“Dijito Projesi ile İTO’nun dijital dönüşümünü tamamladık” diyen Avdagiç, SoftITo ile de iş dünyasının ihtiyacı olan yazılımcıları yetiştirdiklerine dikkat çekti. Avdagiç, İTO’nun birçok eğitim programını hayata geçirdiğini belirterek, “Dijital çağa uyumlu şekilde bütünleştiren projelerimizi artırarak devam edeceğiz” dedi.
HABER: ŞEREF KILIÇLI / BARIŞ CABACI / MESUDE DEMİRHAN
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İTO’nun 2024 yılı İş Programı’nın görüşüldüğü Meclis Toplantısı’nda Oda’nın yeni yılda yürüteceği çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Avdagiç, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) bünyesinde 96 bin metrekare kapalı alanı bulunan İstanbul Fuar Merkezi’ni (İFM) 2024 yılında önemli ölçüde büyütmeyi hedeflediklerini belirterek, “İstanbul’un en büyük kapalı fuar alanını iş dünyamızın hizmetine sunmak, İstanbul Ticaret Odası’nın yaşayacağı bir onur olacaktır” diye konuştu.
İLK AŞAMADA 40 BİN METREKARE
Avdagiç, İFM’de 2023 yılında 89 fuar organize edildiği, bu fuar sayısının metrekare karşılığının 2 milyon 428 bin 750 metrekare olduğu bilgisini verdi. Fuar alanını büyütme projesi çerçevesinde ilk aşamada mevcutta otopark alanında 40 bin metrekarelik fuar salonu inşaatı planladıklarını kaydeden Avdagiç, şöyle devam etti: “Ardından ikinci aşamada 35 bin metrekarelik bir fuar salonu, onu takiben de üçüncü aşamada Ticaret Bakanlığı desteğiyle İDTM arazisine bitişik parselde büyümeyi planlıyoruz. Hedefimiz, bunu 21. Dönem İTO Meclisi’nin bir icraatı olarak tarihimize altın harflerle yazmaktır.”
17 ÜLKEDE 46 FUAR
İTO’nun, Türk şirketlerinin dünyanın dört bir yanında önemli uluslararası fuarlara katılımlarını organize ettiğini hatırlatan Avdagiç, “2023 yılında Almanya’dan Çin’e, Amerika’dan Rusya’ya, Arnavutluk’tan Endonezya’ya, Fransa’dan Azerbaycan’a, İngiltere’den Singapur’a kadar 16 ülkede 24 şehirde 20 farklı ihtisas sektörünü içeren 38 uluslararası fuara 1.250 firmamızın katılımını sağladık. 2022 rakamlarıyla 2023 yılını mukayese edince, katılımcı firma sayısında yüzde 48’lik, metrekare kategorisinde yüzde 37’lik bir artış yakaladık” bilgisini verdi. Yeni yılda da 17 ülkede 46 fuara Türk firmalarının katılımını organize edeceklerini kaydeden Avdagiç, “Her fuara katılım demek, daha fazla rekabetçi olmak, daha fazla ihracat imkanı yakalamak, daha fazla üretim ve istihdama ulaşmak demektir” dedi.
İHRACATA İLK ADIM
İhracata İlk Adım Programı’nın 2023 yılında 15. etabını başarıyla tamamladıklarını belirten Avdagiç, “Hiç ihracat yapmayan ya da ihracat yapmış ama sürekli hale getirememiş işletmelerimizden 16 firmamızla birlikte bugüne kadar programdan faydalanan firma sayımız 326’ya yükseldi. İhracata İlk Adım Programımızın 16. etabını ocak ayı itibariyle başlatıyoruz. Programımız tüm hızıyla ve kesintisiz şekilde devam edecek” dedi.
SOFTITO TIKIR TIKIR İŞLİYOR
İTO Başkanı Avdagiç, Uçtan Uca E-İhracat Merkezi Projesi’ni bu kez İSTKA güdümlü proje desteğiyle hayata geçirecek adımları attıklarını kaydetti. SoftITo Yazılım-Bilişim Akademisi Projesi’nde 2’nci dönem eğitimlerinin 2023’te başladığını hatırlatan Avdagiç, “İnşallah 2024 içerisinde mezun olacaklar. SoftITo ile iş dünyasının ihtiyacı olan yazılımcıları yetiştirmekte büyük bir başarıya imza atıyoruz. Tıkır tıkır işliyor, Türkiye yetenekli yazılımcılarla tanışıyor” dedi.
Avdagiç, uluslararası ilişkilerde ve ticari diplomaside Türkiye’ye yeni hedefler kazandıracak çalışmalar içinde olduklarını vurguladı. Şekib Avdagiç, “34 ülkenin 9’u bakan ve büyükelçi seviyesinde olmak üzere misyon şefleriyle bir araya geldik. 20’yi aşkın ülkeden ticaret odası başkanı ve iş heyetlerini ağırlayıp yatırım ve iş görüşmeleri gerçekleştirdik” dedi.
55 OKULA HAMİLİK YAPIYORUZ
İTO olarak mesleki eğitimi, varlık sebebi olarak gördüklerine işaret eden Avdagiç, 2023 yılı sonu itibariyle hamilikleri İTO tarafından yürütülen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi sayısının 55’e ulaştığını, bu sayıyı artıracaklarını kaydetti. Avdagiç, “1882’den beri faaliyet gündemimizin değişmez önceliği mesleki eğitim. Bu geleneği bugün de sürdürüyoruz. Dijital çağa uyumlu şekilde bütünleştiren projelerimizi artırarak devam edeceğiz” dedi.
TEKNOPARK İSTANBUL’DAN 10 YILDA 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Teknopark İstanbul’un, Türkiye’nin bekasının temeli olduğunu belirten Avdagiç, şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odamızın Savunma Sanayii Müsteşarlığımızla birlikte kurduğu Teknopark İstanbul, Odamızın ve Türkiye’nin yüz akı olan projeler ortaya koyma devam ediyor. Gerçek anlamda bir savunma sanayi yenilikçilik merkezine dönüşen Teknopark İstanbul’da Aralık 2023 yılı itibariyle 500’e yakın Ar-Ge, yazılım ve tasarım firması faaliyet göstererek, bir rekora imza attı. 10 bine yakın Ar-Ge, yazılım ve tasarım personelinin çalıştığı Teknopark İstanbul’da, bine yakın aktif proje yürütülüyor. 2013 Aralık ayında firma kabulüne başlayan Teknopark İstanbul’da, 2014 yılında 87 firma faaliyet gösteriyordu. 2014-2023 yılları arası yerleşkedeki firma sayısının artış oranı yüzde 478. Teknopark İstanbul’da, kuruluşundan bu yana 320 milyon doları aşan ihracat, 18 milyar doların üzerinde Ar-Ge geliri sağlandı. Hedefimiz, önümüzdeki 10 yılda 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak.”
İTO’NUN 2023 ÇALIŞMALARINDAN BAZI ÖZETLER
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, konuşmasında İTO’nun çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
* Üyelerimize hızlı bir iletişim hattı oluşturduk. Şirket kuruluşu randevuları için 115 binden fazla SMS ve değişiklik tescili sürecinde 1.108.142 SMS göndererek üyelerimizi anında bilgilendirdik.
* Sesli yanıt sisteminden yazılı çağrı kaydı oluşturma sistemini 2023’te geliştirdik. Toplam 205 bin 684 ticaret sicili ve MERSİS işlemi çağrısını hızla cevapladık.
* Toplam 274 bin 989 tescil gerçekleştirdik: 65 bin 580 kuruluş, 209 bin 409 değişiklik. Online sicil belgesi düzenleme oranını 85 binin üzerine çıkardık; toplamda 86 bin 338 belge düzenledik.
* 585 bin 591 faaliyet belgesi düzenledik. Bu belgelerin yüzde 90’ını online ortamda verdik. 40 bin 516 adet ticaret sicil gazetesi sureti verirken, 138 bin 234 adet Oda kayıt tasdiki yaptık.
* Ticari Belgelendirme Müdürlüğümüz, 2 milyon 707 bin ihracat evrakı verdi; bir önceki yıla göre yüzde 3’lük bir artış oldu. TIR Birimimiz, 19 bin 22 TIR Karnesi, 2 bin 321 ATA Karnesi, 31 bin 710 Sayısal Takograf Kartı düzenledi.
* Dijital dönüşüm projelerini, simgesel ismiyle DİJİTO’yu tam, kapsamlı ve en üst düzey verimle uyguluyoruz.
* İTO Yetkinlik Merkezi Projemiz kapsamında CNC Torna ve Freze Operatör Eğitimi, CAD/CAM Eğitimi, Elektrikli Araç Bakım ve Eğitici Eğitimi, CNC Eğitici Eğitimi gerçekleştirdik.
* UR-GE projelerimizi ayakkabı, ayakkabı yan sanayi, kozmetik ve temizlik ürünleri sektörlerinde başarıyla sürdürüyoruz.
* Yan Sanayi Borsası ile 27 tedarikçi günü düzenledik.
* İstanbul Ticaret Gazetesi, kağıt basımına devam ederken, aynı adı taşıyan istanbulticaretgazetesi.com haber portalıyla dijital platforma taşındı. İTO’nun 138 yıllık yayın tarihini dijitalleştirdik. İstanbul Ticaret Gazetesi Dijital Arşivi’nde her sayının Türkçe ve İngilizce sayfalarını düzenli olarak yayınlıyoruz.
* İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin doluluk oranı, yatay geçişlerle birlikte yüzde 100’ün üzerine çıktı. Aynı zamanda üniversitemiz kadrolu öğretim elemanı başına düşen 30 öğrenci sayısı ile vakıf üniversiteleri arasında ilk 10’da yer alıyor.
* İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu’nun desteklediği ve katılımcı sayıları 300 ile 25 bin arasında değişen 60 uluslararası kongre düzenlendi. 2024’te şehrimize 11 uluslararası kongre kazandırıldı. Katılımcı sayıları 250 ile 8 bin arasında olacak.
MECLİS’TEN YANSIMALAR
Vergiler azalınca üretim artar, para kazanmanın yolları çoğalır
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, İTO’nun 2024 yılı İş Programı’nın görüşül-düğü Meclis Toplantısı’nda Türkiye ekonomisinin iyileşmeye girdiğine yönelik işaretlerin gözüktüğünü belirterek, “Yavaş da olsa dengelenme konusunda büyük bir çaba var. Başarı konusunda emin adımlarla yürüyoruz” dedi.
Dünyanın teknolojik dönüşümle şekillendiğine dikkat çeken Dr. Erken, şöyle konuştu: “Ekonomideki değişim sinyalleri, özellikle ihracat yapısındaki dönüşümden açıkça görülüyor. Türkiye, teknolojik ilerlemeye odaklanarak sürdürülebilir bir ekonomi için çabalıyor. Yeşil ekonomi ve dijitalleşme, ülkenin ulusal gelişim hedeflerine önemli katkılarda bulunuyor” dedi.
FIRSATLAR VE RİSKLER
“Yapay zeka, blokzinciri, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin gelişimi her sektörü, her alanı etkiliyor. Dolayısıyla yeni gelişmeler, yeni pazar fırsatlarını da ortaya çıkaracaktır. Fırsatları iyi takip etmeliyiz” diyen Dr. Erken, şöyle devam etti: “İş dünyasının risklere karşı da dikkatli olması gerekiyor. Ukrayna ve Gazze’nin ardından hararetlenen bölgelerden biri Babülmendep Boğazı, dolayısıyla Süveyş Kanalı. Bu bölgede oluşacak ciddi bir sıkıntı sonrasında tedarik sürelerinde uzamalar ortaya çıkabilir.”
İBN-İ HALDUN IŞIK TUTUYOR
Meclis Başkanı Dr. Erken, Kuzey Afrika’da 1300’lerde yetişmiş büyük düşünürlerden İbn-i Haldun’un değerli eserlerine dikkat çekti. Dr. Erken, İbn-i Haldun ile alakalı şu bilgileri verdi: “Kaleme aldığı 7 ciltlik dünya tarihi Kitâbu’l-İber ve bu eserin giriş kitabı olarak düşündüğü Mukaddime, günümüz tacirlerine ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Mukaddime’de ifade ettiği gibi ‘Alım satım işlerinin zahmetine katlanarak kâr ve kazanç temin etmeye gayret eden insanlarız.’ Bu söz, günümüz tacirlerinin kendi helalinden kazanç elde etme çabalarını ve ülke ekonomisine katkıda bulunma arzularını yansıtıyor.
Tacirler olarak, sadece kendi geçimimizi sağlamakla kalmayıp, ülkemiz ve insanlık için de yeni faydalar üretme yolunda çaba sarf ediyoruz. İbn-i Haldun’un ifadesiyle, ‘Hayırlı işler, hayırlı eserler bırakır. Kötü ve fena işler nefse ve ruha kötü tesir eder.’ Bu nedenle, işlerimizi hayır ve adalet temelinde yürütme gayreti içindeyiz.”
Meclis Başkanı Dr. Erken, İbn-i Haldun’un devlet yöneticilerine yönelik şu önerisini hatırlattı: “Bir devlette tebaaya yükletilen vergilerin miktarı az olursa tebaa çalışarak para ve servet kazanmaya heves ve rağbet eder, yurt bayındırlanır. Vergiler azalınca üretim artar, mal ve para kazanmanın yolları çoğalır. Vergiler azalırsa o devletin hâkimiyeti devamlı ve istikrarlı olur.”
Dr. Erken, “Arzu ederim ki İbn-i Haldun’un bu sözleri, yeni dönem için bir dilek ve temenni olarak kayıtlara geçer” dedi.
FAALİYET FİLMLERİ SOSYAL MEDYADA YER ALMALI
Semih Ferit Emekli-Metal Ürünleri ve Mutfak Ekipmanları Meslek Komitesi: Odamız bütçesi ile ilgili sunumda ne kadar çok şey yapıldığını gördük. Buna katkı sunan Başkanımız Şekib Bey ile Yönetim Kurulu Üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. İçinde bulunduğumuz STK’lar nedeniyle de sahanın içindeyim. Odamızın faaliyetlerini sosyal medyada ve televizyon kanallarında daha çok duyurmak gerekiyor. Mesela, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki çalışma toplantısında faaliyetleri anlatan bir film gösterilmişti ve gayet iyiydi. Oda faaliyetlerinin, o tarz filmlerin daha kısa ve sosyal medyaya uygun versiyonlarıyla anlatılmasını talep ediyoruz.
ÖZ SERMAYE KULLANAN FİRMALARA TEŞVİK VERİLMELİ
Ahmet Sevilmiş-Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: Firmaların öz sermayeyle çalışmaları teşvik edilmeli ve desteklenmeli. Mevcut durumda kredi ile iş yapan işletmeler, öz sermaye ile iş yapanlardan çok daha avantajlı durumda. Kredi ile iş yapılması teşvik ediliyor. Öz sermaye ile çalışan işletmeler, aylık masrafının vergi matrahından düşülmemesi nedeniyle daha fazla vergi ödüyor. Oysa kredi faizleri gider gösterilip vergi matrahından düşülüyor.
Öz sermaye kullananların sermayeleri, enflasyon nedeniyle kredi kullananlara göre daha fazla eriyor. İtirazımız elbette krediye değil. Yatırımlar için doğru krediler şart. Önemli olan, öz sermayesi olanları kendi varlıklarıyla yatırıma ve üretime teşvik etmek.
Öz sermayesiyle çalışan müesseseleri korumak. Önerimiz, SGK ve diğer yükümlülüklerini zamanında yerine getirenlere uygulanan yüzde 5’lik indirimlere benzer teşviklerin kendi öz sermayesiyle yatırım yapan işletmelere de verilmesi. Odamızın bölge temsilcilikleri ve hizmet birimlerinin sayısının artırılmasını da öneriyoruz. Üyelerimizin birinci danışmanı Odamız olmalı. Birçok hizmet online verilse bile farklı yerlerdeki hizmet birimleri önemini koruyor. İstanbul’un büyümesi, üye sayısının artması, ulaşım zorlukları üyelerimize daha yakın yerlerden hizmet vermeyi gerektiriyor. Hizmet yerleri arasındaki mesafe maksimum
10 kilometre olmalı ve sayıları artırılmalı. Çağrı merkezimizde daha fazla personel istihdam edilmeli ve üyelerimiz uzmanından cevap alacak şekilde alanı genişletilmeli. İstanbul Fuar Merkezi’nin tanıtımı daha fazla yapılmalı.
HEDEFLERE ORTAK AKILLA ULAŞILMALI
Dr. Kayıhan Özdemir Turan-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Komite olarak inandığımız hedefleri gerçekleştirmek adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Nereye gitmek istediğimize dair fikirlerimiz ve bu fikirlerin gerçekleşmesi uğruna ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz, sektörümüz ve ülkemiz içindir. Bu hedeflere bu Meclis çatısı altında hep birlikte ortak akıl ile ulaşmak gerektiğine inanıyoruz. Öneri ve fikirlerimizin ülkemizin faydasına olacağına dair inancımız da çok güçlü. Bir fikriniz olduğunda ve bu fikri çevrenizle paylaştığınızda, bu fikrin gerçekleşmesi için neler yapabiliriz ve nasıl destek verebiliriz diyenlerin çoğunlukta olduğu bir toplumda insanların çok daha mutlu olacağına inanıyoruz.
İŞÇİ GİRİŞ-ÇIKIŞ BİLDİRİMİYLE İLGİLİ SORUN ÇÖZÜLMELİ
Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: İTO’nun şehit ailelerine gerek asker ve polis gerek diğer kamu personelimize ilişkin sosyal sorumluluk kapsamında mutlaka bütçe ayırması gerekir. Bunu özellikle sürekli hale getirmek lazım. Bir nebze de olsa geride kalanların yaralarını sarmada, eğitim ve gündelik hayatlarının sürdürülmesinde destek olmalıyız. ‘Sicile sor’ bölümüyle ilgili olarak şunu aktarmak istiyorum. Burada tamamen şeffaflık içerisinde tüm yazışmalar sicil sistemi kaydında var. Sorular ve cevaplar yer alıyor. Bu uygulamadan dolayı hem Oda yönetimine hem de sicil şubemize çok teşekkür ediyorum.
Bireysel sorunların çözülmesi noktasında güzel bir altyapı oluşturuldu. Ayrıca Bağ-Kur’luların hem emekli hem de çalışanların yurt dışında sağlık sigortalarının ikili anlaşma olan ülkelerde geçerliliği konusunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza ilettik. İnşallah 2024’te başarırız. İştiraklerimizle ilgili yeni dönemde gerek faaliyet raporlarıyla beraber, bilanço gelir tabloları da bizlerin incelemesine sunulursa en azından fikir edinip, görüşlerimizi açıklama imkanımız olur. Fuarlarla ilgili bazı Uzakdoğu ülkelerine gidişle sıkıntı yaşayan Meclis Üyelerimiz var. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri Çin. Mesleki eğitim ve hamilik projesi, Odamızın ve MEB’in de yüz akı projelerinden biri. Özellikle biz mali müşavirler ara eleman bulma noktasında sorun yaşıyoruz. Ticaret liseleri de bizim için kaynak olmaktan çıktı; birçoğu kapandı. İşçi giriş-çıkışlarının kolluk kuvvetlerine bildirilme ile ilgili bir yasa var. Bundan dolayı cezayla karşı karşıyayız. İçişleri Bakanlığı ve SGK arasında bir protokolle firmaların işçi girişlerini bildirdiğimizde kolluk kuvvetlerine de entegrasyonla bildirimi yapılsın. Ceza kesme durumu ortadan kalksın.
DEPREM BÖLGESİNDEN ELİMİZİ ÇEKMEYELİM
Hikmet Tanrıverdi-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Türkiye’nin en büyük meclislerinden biriyiz. Meclis toplantılarının youtube’da canlı olarak yayınlanmasını talep ediyorum. Diğer bir konu da konut işini yapabiliyorsak yapalım ama deprem bölgesinden elimizi çekmeyelim. Oradaki ticaret ve sanayi odalarıyla bir araya gelip, projelerine destek verelim. AB fonlarının da deprem için destekleri var. Meclis üyelerimizin vize problemleri sürüyor. Meclis’te 5 yıllık AB vizesi olmayanlara Oda referans verirse, arkadaşlarımız daha rahat vize alır. AB çağrı fonlarını çok önemsiyoruz. Türkiye, bu fonlara ciddi katkı sağlıyor. Bizim orada faydalanabileceğimiz projeler var. Burada hızlı bir yol alalım. STK’larımızı da heveslendirelim. Bize proje getirsinler, yardımcı olalım. Maddi yardım ve eleman desteği verelim. İTOSAM’ın çok faydalı olabileceğini düşünüyorum. Bütçelerimizi BTM ve Teknopark İstanbul gibi projelerle süslememiz lazım. Bazı toplantılarımızı Teknopark İstanbul’da ve BTM’de yapalım. Bir meclis toplantımızı sadece iştiraklerimize ayıralım. Yaptıklarını bize detaylı anlatsınlar. Faaliyetlerimizi güncel olarak sosyal medyadan paylaşalım.
YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ SEKTÖRÜ RAHATLATACAK
Mustafa Manav-Meyve ve Sebze Meslek Komitesi: Ticaret Bakanlığı, 14 Aralık 2023 tarihinde yeni kararlarını açıkladı. Perakende ticarette uygulanacak kurallar hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bizlerin üreticilere ödeme süresi 15 gündü. Yeni düzenlemede perakendeciler için de 1 ay ile kısıtlandı. Bu değişiklik sektörü, çiftçiyi ve üreticiyi rahatlatacak.
SERTİFİKALANDIRMA HEDEFİ ARTIK TAMAMLANMALI
Erdal Cesar-Basım Yayın Meslek Komitesi: Meslek standartları meselesi güncelliğini koruyor. İstanbul Ticaret Odası 18. Dönem Meclisi’nde özellikle görev aldık. Yaklaşık 34 mesleğin seviye 4, seviye 5, seviye 6 standartlarını çalıştık. Bunların periyodik olarak güncelleneceği de malum. Standartları hazırlayan ve görüş hazırlayan kurumlara, Mesleki Yeterlilik Kurumu dönemi geldikçe bunları tekrar soruyor. Güncellenmesini talep ediyor. Meslek standartlarıyla ilgili iki defa güncelleme yaptığımızı da hatırlıyorum. Ancak meslek standartlarını sadece tanımlamış olmak yeterli değil. Elbette faydaları da var. İstihdam oluşturulacağı zaman o standartlardan da faydalanılabilir. Fakat meslek standartlarıyla ilgili asıl hedeflenen sertifikalandırmaydı. Daha gerisinde ise Avrupa Birliği’nde işgücünün serbest dolaşımı başlığı vardı. Komite olarak basım mesleğiyle ilgili 34 mesleğin tanımının yanısıra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalıştaylarında da yayıncılıkla ilgili 10 mesleğin tanımını yaptık. Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun resmi sitesinde de bu standartlar var. Sertifikalandırma yapılmamışsa asıl hedefe ulaşılmamış demektir. Bunun devamıyla ilgili çalışmanın da yapılıp, sertifikalandırmayla hedefe ulaşılması gerektiğini düşünüyoruz.