HABER: ADEM ORHUN
Türkiye’de 2015’ten itibaren uygulanan belge zorunluluğu ile iş kazaları azalırken, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli ve belgeli iş gücü de çalışma hayatına kazandırıldı. Bunun yanı sıra bir grup meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi olmayanların artık çalıştırılamayacağı açıklandı.
PARA CEZASI
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yeni uygulama ile bugüne kadar belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısı 143’e yükseltildi. Aralarında taşlama tezgah işçisi, haddeci, iplik operatörü, tarihi eser koruma ve restorasyon elemanı, deri işlenti operatörü, liman forklift operatörü, yüksek gerilim montaj ve teçhizat test elemanının da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işverene veya işveren vekiline, tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacak. Bakanlık, yaptığı duyuruda, işverenleri ve işçileri bu hususta duyarlı olmaları gerektiği konusunda uyarıyor.
SINAV ÜCRETİ YOK
Mesleki yeterlilik belgesi sınav ve belge ücretleri de devlet tarafından karşılanıyor. Bu teşvik sayesinde çalışan ve işverene ilave mali yük getirilmeden, çalışanların bilgi, beceri ve yetkinliklerini ölçme, değerlendirme ve belgelendirme olanağı sağlanıyor. Bu çerçevede 718 bin 668’i zorunluluk kapsamındaki mesleklerde olmak üzere toplamda 792 bin 695 MYK mesleki yeterlilik belgesi verildi.
İŞTE O MESLEKLER
Resmi Gazete’de 3 Ekim 2019’da yayımlanan tebliğe göre, MYK’nın belge zorunluluğu getirdiği mesleklerle ilgili yeni listede şunlar yer aldı:
DİPLOMA ZORUNLU
Bu mesleklerde çalışanların Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) belgesi, ustalık belgesi veya mesleki ve teknik eğitim programlarından alınmış diplomaya sahip olmaları gerekiyor. Bu üç belge dışındaki belgelerin, belge zorunluluğu kapsamında çalışma şartını kapsamadığı vurgulanıyor.
Ayrıca Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklamasında, belge zorunluluğunun tebliğ yayım tarihinden 12 ay sonra belgesiz kişilerin çalıştırılamayacağı da hatırlatılıyor.