Türkiye eğer halk direnişi olmasaydı 16 Temmuz 2016’da hain darbe yönetiminin egemen olduğu bir sabaha uyanacaktı. Ancak bugün yaraları hâlâ gönüllerde taze olan 251 şehit, 2 bin 194 gaziyle beraber binlerce direnişçi, FETÖ terör örgütü tarafından 15 Temmuz’da kalkışılan darbeye geçit vermedi. Geçen yıl açılan Hafıza 15 Temmuz Müzesi, kahraman direnişçilerin hikâyelerini, hafızalardaki yerini perçinliyor. Bir yılda 500 bin ziyaretçiye 15 Temmuz direnişi anlatılırken, müzenin bu yılki hedefi, bu mücadeleyi 5 farklı dilde zihinlerde taze tutmak.
BEREDEN AYAKKABIYA
Hafıza 15 Temmuz Müzesi, hain darbe girişiminin dördüncü yılında hizmete açıldı. Müzede, 15 Temmuz’da yaşananlar materyallerle anlatılırken, şehit ve gazilerin o kara gecede kullandıkları eşyalar sergileniyor. Eşyalar arasında, darbeci Semih Terzi’yi vurarak kalkışmanın seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir’in beresi ve kaması, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın televizyonda millete çağrı yaptığı Hande Fırat’a ait cep telefonu, Gazi Bilal Özyıldırım’a ait kurşun isabet etmiş motosiklet kaskı, Gazi Abdullah Çay’a ait kurşun isabet etmiş anahtar, Şehit Necmi Bahadır’a ait kurşun isabet etmiş cüzdan ve fotoğraf, Gazi İdris Akdoğan’a ait kurşun isabet etmiş telefon, darbecilerin kullandığı tankın ezdiği otomobil, zarar gören motosiklet ve şehitlerin ayakkabıları yer alıyor. Müzede ayrıca darbe teşebbüsünde kullanılan mühimmatlar da sergileniyor.
DARBELER TARİHİ
Darbeler çağı köşesinde ise 1950-2016’da dünya genelinde 531 darbe gerçekleştirildiği, bunların 210’unun amacına ulaştığı, Türkiye’de 1960-2016’da 9 darbe ve darbe girişimi gerçekleştirildiği aktarılıyor.
Sömürgeciliğe karşı dik duranlar köşesinde, aralarında Mustafa Kemal Atatürk, II. Abdülhamid Han, Aliya İzzetbegoviç, Mahatma Gandhi ve Simon Bolivar gibi liderlerin bilgileri yer alıyor. Toplam bin 500 metrekare alanda iki kat inşa edilen müzenin zemin girişindeki duvarda ‘Unutma’ yazısı ile 15 Temmuz şehitlerinin isimleri ve onları temsilen tavandan sarkan beyaz güvercinler bulunuyor. Müzenin girişindeki dev ekranda da 15 Temmuz videoları ve belgeselleri gösteriliyor. İkinci katta ise vatandaşları, “Göreceklerin senin hikâyendir” yazısı karşılıyor.
İSPANYOLCA’DAN ARAPÇA’YA
Hafıza 15 Temmuz Müzesi, 15 Temmuz Derneği ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında İstanbul’daki tüm 10. ve 11. sınıf öğrencilerinin müfredattaki ‘yakın tarih’ dersi vesilesiyle de ziyaret ediliyor.
Müze ikinci yılda 5 dilde aplikasyonuyla, web altyapısıyla ve rehberlere hizmet verecek. Seneye 15 Temmuz’a kadar İngilizce, Almanca, İspanyolca, Rusça ve Arapça yayın yapan bir web altyapısı hazırlanmış olacak. Site altyapısı sayesinde ziyaretçiler evlerinden de Hafıza 15 Temmuz Müzesi’ni gezebilecek.
ÜÇ BOYUTLU VİDEOLAR
Hafıza 15 Temmuz Müzesi’nde şehitlerin fotoğraflarına ve biyografilerine, darbeler ve sömürgecilik tarihine dair bilgilere dokunmatik ekranlardan ulaşılabiliyor. Şehadet Şuuru Salonu’nda 15 Temmuz’a dair üç boyutlu videolar izlenebiliyor. Müzede, millet iradesine yapılan darbelerin, ülkede ekonomik krize, siyasi istikrarsızlığa, sosyal bunalıma, dışa bağımlılığa ve milli politikalardan uzaklaşmaya neden olacağı anlatılıyor.
YURT DIŞI ZİYARETÇİLERE ODAKLANILACAK
Müzeye yurt dışından gelenler, kulaklık takarak kendi dillerinde bilgi alabilecek. Gelecek yıl müzede İngilizce ve Arapça bilen rehberlerin de olması hedefleniyor. Müzede ilk yıl yerli ziyaretçiler ön planda iken, ikinci yıl ziyaretçilerin yurt dışı ağırlıklı olması planlanıyor ve buna yönelik uygulamalar hayata geçiriliyor. 15 Temmuz mücadelesi her yıl yapılan Uluslararası 15 Temmuz ve Darbeler Sempozyumu ile de yeniden anılıyor.
GALATA KÖPRÜSÜ’NDE FOTOĞRAF SERGİSİ
15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen darbe girişiminin öyküsü, Galata Köprüsü’nde açılan fotoğraf sergisiyle İstanbullulara yeniden anlatılıyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından açılan sergide, darbe gecesi yaşananlar ve halkın kahramanca direnişinin yansıtıldığı fotoğraflar yer alıyor. Sergi ay sonuna kadar görülebilecek