tatil-sepeti

Türkiye’deki 17 milyon hanede, 75 milyon hanenin kullandığı kadar enerji tüketiliyor. Artık karbon emisyonu hedeflerine uygun yeni projelerin öne çıkacağını belirten sektör temsilcileri, “Binaları daha az enerji harcayacak şekilde tasarlayalım. Verimli elektrik ekipmanları kullanalım” uyarısı yaptı.


 



 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik artık bütün sektörlerin gündemine girdi. Enerjinin en çok tüketildiği alanlardan biri de inşaat sektörü. İstanbul’daki konut inşaatı sektörü mensupları da ‘Binalarda yenilenebilir enerji’ başlıklı toplantıda, bu konu hakkında fikir alışverişinde bulundu. 

 

KARBON EMİSYONU  

 

İstanbul Ticaret Odası Konut İnşaatı Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman da katıldı. Yaklaşık 300 sektör mensubunun yer aldığı toplantıda konuşan Salman, yenilenebilir enerjinin değerinin gittikçe arttığını söyledi. Binalarda verimliliği artırmanın ve karbon emisyonunu azaltmanın son derece önemli olduğunu hatırlatan Salman, bundan sonra karbon emisyonunu azaltmaya yönelik tasarımlar ve yeni kriterlere uygun projeler yapılması gerektiğini vurguladı.  

 

POTANSİYEL YÜZDE 41 

 

Toplantıda İTO Konut İnşaatı Meslek Komitesi Başkanı Mükremin Tekin de sektör mensuplarına, yeşil kriterlere uyum yönünde hazırlık yapmaları çağrısında bulundu. Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Bülent Şen ise tasarrufa dikkat çekti. Şen konuşmasında, “Türkiye, elektrik enerjisini, özellikle yaz aylarında yüzde 54 oranında yenilenebilir enerjiden karşılıyor. Fakat binalarda ciddi oranda enerji kaybı var. Tüketilen enerjinin beşte biri konutlarda harcanıyor. Türkiye’de 17 milyonluk hanede 75 milyon hanenin kullanımına denk enerji kullanıyoruz. Buna karşılık verimlilik ve tasarruf imkanı mevcut. Konutlarda enerjiyi verimli kullanarak yüzde 41’lik harcamadan tasarruf edebiliriz” dedi. Yakında binaların ve tasarımların enerji tedariki ve harcaması açısından çok değişeceğini belirten Şen, “Mesela Almanya’da 2025’ten sonra binalarda doğalgaz kutusu olmayacak. Binalarda hidrojeni tartışıyorlar” diye konuştu.

 

VERİMLİ EKİPMANLAR

 

Toplantıda, konutlarda enerji israfının yüksek olduğuna dikkat çeken sektör temsilcilerinin ortak mesajı şu şekilde oldu: “Binaların daha az enerji harcayacak şekilde tasarlanması, inşa edilmesi ve en verimli elektrik ekipmanlarının kullanılması gerekiyor. Bu konuda sektör temsilcilerine de sorumluluk düşüyor.” 

 

ENERJİYİ KULLANMA EĞİTİMİ ALINMALI 

 

İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Yüksel Yalçın, dünyanın gündeminde gıda, su ve enerji krizinin daha fazla yer alacağına dikkat çekti. Yalçın, konut inşaatı sektör temsilcileri için şunları söyledi: “Neler yapacaksak bunları konuşmak gerekiyor. Doğal kaynakları sınırsızmış gibi kullanarak bugüne kadar heba ettik. Her binada enerjiyi iyi kullanırsak, imkanlarımızı yüzde 20, hatta bazılarında yüzde 30 artırabiliriz. Enerjiyi kullanma eğitimi almak çok önemli. Artık hedef, kendi enerjisini üreten binalar olmalı.”

06 Kasım 2023 Pazartesi