Cuma, 29 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN/GİRNE
FOTOĞRAFLAR: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye’deki ekonomik gelişmenin, iş dünyasının azmi ile birlikte siyasal sistemin sağlam zemine kavuşması sayesinde gerçekleştiğini kaydetti.
Çalışma Toplantısı’nda Meclis Üyelerine hitap eden Çağlar, “2017’de durmayacağız, koşturacağız. Çok çalışmak mecburiyetindeyiz. 15 Temmuz ruhunu iş dünyası olarak hayata geçirmek zorundayız” dedi.
GÜCÜMÜZÜ 400 BİN ÜYEMİZDEN ALIYORUZ
Çağlar, göreve geldikleri 2013 Mayıs ayından bu yana yıllara sari şekilde devam eden pek çok projeyi hayata geçirdiklerini ve geçirmeye de devam ettiklerini belirtti. Çağlar, “Yaptığımız her işin altında, başardığımız her projede, atılan her adımda sadece Yönetim Kurulumuzun imzası yok. Bu başarı tablosunda 400 bin üyemizden aldığımız güç var. Sektörlerin nabzını tutan komitelerimizin ve siz kıymetli Meclis Üyelerimizin imzası var. Odamızın profesyonel kadrosu var. Bu başarı hepimizin” dedi.
ÜLKE GÜÇLÜYSE İŞ DÜNYASI DA GÜÇLÜDÜR
Türkiye’ye hizmet etmek, iş kapıları açmak ve dünyaya açılmak için çalıştıklarını ifade eden Çağlar, şunları söyledi: “Ortak paydamız; ülkemizin birliği, milletimizin dirliği, devletimizin bekasıdır. Milletin feraseti, en güvenli liman. Bu ülke güçlüyse iş dünyası da güçlüdür. 15 Temmuz akşamından itibaren İTO’nun dik duruşu da bu inancımızın ispatı. Milletçe ikinci İstiklâl Savaşı’nı verdik. Biz de anında milli iradenin yanında yer aldığımızı açıkça ortaya koyduk. Hain teşebbüsün ardından 16 Temmuz’da Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda, Türkiye’nin hayatiyetine kastedenlere karşı birlikte durduk. Bundan sonra da ülkemizin birliği ve dirliği için çalışmaya, üretmeye ve ekonomiyi büyütmeye devam edeceğiz.”
İBRAHİM ÇAĞLAR: BİRİLERİNİN HARİTALAR ÜZERİNDE YAPTIKLARI PLANLAR İŞLEMİYOR
Başkan Çağlar, dünyanın her köşesinde büyük bir değişim hareketi yaşandığını belirterek, ezberlerin bozulduğunu, toplumların denenmemişi denemek istediğini kaydetti. Çağlar, “İngiltere’siz bir Avrupa Birliği akla gelmezdi. Oylama yapılırken de kimse ihtimal vermedi. Ama halk, ülkenin AB’den ayrılmasına karar verdi. ABD seçimlerinde de medyanın tüm algı operasyonu boşa çıktı ve Trump tüm radikal söylemleriyle yeni başkan seçildi. Bu artık dünyaya dayatılan, zayıf olanı görmezden gelen, ranta dayalı ekonomi anlayışının sonuna gelindiğinin göstergesi. Birilerinin oturduğu yerden harita üzerinde yaptığı planlar artık işlemiyor” dedi.
AB’DE SEÇİM YAKLAŞIYOR
AB’deki tek çatlak sesin İngiltere olmadığını vurgulayan Çağlar, İskoçya’da da İngiltere’den ayrılma konusunda seslerin yükselmeye başladığını, Fransa’da ve Almanya’da yaklaşan seçimlerin bu ülkelerde de önemli siyasi değişimlerin sinyallerini verdiğini kaydetti. Çağlar, şunları söyledi: “Sadece siyasi değil, ekonomik açıdan da bir dönemin sonuna geldik. Örneğin, dünya ticaret hacmi daraldıkça ülkeler, korumacılığı daha çok gündeme alıyor. Trump’ın transatlantik, transpasifik, Güney Amerika serbest ticaret anlaşmalarının sonlandırılmasına yönelik söylemleri dünyada korumacılığın öne çıkacağının göstergesi. Diğer taraftansa artık karbon bazlı olmayan yeni bir büyüme dönemine giriyoruz. Yenilenebilir enerji çağındayız. Bu durum petrol üretimi yapan ülkelerde ekonomik ve politik anlamda değişimi zorunlu kılıyor. Bunlar dünyadaki paradigma kaymasının ayak sesleri. Fırsat eşitliği sunan, ranta değil, emeğe, akla ve organizasyona itibar gösteren, gelir adaleti sağlayacak vicdanlı siyaset ve ekonomi, dünyanın tek çıkış yolu.”
SEKTÖRLERİN TALEPLERİ İTO İLE KARŞILIK BULUYOR
İTO’nun, yaptığı faaliyetler noktasında dünyanın en büyük Odası olduğunu kaydeden İbrahim Çağlar, her sektörel talebi, en üst seviyeden en aşağı kademeye kadar takip ettiklerini ve sonuç aldıklarını belirtti. Çağlar, bu çalışmalardan şu örnekleri verdi:
ŞÜHEDANIN KANIYLA SULANMIŞ TOPRAKLARDAYIZ
2016 yılı Meclis Çalışma Toplantısı için şühedanın kanıyla sulanmış topraklarda olduklarını vurgulayan Çağlar, “Her karışında ayrı bir kahramanlık öyküsü, her yanında ayrı bir destan yazıldı bu toprakların. Binbaşı Nihat İlhan’ın eşinin ve üç masum yavrusunun evlerindeki küvet içerisinde taranmış haldeki o fotoğrafları, katledilmiş yüzlerce insanımızla birlikte hâlâ hatıralarda.
24 Temmuz 1974’te başlayan Barış Harekatı, askeri bir hamleden çok bir insanlık duruşudur. Bu vesileyle şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
EVELALLAH FIRTINA GÖRMEMİŞ KAPTAN DEĞİLİZ
“Maharet durgun suda değil, dalgalı suda gemiyi yüzdürmek” diyen İTO Başkanı Çağlar, “Dünyanın yeni konjonktüründeki dalgalanma malum. Ama biz evelallah fırtına görmemiş kaptan değiliz” dedi. Küresel düzendeki bu paradigma kaymasının ülke ekonomisine de yansıdığını belirten Çağlar, şunları söyledi: “Özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmayı takip ediyoruz. Diğer tarafta artan işveren yükleri ve finansman maliyetleri ile üretimin önünü açan teşvik düzenlemelerinin var olan işletmeler yerine yenilerini desteklemesi, iş dünyasının hareket kabiliyetini sınırlıyor. Öncelikle mevcut tesislerimizin kârlılığını artırmamız gerekir. Yeni yatırım yapacaklara güzel teşvikler çıktı ama yatırım yapmak ve sanayicilik bir alışkanlık. Siz mevcut tesislerinizi iyileştirir, bunların kârlılıklarını artırırsanız, bunlara birtakım kolaylıklar sağlarsanız zaten, belki bu tesislerin teşviğe de ihtiyacı yok, yatırımlarına devam ederler. Devletimizden bu destekleri bekliyoruz.”
ŞEKİB AVDAGİÇ: İHTİYACIMIZ MEŞVERETTİR, BİR OLMAKTIR
İTO Meclis Başkanı Şekib Avdagiç, çalışma toplantısı vesilesiyle Kuzey Kıbrıslı iş adamları ile gönül köprülerinin daha da sağlamlaştığına inandığını söyledi. Avdagiç, şöyle devam etti: “Her ay meclis toplantılarında bir araya geliyoruz. Komite toplantılarında 81 sektörün nabzını tutuyoruz. 400 bin üyeli İTO, iş dünyasının gücünü her alanda gösteriyor. Çalışma toplantılarımız da Oda camiamızın istişare mekanizmaları açısından çok kıymetli bir yere sahip. ‘Meşveret işin yarısıdır’ derler.
Bir araya gelip, fikirleri aynı zemin üzerinde buluşturmak, çözüme giden en kısa yol. Türk iş dünyasının değişen küresel ilişkiler ve yenilenen bölgesel dinamikler karşısındaki en büyük ihtiyacı da meşverettir, birliktir. İşte çalışma toplantımızın, bu hakikatin yansıması olduğunu düşünüyorum.”
Değişen koşullar karşısında daha fazla üretim, daha fazla iş ve daha fazla büyüme noktasında Türkiye’nin en büyük Odası olan İTO’nun görüş ve önerilerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Avdagiç, “Sizin görüşlerinizdeki isabet ne kadar doğruysa, Türkiye ekonomisinin istikameti de o kadar hayırlı olacak” dedi.
BU TOPRAKLARIN HER DAİM BİR HUZUR ADRESİ OLMASINI DİLİYORUM
Avdagiç, önce 1974’teki Barış Harekatı, ardından da 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte bu topraklarda yaşanan kaos ve acının geride kaldığını belirtti. Avdagiç, “Bu mücadeleyi sırtlayan şehitlerimizi ve gazilerimizi hayırla anıyorum. Onların şahadetiyle nurlanan bu toprakların, her daim bir barış ve huzur adresi olmasını diliyorum. Merhum Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan Hoca’yı da bu münasebetle rahmetle anıyorum” diye konuştu.
KKTC’DE DÖRT MEVSİM TURİZM
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Sicilya ve Sardunya’dan sonra Akdeniz’in en büyük üçüncü adası olarak eşsiz doğal güzellikleri ve tarih boyu çekilen acıların izleriyle yılın dört mevsimi turistleri ağırlıyor. Beşparmak Dağları’nın Lefkoşa’ya bakan yüzünde 16 ton boyayla yapılan 10 futbol sahası büyüklüğündeki KKTC Bayrağı, adanın büyük bölümünden görülebiliyor.
İLGİLİ HABERLER
28 Kasım 2016 Pazartesi
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
29 Kasım 2024 Cuma
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe