tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, gerek uluslararası ekonomik ortamın gerekse hükümetin aldığı son ekonomik kararların, olumlu bir iklim oluşturduğunu vurgulayarak, “Artık ekonomiye adapte olalım” dedi.

Oda’nın eylül ayı meclis toplantısında konuşan Çağlar, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere gelir ve kurumsal vergisinde yüzde 5 oranında indirim yapılmasını önerdi.

Çağlar, “Gelir ve kurumlar vergisini son 3 yılda düzenli ödeyen mükellefe, 5 puanlık bir indirim sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.

BAŞA ÇIKAMAYACAKLAR

Çağlar, Oda üyelerine Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri için yatırım seferberliği çağrısında da bulundu.

Konuşmasına Ortadoğu’yu kendi menfaatleri uğruna dizayn etmek isteyenlerin Türkiye üzerinde de kaos stratejisi uygulamak istediklerini anlatarak başlayan Çağlar, “Bu ülkeyi de Suriye’ye, Libya’ya, Mısır’a benzetmek için planlar yapadursunlar. Türkiye’nin olduğu bir bölgede, kimse dilediği gibi at koşturamaz” dedi.

Türkiye’nin Ortadoğu’nun siyasi dilini güçlendirebilecek, ayrışma senaryolarını birleşme ve dayanışma zeminine dönüştürebilecek tek millet olduğunu vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti: “İşte bugün hesaplı bir suskunluk içinde olan Batı, bunun tedirginliğini yaşıyor. Türkiye’yi durduramadılar, yıldıramadılar, başa çıkamayacaklar. Nitekim, mazluma Yunus, zalime Yavuz olan kahraman ordumuz, Fırat Kalkanı operasyonuyla bugün Suriye’de. Ordumuz çıkar için değil, hakkaniyet için Suriye’de.”

ORDUMUZUN DESTEKÇİSİYİZ

Türk ordusunun başka bir ülkenin toprak bütünlüğüne kastetmek için değil, sınırlarını korumak, can güvenliğini sağlamak ve Suriye halkına nefes aldıracak tampon bölgeyi kurmak için mücadele ettiğini anlatan Çağlar, şunları söyledi: “İşte bizim ordumuzun onların ordularından farkı budur. Bizim ordumuzun adım attığı topraklarda korku değil güven hakim olur. Biz İstanbul Ticaret Odası olarak söz konusu harekâtta hükümetimizin ve ordumuzun her daim destekçisi olmaya devam edeceğiz.”

ELİMİZ RAHATLAYACAK

“Ne terör, ne 15 Temmuz, ne sınır ötesi operasyonlar. Ülkemiz evvelallah bunların hepsinin altından kalkmayı bilmiştir” diyen Çağlar, ekonomik gündem ile ilgili olarak da şöyle konuştu: “Biz bir an önce bu olayların psikolojisinden sıyrılıp, ekonomiye adapte olmalıyız. Önümüzde gayet uygun bir ticari ortam var. Kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması, kayıt dışı faaliyetlerin kayıt altına alınması, vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi ve varlık barışı uygulaması gibi iş adamının elini bir hayli rahatlatacak başlıklar var. Bu konuda Odamızın taleplerine kulak verdikleri için hükümetimize teşekkür etmek istiyorum.”

DÜZENLİ MÜKELLEF

Vergi afları gelirken, borcunu düzenli ödeyen mükellefin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Çağlar, konuyla ilgili olarak şu öneriyi gündeme getirdi: “Bugün vergisini düzenli ödeyene yüzde 1’lik bir indirim yapılıyor. Bu, varla yok arasındaki indirim tutarı, elbette sorumluluk sahibi mükellefi mutlu etmiyor. Bizim bu konuda bir çalışmamız var. Gelir ve kurumlar vergisini son 3 yılda düzenli ödeyen mükellefe 5 puanlık bir indirim sağlanmasını talep ediyoruz.”

FETÖ soruşturması kapsamında elkonulan şirketlerin yönetiminin kayyumlardan alınarak TMSF’ye devredildiğini hatırlatan Çağlar, “Bunu da olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum. Çünkü TMSF, bu konuda oldukça deneyimli. Ekonomideki işleyiş bozulmadan süreç daha sancısız devam edecek” dedi.

KALKINMA İÇİN EL ELE VERELİM

Hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu için açıkladığı yeni teşvik önlemlerinin Türkiye için büyük bir fırsat olduğunu belirten İbrahim Çağlar, şu çağrıyı yaptı: “Bu meclis ve komite çatısı altında, neredeyse 81 ilden iş adamımız var. Ekonomimizi el ele vererek hep birlikte bugüne getirdik. Şimdi de el ele verme zamanı. Özellikle Doğu ve Güneydoğulu arkadaşlarıma sesleniyorum. Önderlik edin, memleketinize yatırım yapalım. Devletimizin sunduğu bu imkanlardan birlikte faydalanalım.”

TÜRKİYE MENGENELERİ KIRIYOR

Oda’nın eylül ayı meclis toplantısını açan Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, tek kutuplu dünyanın sona erdiğini ilan eden tarihi bir kırılmanın yaşandığını söyledi. Suriye eksenindeki küresel politikaların bu dönüşümü çok net hissettirdiğini belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Türkiye’nin Cerablus Harekatı, bu noktada çok önemli. Türkiye, terörden arındırılmış bir bölgenin inşasında öncü rol oynuyor. Cerablus’un ardından, Doğu-Batı ekseninde derinleşen Fırat Kalkanı, bölgedeki kaos severlere verilen bir cevaptır. Meşru müdafaa hakkından doğan bir gerekliliktir.”

Fırat Kalkanı operasyonunun mazlumlar için de umut olduğunu vurgulayan Avdagiç, “Terörle sindirilmek istenen, darbeyle parçalanması amaçlanan Türkiye, mengeneleri kırıyor. Ayağına geçirilmek istenen prangaları atıyor” dedi.

ORTAM TÜRKİYE İÇİN UYGUN

İş dünyasına ekonomiye adapte olunması gerektiği çağrısını yapan İbrahim Çağlar, Türkiye için olumlu koşulları da şöyle anlattı:

  • Dünyada dostlarımızı artırmaya dönük dış politikamız meyvelerini vermeye başladı.
  • Rusya ile normalleşen ilişkilerimiz neticesinde charter seferler yeniden başladı.
  • Turizmde önemli bir rahatlama olacağı şüphesiz.
  • Enerji, tarım, tekstil, gıda gibi diğer sektörlerde de normalleşmedevam edecek.
  • Tüm hadiselere rağmen yabancının Türkiye’ye güveninde olumsuz bir seyir yok. Tam tersi, yabancı sermaye girişi artıyor. Ağustosta 916 milyon dolar yabancısermaye girişi var.
  • Amerika’dan gelen son veriler, Fed’in de faiz artırımının gecikeceğini teyit ediyor.Bu durum önümüzdeki dönemde ülkemize yabancı sermaye girişini destekleyecek.
  • İhracatımızda ağustosta yüzde 7 ile son 28 ayın en hızlı artışı yaşandı.
  • Ülkemizde not indirimini gerektirecek bir durum yok.
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü Asya ve Avrupa’yı bir kez daha birbirine kavuşturdu. Sırada 20 Aralık’ta Avrasya Tüp Geçidi’nin açılışı var.

MECLİS ÜYELERİ KÜRSÜDE

MAHMUTBEY GİŞELERİ KANGREN OLDU

Nuri Özelmacıklı / Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi: Mahmutbey gişeleri artık kangren oldu ve çekilecek hali kalmadı. Yakın bir zamanda 7 dakikalık yolu 2.5 saatte gittim. Gişeler yapıldığı zaman Başakşehir 1-2-3-4-5 yoktu. Bölgede sanayi siteleri ve yeni konut projeleri arttı. Sadece Ispartakule’de 300-400 bin kişi yaşıyor. Sabah ayrı dert, akşam ayrı... Devletin gişeden kaybı varsa bunu karşılamanın yolunu bulalım. Bu sorun kaldırılırsa memlekete çok büyük faydası olacak. Harcadığımız akaryakıt, gişelerde toplanan paranın bin misli. Çok büyük bir israf söz konusu. Geçen yıl karayolları genel müdürü, ‘Mahmutbey gişelerini kaldıracağız’ demişti ama olmadı. Bu ülke için şehitlere rahmet okuyorum.

TRAFİKTE 1.6 MİLYARLIK AKARYAKIT TÜKETİYORUZ

Mustafa Yıldırım / Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi: İkinci Boğaz Köprüsü, otobüslere yasaklanınca yolumuz 70 kilometre uzadı. Artık İstanbul’dan 2-3 saatte çıkamıyoruz. Alt yapıları hazır olmayan 3. Köprü, hizmet mi eziyet mi? İnsanlara eziyet, işletmelere maliyet. Şimdi hiçbir firmanın otobüsü İstanbul’a gelmek istemiyor. İstanbul’da yaşayanlar olarak burada bir irade koymalıyız. Yanlış hesap Bağdat’tan döner. 3. Köprü’yü zorlarsak İstanbul trafiğinden ancak yüzde 12 yük alır. Bu durumu Cumhurbaşkanımıza iletelim. İstanbul’da trafikte beklerken 1 milyar 600 milyonluk akaryakıt tüketiyoruz. Kullanmadığımız akaryakıtın bedelini ödüyoruz. Yanlışlara dur demesini bilelim.

TERÖR VARSA YATIRIM OLMAZ

Ender Yazıcıoğlu / Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi: Bahçeşehir’den Topkapı’ya 2.5 saatte gidiliyor. Mahmutbey gişelerinin Silivri’ye, Çamlıca’daki gişelerin Tuzla’ya taşınması gerek. Teşvik verilen bölgelere ne kadar yatırım yapılıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da teşvikten önce terör bitmeli. Terör biterse teşvike ihtiyaç da kalmaz. Terörün olduğu yerde de yatırım olmaz. Türkiye’nin öncelikle bir yatırım haritası çıkarılmalı. Tarım, sanayi, hayvancılık envanteri çıkarılmalı. Sibirya’da 40 bin baş koyun çiftliği gördüm. Arabistan’a 300 dolara kurbanlık satıyorlardı. Türkiye’nin envanterini çıkarmalıyız. Kültürümüzün ne olduğunu, ne yapabileceğimizi çok iyi bilmeliyiz. Vatanımızı seviyorsak çözüm burada. Nereye nasıl yatırım yapacağımızı bilmiyoruz. Bir taraftan terör var. Diğer taraftan üretmek zorundayız. Üretmezsek tükeniriz.

TERÖRE SON VERMELİYİZ

Ali Uluoğlu / Fotoğrafçılık Meslek Komitesi: Ben Kıbrıs gazisiyim. 19 Eylül Gaziler Günü’nün 95’inci yılını kutluyoruz. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz önünde saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyorum. Her gün teröre verdiğimiz şehit sayısı artıyor. Kıbrıs Barış Harekâtı’nda sadece 488 şehit verdiğimizi hatırlatmak istedim. Teröre son vermeliyiz.

KURBANIN MANEVİ ÖNEMİNİ BİLELİM

Osman Uluçay - Et ev Et Ürünleri Meslek Komitesi: Kurban ibadeti Rabb’e yaklaşmak demektir. Ancak görüyoruz ki artık Kurban Bayramı’nın manevi önemi pek önemsenmiyor. Evet, kurban kesilince fakirlere et dağıtılır, o kurbanın maddi boyutudur. Müminin idrakini artıracak şeyler yapmak gerek. Manası üzerinde tekrar düşünelim. Kurban ibadeti kişiyi Allah’a yaklaştırır. Kurban aynı zamanda hac ibadeti ile iç içedir. Metropollerde kurban kesmek zorlaştıkça insanlar kurban kesmekten uzaklaşıyor. Kurban Hakk’ı zikir ve tefekkürdür ve sosyal adaletin sağlanmasında etkilidir.

MESLEKİ TEMSİL İÇİN BURADAYIZ

Rıza Kaymakçı - Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi: Ben de FETÖ’cü alçaklarla aynı çatı altında olmak istemiyorum ve bunların ayıklanması gerektiğini düşünüyorum. Beni seçen ve beni buraya gönderen meslektaşlarım, mesleğim dışında konuşmak için değil varsa mesleğimizle ilgili hususlarda onları temsil etmek için buraya gönderdiler. Bugüne kadar bu bilinçle hareket ettim ve bundan sonra da bu bilinçle hareket edebilmek ümidiyle geçmiş 30 Ağustos Zafer Bayramı’nızı kutluyorum, önümüzdeki Kurban Bayramı’nı da tebrik ediyorum.

TEŞVİK YASASI HAKSIZ REKABET OLUŞTURMASIN

Veysi Cengiz Balçık / İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Urfa OSB’de bir tesis kurdum ve çok memnunum. Ama teşvik yasası nedeniyle sıkıntılar yaşıyoruz. Teşvik yasasında küçük işletmeleri büyütme hedefi olursa çok daha faydalı olur. Mevcut firmaları mağdur edip yeni firmaları teşvik ederseniz iki grup arasında haksız rekabet oluşur. Yeni teşvikten eski firmalar yararlanamadığında yeni firmalar gelir ve eskiler kapanır. Teşvik bir işe yarasın. Yeni teşvik yasası ile ilgili bölge insanı çok heyecanlı. Devletimize güveniyoruz, devlet bizim her türlü güvenliğimizi sağlıyor o bölgede. Üretmeliyiz, bu ülkenin çarklarının dönmesi lazım. Ekonomi yönetimimiz gerçekten çok iyi. İçeride ve dışarıdaki sarsıntılardan fazla etkilenmedik. Konutla değil, sanayi ile büyümeyi hedeflemeliyiz. Sanayinin bütün Türkiye’ye yayılması lazım. Biz işimiz gereği kamu hastaneleriyle çalışıyoruz ancak devlet hastaneleri ödemelerini çok uzatıyor. Bu, sektörümüzün en büyük sıkıntısı.

YARDIM ETTİĞİMİZ ÇOK İNSAN VAR

Numan Hocaoğlu / Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Türk Kızılayı Kadıköy Şubesi Başkanıyım. İnsani ve İslami bir vazife olan kurban için bağışlarınızı alıyoruz. Talepler çok fazla. Yardım ettiğimiz çok sayıda insan var.

19 Eylül 2016 Pazartesi

Etiketler : Gündem