon 901 turist ağırladı. Orta Vadeli Program’da 2022 yılı hedefi 25 milyar dolar iken, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2023 yılı hedefi ise 50 milyon turist ile 50 milyar dolar gelir olarak açıklandı.
SAĞLIKTA 48 SAATTE VİZE
Sağlık turizminde dünyada ilk 10 içerisinde yer alan Türkiye, Avrupa’nın tercih ettiği destinasyon. Son 10 yılda 1 milyona ulaşan sağlık turisti ile 1 milyar doları aşan sağlık turizmi döviz girdisi var. Sağlık turizm gelirlerinin 2023 yılına kadar 3 milyar doların üzerine çıkması hedefleniyor. Bu hedefler için Ticaret ve Dışişleri Bakanlıkları arasında uluslararası hastaların sağlık vizesinin başvuru kabulü aşamasında HİB’in yetkilendirilmesine dair ‘Sağlık Vizesi İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Böylece dünyanın herhangi bir yerinden bir hasta HİB üzerinden randevusunu alabilecek ve en geç 48 saatte refakatçileriyle birlikte vizesini alarak Türkiye’ye gelebilecek.
SADECE 4 SAAT MESAFE
Son 12 ayda 246 ülke ve gümrük bölgesine 172 milyon ton ağırlığında ihracat yapan Türkiye’nin başarısına en büyük katkıyı lojistik sektörü verdi. Küresel ticaretin derinden etkilendiği pandemi döneminde ortalama ihracat mesafesi 3 bin 73 kilometreyi buldu. Hizmet ihracatının lokomotifi olan lojistik sektörünü diğer alternatiflere kıyasla rekabetçi kılan unsurlar arasında coğrafi konumu, ulaşım ağı, demografik yapısı ve yatırımcıya sunduğu kolaylıklar yer alıyor. Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarına yakın bir konumda bulunan, 1.3 milyarlık nüfusa ve 26 trilyon dolarlık bir pazara 4 saatlik uçuş mesafesinde yer alan Türkiye, coğrafi avantajının yanı sıra genç, dinamik ve kalifiye nüfusu ve benzer ülkelere kıyasla uygun işçilik maliyetleriyle de yatırımcılara fırsatlar sunuyor.
BİLİŞİMDE BÜYÜME
Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) açıkladığı ‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2020 Yılı Pazar Verileri ve Trendleri’ne göre, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, bir önceki yıla kıyasla yüzde 22 büyüyerek 189 milyar TL’lik hacme ulaştı. İhracatını 10 milyar 520 milyon TL olarak gerçekleştiren bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün istihdamı 158 bin kişiye yükseldi.
DUBAİ FUARINA HAZIRLIK
ABD dizilerinden sonra küresel ekranlarda en çok Türk TV dizileri boy gösteriyor. Türk TV dizileri, 150’den fazla ülkede günde 700 milyon izleyiciye ulaşıyor. Eğlence ve kültür hizmetleri sektörü, 296 milyon dolarlık ihracatla dünya genelinde ilk 10’da yer alıyor.
İTO da dizi, film, içerik TV ve yapım firmalarının 2011’den bu yana uluslararası fuarlara katılımını sağlayarak profesyonellerle buluşturuyor. MIPCOM, MIPTV gibi fuarlara milli katılım sağlayan İTO, içerik üreticilerini 24-25 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenecek Dubai Uluslararası İçerik Fuarı’na götürüyor.
YURT DIŞINDA MÜTEAHHİTLİK YAPANA RİSK SİGORTASI
İnşaat sektörü de kuşkusuz hizmet sektörünün büyümesinde önemli rol alıyor. Türkiye, uluslararası inşaat pazarında salgın şokuyla 2020 yılında yaşanan yüzde 11.1’lik daralmaya rağmen dünya çapında ekonomi çevrelerince ilgiyle takip edilen ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde 40 Türk firma ile yer almayı başardı. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, Türk inşaat ürünlerinin ihracata katkı sağlaması için firmaların uluslararası pazarlarda konumlanması, güçlenmesi ve markalaşması yönünde desteklenmesi amacıyla gelecek yıl ‘Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Politik Risk Sigortası Programı’ uygulamaya konulacak.
ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER ÇALIŞIYOR
Hizmet ihracatına yönelik hedeflere ulaşılmasında eğitim önemli bir yer tutuyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Altuğ Biçer, İstanbul Ticaret’e yaptığı açıklamada, UNESCO tarafından yayımlanan 2018 yılı verilerine göre Türkiye’nin en çok uluslararası öğrenciye sahip 10. ülke olduğunu vurguladı. Biçer, “Yurt dışından gelen öğrencilerimiz ülkelerine döndüklerinde birer kültür elçisi olarak görev yapıyor. Bu sebeple, üniversitelerimiz çok kültürlü, çok dilli yapıları, eğitim kaliteleri, teknolojik altyapıları ve uluslararası bilinirlikleri ile dünyanın tüm bölgelerinden öğrenci çeken yapılara dönüştürülmeli” dedi. Biçer, yapılan araştırmalar sonucunda azımsanamayacak oranda mezunun (yüzde 30) Türkiye’de kalmaya devam ettiğini söyledi. Bu öğrencilerin hizmet ihracatına katkılarının sadece kayıtlı oldukları üniversite ile sınırlı olmadığını söyleyen Biçer, şöyle devam etti: “Bu öğrenciler hızlı tüketimden, emlak, eğlence, turizm, konaklama, yiyecek-içecek ve sağlık olmak üzere birçok sektöre direkt ve dolaylı katkı sağlıyor. Bu alanda atılabilecek önemli adımlardan biri, rakip ülkelerden neredeyse tamamında olan bahar döneminde lisans öğrencisi alımı konusu üzerinde uygun bir çerçeve ile uzlaşma sağlanması olacaktır.”
01 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi