Pazar, 24 Kasım, 2024
En dikkat çekici koleksiyonlarından biri olan Nadir Eserler Koleksiyonu’nda alınma sürecinde olanlarla birlikte yaklaşık bin adet eser bulunan kütüphane, İstanbul Ticaret Odası’nın 141 yıllık tarihi birikimini okuyucularına aktarıyor.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
İstanbul Ticaret Odası’nın İstanbul kültür hafızasına en büyük hediyelerinden biri olan Dersaadet Kütüphanesi ilk altı ayı geride bıraktı. Zengin koleksiyonu, hizmet verdiği tarihi bina ve kullanıcı dostu yapısıyla dikkat çeken kütüphane, İstanbul Ticaret Odası’nın 141 yıllık birikimini Türkiye’nin her yerinden gelen okuyucularla buluşturuyor.
TARİHİ BİNADA
Dersaadet Kütüphanesi “Türk mimarisinin yüz akı” olarak nitelenen Mimar Vedat Tek imzalı Liman Han’ında hizmet veriyor. Aynı zamanda ticaret tarihinde önemli bir kültür hazinesi konumunda olan 116 yaşındaki bina, geçtiğimiz yıllarda İstanbul Ticaret Odası tarafından restore edilerek İstanbul’a armağan edilmişti. Dersaadet Kütüphanesi; duvarlarında, merdivenlerinde, odalarında asırlık hikayelerin izlerini gelecek kuşaklara bu kadim binada okuyucularına aktarıyor.
4 ANA KOLEKSİYON
Dersaadet Kütüphanesi dört ana koleksiyonla İstanbul kültür haritasında önemli bir durak görevi üstleniyor. Bunlar; İstanbul Koleksiyonu, Ticaret ve Ekonomi Koleksiyonu, Genel Koleksiyon ve Nadir Eserler Koleksiyonu alt başlıklarından oluşuyor. Bunların yanı sıra İstanbul Ticaret Odası Yayınları Koleksiyonu da kütüphanede okuyucularla buluşuyor.Kütüphane toplam 22 bin eserden mürekkep arşivi ile araştırmacılar için önemli bir merkez konumunda. Kütüphanenin koleksiyon sayısı günlük olarak yenilenirken bu sayının Aralık ayında 100 bine çıkması hedefleniyor.
SAKİN ÇALIŞMA İMKANI
Özellikle ekonomi, ticaret ve İstanbul araştırmacılarının yeni rotası konumunda olan Dersaadet Kütüphanesi sakin çalışma ortamı ile de dikkat çekiyor. Geniş, ferah ve aydınlık salonları ile araştırmacılara huzurlu bir ortam sağlayan kütüphanede; derin araştırmalar için dikkat dağınıklığını önlemek için rezervasyonlu çalışma sistemi de uygulanıyor. Tarihi binanın iki katında hizmet veren kütüphanede üç araştırma ve çalışma salonu bulunuyor. Kütüphanenin 62 rezervasyonlu 46 rezervasyonsuz olmak üzere 108 kişilik çalışma salonu kapasitesi bulunuyor.
YENİ NESİL SİSTEM
Dersaadeet Kütüphanesi dijital koleksiyonu ile de dikkat çekiyor. Yeni nesil kütüphane vasfıyla da okuyuculara imkanlarını aktaran kütüphane Online ve Uzaktan Erişim (VETİS) Sistemi ile 130 veri tabanına ulaşma hizmeti sağlıyor. Bu veri tabanlarının tamamı açık erişim ve ücretsiz olma özelliği taşıyor. Kütüphanenin şu an 1050 aktif üye sayısı bulunuyor, haziran ayı verilerine göre kütüphane RFID sistemli kullanıcı girişi 7 bin 500, online tarama sayısı 7 bin 437, elektronik kaynakların kullanımı da 687 kişi kapasitesine ulaştı.
NADİR ESERLERE NADİR KORUMA
Kütüphanenin Nadir Eserler Koleksiyonu yüksek güvenlikli koruma ve bakım rutinleriyle de dikkat çekiyor. Kuruma yeni gelen tüm eserler koleksiyona girmeden önce kontrol ediliyor. Açık renkli bir zemin üzerinde; tüm sayfaları, ciltli ise sırtı, çerçeveli ise arkası, içi ve diğer eklentileri dikkatle inceleniyor. Bu işlem devam ederken arşiv kutusu içinde saklanan eserin diğerleriyle temasından kaçınılıyor. Sonrasında eser durum tespiti yapıldıktan sonra, yapılması planlanan konservasyon - restorasyon işlemleri başlatılıyor. Böcek, mantar, asitlenme, ciltteki bozulmalar, mürekkep bozulması, sararma, yırtılma, cetvel kırığı ve diğer sorunlar başlığı altında bozulma durumları tespit edilen eserler restorasyon ihtiyacına göre ayrılarak çalışmalara başlanıyor. Bölümün nem ve sıcaklık dengesi sürekli kontrol edilerek eserler muhafaza ediliyor. Eserlerin müze kağıdı eşliğinde asitsiz kutularda saklanmasına özellikle dikkat ediliyor.
ASIRLIK ESERLER
Dersaadet Kütüphanesi’nin en dikkat çekici koleksiyonlarından bir tanesi de Nadir Eserler Koleksiyonu. Kütüphanenin ikinci katında yer alan bu kadim koleksiyon, alınma sürecinde olan eserlerle birlikte yaklaşık bin eserden oluşuyor. Koleksiyonun en eski parçası 1804 tarihli Tarih-i Vasıf isimli eser. Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi ve sosyal yapısını anlatan kitabın yazarı ise Ahmet Vasıf. Koleksiyonda İstanbul Ticaret Odası’nın çeşitli alanlarda yaptığı Osmanlıca yayınlar da bulunuyor. Son derece titiz ve detaylı çalışmalar sonucunda seçilen yayınlar arasında; Osmanlı tarihi, siyaseti, ticaret, hukuk, ziraat, hayvancılık ve edebiyat konularını kapsıyor. Ayrıca İslam ve Osmanlı dönemi bilim insanlarının biyografileri, arkeoloji, görsel ve sanat değeri yüksek eserler de bulunuyor.
21 Ağustos 2023 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma