tatil-sepeti

İTO’nun sektör temsilcilerini buluşturan Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı gerçekleştirildi. 700 bin üyenin temsilcilerinin katıldığı toplantıda, sektörel değerlendirmeler yapıldı, öneriler paylaşıldı.


Açılışta konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 141 yıllık tecrübeyle bir ‘İTO aklı’ oluştuğunu belirterek, Müşterek Toplantı için, “Bizim gerçekten yenilendiğimiz bir toplantı” değerlendirmesini yaptı.

 

HABER: ŞEREF KILIÇLI-BARIŞ CABACI

 

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO), sektörleri temsil eden 81 Meslek Komitesi’nin üyelerini buluşturan 21. Dönem 2. Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Meclis salonunda icra edilen 21. Dönemin ikinci toplantısına da komite üyeleri büyük ilgi gösterdi. 

 

ÜLKENİN BAROMETRESİ

 

Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, 700 bini aşan üyenin temsilcilerinin katıldığı Müşterek Toplantıların önemine dikkat çekti. 141 yıllık tecrübeye sahip İTO için, “İTO, bu ülkenin adeta bir barometresi” tanımını yapan Avdagiç, şöyle devam etti: “Bu toplantımız; İTO yönetimi olarak bizim gerçekten yenilendiğimiz bir toplantı… Burada farklı bakış ve görüşleri sizlerden alıyoruz. Sorunlarımız kadar çözüm yollarımız olduğunu fark ediyoruz.

 


627 komite üyemiz var. Dolayısıyla aslında bu 627 üye, bizim İstanbul Ticaret Odası’nın aklını temsil ediyor. İTO, gücünü ve üstünlüğünü de böylesine büyük bir camiadan alıyor. Bu yüzden ‘İTO aklı’, etkinlik ve yanılmazlık barındırır. Geçmiş 141 yılda ortaya konulan her başarılı politikanın ardında işte bu ‘İTO aklı’ var. Sizler, ‘İTO aklı’na gerçek kimliğini kazandıranlarsınız. İTO yönetimi olarak biz, ‘İTO aklını’ bir zırh gibi kuşanıp, 700 bin üyemiz için çözüm üretiyorsak, bu sizin sayenizdedir.”

 

EN BÜYÜK GÖREV

 

Üyelerin her türlü görüşlerini, şikayetlerini ve önerilerini alma, değerlendirme, konsolide ederek ilgili makamlara iletme ve ilgili makamlardan beklentilere uygun neticelerin gerçekleşmesini sağlamanın ana misyonları olduğunu anlatan Şekib Avdagiç, bütün bunların nihai amacını ise, “En büyük görevimiz de, doğduğumuz Türkiye’yi daha iyi şartlarda yeni nesillere teslim etme ülküsüdür. İTO olarak bu bizim mutlak görevimizdir” diye özetledi. “Hedef kesrette vahdeti yakalamaktır” sözüne atıfta bulunan Avdagiç, şöyle devam etti: “Yani çoklukta birliği yakalamaktır. Sizin her görüşünüz, iş dünyasının önündeki bir engeli kaldıracak güçlü bir kaldıraçtır. Sizin her görüşünüzü, dile getirdiğiniz her sorununuzu, her çözüm önerinizi biz gerçekten önemsiyoruz.”

 

RESTORASYONDA İTO MARKASI

 

Eminönü bölgesindeki İTO restorasyon-yenileme çalışmaları hakkında da Komite Üyelerini bilgilendiren Şekib Avdagiç, büyük bir kısmı 2024 yılında tamamlanacak projelerle bir yandan depreme hazırlık çalışmalarını sürdürürken, diğer yandan da kurumsal sosyal sorumluluğun gereğini yerine getirdiklerini vurguladı. Avdagiç, sosyal sorumluluk kapsamında İTO Merkez Bina yanındaki Hidayet Camii’nin restorasyonuna katkı sağladıklarını söyledi.

 

ÖRNEK ÇALIŞMALAR

 

II. Mahmud tarafından inşa edilen ve II. Abdülhamid döneminde yeniden yapılan camiye sonradan atılan 2 ara katın bina statiğini bozduğunu anlatan Avdagiç, sürdürülen restorasyon çalışmasıyla yapının aslına döndürüleceğini vurgulayarak, konuşmasını şöyle tamamladı: “Sonuç olarak ifade edeyim ki, Hünkâr Kasrı, Kızlarağası Medresesi, tarihi çeşmeler ve Liman Hanı ile restorasyonda bir İTO markası oluşturduk. İnşallah bu binalarımızla da tarihsel dokuyla binalarımızı dönüştürme konusunda örnek olacağız. İstanbul’a hediye ettiğimiz binalarımızla hem iş dünyamıza hem kültür ve eğitim dünyamıza olumlu katkılarda bulunmayı sürdüreceğiz.”

 


İstanbul Ticaret Odası 21. Dönem İkinci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın oturum başkanlığını, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu yürüttü. Develioğlu, Meclis Üyelerinin de katıldığı toplantıda, özellikle Komite Üyelerinin görüşlerini de dinlemenin önemine dikkat çekti.

 

MECLİS’TEN YANSIMALAR

 

YENİ YILDA 6+6 KALKMALI

Anıl Şentürk-Motorlu Taşıt Satış ve Servisi Meslek Komitesi: Kayıt dışı ticaret ve sıfır araçların satışında düzenleme gerekçesiyle getirilen 6 ay, 6 bin km zorunluluğu sektörümüze ciddi zarar veriyor. Ülkemiz ekonomisine de olumsuz etkileri bulunuyor. Uygulanan yeni politikayla kayıt dışı ticaret sorunu çözüldü. Bu sebeple yeni yılla birlikte ikinci el araç satıcıları için 6 ay, 

6 bin km zorunluluğunun uygulanmamasını talep ediyoruz.

 

TARİFE SİSTEMİ KALDIRILMALI  

Ziver Sarıcı-Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi: Sektörümüzün acil olarak çözülmesi gereken birçok sorunu var. 5174 Sayılı Kanuna göre, ekmek satış fiyatları tarifeye bağlanmış durumda. Ancak tüm girdileri serbest piyasaya bağlı olan bir ürünün, tarifeye bağlı olması adil değil. Ekmek fiyat tarifesi kaldırılmalı. Üretim maliyetlerimiz hızlı bir şekilde yükseliyor. Talep ettiğimiz tarife yürürlüğe girene kadar maliyetimiz tekrar artmış oluyor. Tarife belirleme komisyonu süreci hızlandırmalı. Fırınların, kentsel dönüşümdeki ruhsat kaybı sorunu çözülmeli. Her gün yeni kaçak ekmek üreten yerler açılıyor. Kayıt dışı fırınlar kapatılmalı.

 

ŞEHİR VERGİSİNDE DÜZENLEME GEREKİYOR

Stephanie Üçkardeş-Oteller Meslek Komitesi: Şehir vergisi eşit bir şekilde uygulanmıyor. Turizme bağlı birçok sektör bulunmasına rağmen bu vergi sadece turizm sektörüne yönelik. Eşitlik ve adalet ilkesine uygun bir vergilendirmeyle sektörümüzün yükü daha adil bir şekilde dağıtılmalı.

 

YATIRIMLAR İÇİN YER TAHSİSİ YAPILMALI

Durmuş Turgut-Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi: Alın terinin ve emeğin yoğun olduğu bir sektörüz. Yüzde 60’ın üzerinde geri dönüşüm kullanıyoruz. Sayın Emine Erdoğan’ın öncülük ettiği sıfır atık projesiyle ülkemize 90 milyar lira katkı sağlandı. Yüzbinlerce insana istihdam sunuyoruz. Sanayicilerimizin yeni yatırımlar yapması lazım. Fakat yeni yatırımlar için yer tahsisi gerekiyor. Mevcut yerler ihtiyacı karşılamıyor. Ayrıca yeni tahsis edilecek alanlarda demiryoluna ulaşım da olmalı. Sektörün nitelikli işgücü ihtiyacı konusunda adım atılmalı. OSB’lerde Ar-Ge’lerin açılmasıyla katma değeri daha yüksek ürün üreteceğiz. İhracat konusunda da başarılıyız. Yılsonu ihracatımız 10 milyar doların üzerinde olacak. Sektörümüzün hedefi, Avrupa’da birinci sırada yer almak. 

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ÖNLEM ALALIM

Mehmet Özgür Yılmaz-Sigortacılık Meslek Komitesi: 6 Şubat depremlerinden sonra yapılan analizlerde Zorunlu Deprem Sigortası yapılırken taşınmazların gerçek metrekarelerinin poliçelere yazılmadığını fark ettik. Bu durum sigortacıların işlerini zorlaştırıyor. Buradan ders çıkararak eksik veya hatalı poliçelerin oluşturulmamasını talep ediyoruz. Aynı zamanda, iklim değişikliği kapımızı çalarken, özellikle tarım sektöründe sigortacılığın teşvik edilmesi ve tanıtımının yapılması için adımlar atılmasını istiyoruz.

 

ÖNÜMÜZÜ GÖRELİM, TİCARETİ GELİŞTİRELİM

Erhan Aztekin-Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi: Üyeler olarak birbirimizi daha yakından tanımamız gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, kaynaşma programları düzenlenmesini talep ediyoruz. Ayrıca, yabancı uyruklu vatandaşları çalıştırmamız için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Bu alanda yapılacak düzenlemeler, işimizi daha iyi planlamamıza yardımcı olacak.

 

MERDİVENALTI SAĞLIK TURİZMİNE ZARAR VERİYOR

Gurbet Altay-Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi: Ülkemizde sağlık turizmi, özellikle son 8 yılda adını duyurdu ve her geçen gün yükselen bir sektör. Yılın ilk 6 ayında yaklaşık 750 bin turist geldi. Sağlanan gelir, 1 milyar doları geçti. Yılsonu hedefi ise 2.5 milyar dolara erişmek. Kişi başı gelir hedefi de 2 bin 500 dolar seviyesinde. Sağlık turizminin hem yurtiçi hem yurtdışı ayağı var. Yani iyi bir organizasyon gerekiyor. Ancak merdivenaltı firmalar maalesef sağlık turizminde de var ve sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Bu sebeple İngiltere gibi önemli pazarlarda Türkiye hakkında olumsuz propaganda yapılıyor. Sağlık turizmini geliştirmek için çaba sarf ederken, denetleme de çok sistemli olmalı. Gerekli çalışmalar yapılırsa, sağlık turizmi, ihracatta daha iyi noktalara gelebilir.

 

LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE KADIN İSTİHDAMI ARTIRILMALI

Serap Göksoy-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Son 30 yılda yaşanan küresel dönüşüm, kadınların çalışması bakımından mesleklerde de dönüşüm getirdi. Lojistik sektörünün kız öğrenciler tarafından daha çok tercih edilmesi için WİLAT ile ortak bir proje yürüyoruz. Proje, kısa dönem stajyer ve uzun dönem yetenek programı olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Öğrencilere mesleki sertifikasyon ve istihdam hedefleniyor. Ülkemizde, lojistik sektöründe çalışan kadın oranı sadece yüzde 9 seviyesinde. Bu oranın çoğunluğu da ofis ve yönetim bölümünde. Sektörde kadın istihdamı artırılabilir. Kız öğrencilerimizi lojistik sektörü alanında eğitim almaları için teşvik edebiliriz. Lojistik şirketlerinin kız öğrencilerin staj olanaklarını artırması, bu konuda olumlu etki edebilir. Eşit eğitim fırsatları, destekleyici bir ortam, onları mentorlarla buluşturmak da sürece katkı verecektir. Kız öğrencilere destek verdiğimizde ülkenin geleceğine de yatırım yapmış oluyoruz. 

 

FİNANSMAN ARTIŞI GEREKİYOR

Hüseyin Sarpkaya-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Sağlık turizmi Türkiye’de hızla gelişiyor. Ancak nitelikli sağlık hizmetleri sunabilmek için kaliteli ürünlere olan ihtiyaç büyük. Firmalarımızın bu ihtiyacı karşılayabilmesi için finansmana gereksinimi var. Yaklaşık 800 milyon hasta, sağlık hizmetlerine başvuruyor ve bunu karşılamamız mümkün olmuyor. Yatırım yapılacak sermaye buraya aktarılıyor. Finansmanın büyük bir kısmının bu alana yönlendirilmesi, sektörün gelişimine engel oluyor.

 

MOBİLYA SEKTÖRÜNE ÖZEL OSB YAPILMALI

Ecevit Karabağlı-Mobilya Meslek Komitesi: Sektörümüzün 10 milyar dolarlık ihracat hedefi için Organize Sanayi Bölgeleri’ne olan gereksinimimizi vurguluyoruz. Aynı zamanda işgücü ile ilgili sorunlar yaşandığını gözlemliyoruz. Polonya ve Çin firmaları, en büyük rakiplerimiz arasında ve onları geride bırakabilmek için bu sorunların çözülmesini istiyoruz.

 

ATIL PLAKA SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Ahmet Karakış-Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi: Genel mevzuat gereği, firmaların toplam çalışan sayısı 50’nin üzerinde ise engelli personel istihdam etmeleri gerekiyor. Ancak sektörümüzdeki personelin çoğunluğu servis sürücüsü ve hostes. Sektörümüzde engelli kontenjanı, sürücü ve hostes kadrosu hariç hesaplanmalı ve sadece ofis personeli esas alınmalı. UKOME’de temsil yetkisi, yani imza yetkisi talebimiz var. Bu konuda düzenleme yapılmalı. İstanbul’da yaklaşık 60 bin servis plakası var. Fiilen çalışan servis aracı ise 50 bin civarında. Yaklaşık 10 bin plaka atıl durumda. Atıl plaka sebebiyle araç eksikliği sorununun çözümü konusunda da destek rica ediyoruz. Kademeli saat uygulaması, trafik sorununu çözebilir. Trafik, sabah ve akşam iki saate yığılıyor. Kademeli saat uygulaması ile bu iki saat 3-4 saate yayılabilir. Bu uygulama ulaşım maliyetlerinde de düşüş sağlar.  

 

AFET ALTYAPI HAZIRLIĞI TAKİP EDİLMELİ

Bekir Sami Nalbantoğlu-Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi: Sektörümüz GSYİH’den yüzde 5 pay alan ve 400 milyar liraya yakın katma değer üreten bir sektör. Bu rakamın 130 milyar lirasını haberleşme sektöründeki firmalar oluşturuyor. Telekom şirketleri, maalesef KOBİ’lerin faaliyet alanlarına girerek sektörün vizyonunu daraltıyor. Depremde en çok şikayet edilen konulardan biri de haberleşme ve iletişimde yaşanan sıkıntılardı. Haberleşme şebekesinin ortak kullanımının önemini bu süreçte gördük. Afet altyapısı konusunda hazırlık çalışmalarına önem verilmeli ve süreç takip edilmeli. Yapay zeka bir dalga olarak geliyor. Yapay zeka ile ilgili iş ilanları yüzde 5 arttı, standart iş ilanlarında ise yüzde 13 azalış var. Yapay zeka tüm şirketleri ve istihdamı etkileyecek.

 

ENFLASYON DÜZENLEMESİ İÇİN AÇIKLAMA İSTİYORUZ

Cafer Çinar-Orman Ürünleri Meslek Komitesi: Enflasyondan dolayı kazanılmayan paranın vergisini ödüyoruz. Burada bir düzenleme olacak mı? Yoksa biz yine vergi ödemeye devam edecek miyiz? Bunu bilemiyoruz. Enflasyon muhasebesinin geçici bir uygulama olduğunu bilerek yola çıktık. Ancak önümüzü göremiyoruz. Bu kapsamda açıklama yapılmasını talep ediyoruz.

 

İHBAR SİSTEMİ GELMELİ

Zeynep Sühran Aras-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: yetki belgesi olmayan firmalar, sektörümüzün büyük bir sorunu ve bu durum bize zarar veriyor. Ayrıca, kayıt dışı ticareti önlemek için denetimlerin artırılmasını talep ediyoruz. İhbar sisteminin tekrar devreye alınması, sektörümüzün gelişimine katkı sağlayacak.

 

DİJİTALLEŞME SEKTÖRDE BÜYÜMEYİ ARTIRACAK

Mükremin Tekin-Konut İnşaatı Meslek Komitesi: İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin önemli bir parçası. İstihdam ve ülke altyapısının geliştirilmesinde de önemli bir paya sahip. Ruhsat işlemleri ve izin süreci konusunda sorunlar var. Bürokratik süreçlerin uzun olması verimliliği de olumsuz etkiliyor. Dijitalleşme ile bu sorunun çözümü mümkün. İnşaat sektöründe, düzenli denetimler, kalite kontrolünü de artırır. Sürdürülebilir inşaat yöntemleri ve atık yönetimi uygulamalarının inşaatla ilgili çevre sorunlarını azaltacağını düşünüyoruz. Dijitalleşme ve çevreci teknolojiler inşaat sektörünün büyümesini artıracaktır.

 

KADIN GİRİŞİMCİLİĞİ VE İSTİHDAMI GÜÇLENDİRİLMELİ

Selma Cengiz-Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi: Kadın girişimciliği ve istihdamı güçlendirilmeli. Ülkemiz nüfusunun yüzde 49.9’u kadın, yüzde 50.1’i erkek. Ancak bu oran istihdama yansımıyor. Kadın istihdam oranı, erkek istihdamının yarısından az. Kadınların iş dünyasında daha fazla fırsata erişmesi için birlikte çalışabiliriz. İTO olarak bu konuda harekete geçebiliriz. Destekler ve fırsatlar konusunda kadınları bilinçlendirmeliyiz. Kadınlar istihdama katılırken bulundukları toplumu da şekillendirir. Kadın istihdamını artırarak hep birlikte daha güçlü ve daha adil bir gelecek inşa edebiliriz. 

 

DEPREME İYİ HAZIRLANMALIYIZ

Ferhat Hakan Yıldız-İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi: İstanbul’a su sağlayan 9 barajımızın depreme karşı hazırlıklı olması gerekiyor. TÜBİTAK tarafından belirlenen heyelan bölgeleri imara açılmamalı. Müteahhitlikle uğraşan her birimin belirli sınavlardan geçmesi elzem bir konu.

 

MÜHENDİSLİKTE BAŞARI HİKAYESİ YAZALIM

Yusuf Cevahir-İnşaat Taahhüt Meslek Komitesi: Taahhüt işlerindeki başarılarımıza rağmen mühendislik hizmetlerinde eksik olduğumuzu gözlemliyoruz. Mühendislik hizmetlerinde başarı hikayeleri yazmak istiyoruz ve bu alanda özel teşvik talep ediyoruz.

 

MALATYA’DAN İTO’YA TEŞEKKÜR

Mustafa Karakaş-Tekstil Yan Sanayi Ürünleri Meslek Komitesi: Şubat ayında büyük bir deprem felaketi yaşadık. Deprem, 11 ilimizi etkiledi. İstanbul Ticaret Odası da bu süreçte deprem bölgesinin yardımına önde koşanlardan oldu. Odamıza, deprem bölgesine yaptığı yardımlardan dolayı Malatyalı olarak hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. 

 

KREDİ KARTI KOMİSYONU SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Haşmet Akın Ketenci-Akaryakıt Meslek Komitesi: Akaryakıtın fiyatı 30 Haziran’da 24 lira seviyesindeydi. Bugün ise 40 lira. 24 liralık akaryakıtın o günkü kredi kartı komisyonu yüzde 1 olduğu için bizlere litredeki maliyeti 24 kuruştu. Fiyat 24 lira seviyesindeyken toplam marjımız 1 lira 10 kuruştu. Ertesi gün paramızı alabilmek için toplam marjımızın dörtte birini kredi kartı komisyonu olarak bankalara ödüyorduk. Kredi kartı komisyonu eylül sonu itibariyle yüzde 3.25 seviyesinde açıklandı. Yani bugün kazandığımız 1 lira 30 kuruşluk marjımızı ertesi gün alabilmek için 1 lira 20 kuruşunu bankaya vermemiz gerekiyor. Sattığımız ürünün yerine yenisini koyabilmek için parayı bankadan ertesi gün almak zorundayız. Bu, bizim için acil bir sorun. Kredi kartı komisyonu ve ödeme süresi konusunda çözüm sağlanmalı. EPDK’dan randevu talebimiz var.

 

DÖVİZ TRANSFERİNDE SERBESTLİK

Melek Yıldız-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Devletin uyguladığı yerlileştirme politikasını destekliyoruz. Ancak bazı ürünlerin üretimi olmadığı ya da az olduğu için bu alanda serbestlik talep ediyoruz. Fatura keserken kambiyo oranından dolayı sektör olarak zarar görüyoruz. Bu konuda sektörün döviz transferlerinde serbestlik istiyoruz.

 

TEÇHİZATLAR BELGELENDİRİLMELİ

Feyzullah Kahraman-Altyapı İnşaatı Meslek Komitesi: İstanbul’da hafriyat dökme işlerinin maliyeti her geçen gün artıyor. Döküm sahaları ve akaryakıt giderleri, inşaat taahhütlerinde büyük bir bölümü oluşturuyor. Hafriyat sektörünün gelişimini desteklemek ve daha verimli hale getirmek için makina ve teçhizatlarının belgelendirilmesi gerekiyor. 

 

ARTAN NAKLİYE MALİYETİ PAZAR KAYBETTİRİYOR

Mustafa Nazik-İç Giyim ve Aksesuarları Meslek Komitesi: Sektörümüzün yoğun ticarette bulunduğu ülkeler arasında Azerbaycan, Tunus, Fas, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkeler de var. Ancak oralarda ürün talep eden firmaların yeterli kurumsal yapıya sahip olmaması, bazı sorunlara yol açıyor. Nakliye bedellerinde artan maliyet, pazar kaybına sebep oluyor. Birçok firma ihracatı, kargo firmaları üzerinden yapıyor. Eximbank kredileri, yeşil pasaport gibi imkanlardan yararlanmak için ürünün ihracat amacıyla üretildiği belirtilmeli. Bavul ticaretinde bir düşüş var. Çözüm için Afrika ülkelerine gidişte uçaklardaki 30 kilogram bagaj hakkı artırılmalı veya fazla yük için istenen ilave ücrette indirime gidilmeli. 

 

ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMAYA ALINACAK

Noman Sağ-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Enflasyon muhasebesi konusunda şu anda sadece tebliğ eksik. Düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinde koşulsuz ve eşit koşula bağlı olmaksızın uygulamaya alınacak. Çalışanlara ve çalıştıranlara uygulanan SGK teşvikleri konusunda bir çalışma yapılmalı. Bu teşvikler çoğaltılmalı. Vergilerin kamu bankalarına ödeme zorunluluğu genişletiliyor. Birçok yabancı yönetici bu konuda sorun yaşıyor. Ağustos verilerine göre, İstanbul’da 49 milyar lira ödenmeyen KDV iadesi var. e-faturaların takibi ve bilgilendirilmesi konusunda da SMS sistemi getirilebilir.

 

ÇALIŞMA İZNİ KOLAYLAŞMALI

Mehmet Temel-Oteller Meslek Komitesi: Oturma izni olan göçmenlerin çalışma izinlerinin kolaylaşmasını talep ediyoruz. Kayıt dışı çalışan yabancı işçilerin sigortalanması gerekiyor. Bu durum hem can güvenliği hem de rekabet ortamında eşitlik için gerekli. 

 

BELGESİZ TAŞIMACILARIN HAKSIZ REKABETİ ÖNLENMELİ

Şener Karahancı-Lojistik Hizmetler Meslek Komitesi: Evden eve eşya ve ofis taşımacılığı sektörü olarak İstanbul halkına her zaman kaliteli hizmet verme hedefindeyiz. Biz sadece taşıma yapmıyoruz, sanat icra ediyoruz. Faaliyetimizi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan aldığımız K3 yetki belgeleriyle yapıyoruz. Ancak bu işi belgesiz yani yetkisiz olarak yapanlar da var. Denetim sağlanmalı ve yetkisizlerin haksız rekabeti önlenmeli. Sektörümüzle ilgili mevzuat değişiklikleri konu-sunda Odamızın desteğini talep ediyoruz. Yetkisiz e-ticaret siteleri sektörümüze zarar veriyor. Bu konudaki girişimlerimizi Ticaret Bakanlığı nezdinde yaptık, destek istiyoruz. Sektör dernekleriyle işbirliği, Odamızın gücüne güç katacak.

 

SINIRDA KARBON VERGİSİNE ÖNCELİK VERELİM

Raşit Avcı-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: Tehlikeli ve plastik atıklar, sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atıyor. Tüm firmalarımızı ilgilendirecek olan sınırda karbon vergisi düzenlemesine uymamız gerekiyor. 1 Ekim itibariyle birçok sektörümüzün bu düzenlemeye geçiş sürecine uyması gerekecek. Şimdiden tüm sektörler olarak karbon vergisine hazırlanmalıyız.

02 Ekim 2023 Pazartesi