Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, açıkladığı Kredi Garanti Fonu (KGF) desteklerinin üretim gücünü artıracağını söyledi. Bakan Nebati, “Yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceleyen Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında uygulamaya aldığımız kefalet paketleriyle işletmelerin finansmana erişiminde önemli bir misyon üstleniyoruz. Bugüne kadar oluşturduğumuz 876 milyar liralık kredi hacmi ile 701 milyar lira kullandırdık” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı, yeni KGF desteği hakkında şunları söyledi: “Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında önemli bir çalışmayı daha sivil toplum kuruluşları ve birliklerin yanı sıra reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile istişare ederek tamamladık. Şirketlerimizin kullanımına sunmayı amaçladığımız 200 milyar TL kefalet imkanı karşılığında yaklaşık 250 milyar TL kredi hacmi ile KOBİ’lerimiz başta olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren işletmelerimize önemli miktarda finansman imkânını açıklıyoruz.”
GİRİŞİM VE BÖLGESEL
Bakan Nebati, yeni kredi desteğinde tüm paketlerde 4 temel unsura yer verdiklerini belirterek, yaklaşımlarını şöyle aktardı: “Teminat ihtiyacına bağlı olarak bankaların içsel derecelendirme sistemine göre kefalet dağılımının gruplandırılması, Faturaya Dayalı ve Fatura Kayıt Sistemleri üzerinden kontrol edilen kefaletlendirme yaklaşımı, Amaç Dışı Kullanımın Engellenmesi İçin İzleme Listesi Uygulaması, Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ve Girişimci Paketlerinden yararlanacaklar hariç olmak üzere kredi vadesi boyunca mevcut istihdamlarını azaltmayacağına dair taahhütte bulunmalarını isteyeceğiz.”
DERECELENDİRME SİSTEMİ
“Tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiğini oluşturduk” diyen Bakan Nebati, şöyle devam etti: “Bu çerçevede firmaları, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre 5 grup halinde sınıflandırıyoruz. Buna göre firmalarımızı en yükseği 1. grup, en düşüğü 5. grup olmak üzere 5 grup şeklinde değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Önümüzdeki dönemde sistem kapsamında kullandırmak istediğimiz kefaletleri kredibilitesi olan, ancak teminat yetersizliği bulunan 3. grup ağırlıklı olmak üzere; 2. ve 4. gruba kullandırmayı planlıyoruz. Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan 1. grup firmalar ile kredibilitesi çok çok düşük olan 5. gruba ise kesinlikle bu destekten faydalanma imkanı vermeyeceğiz.”
AVDAGİÇ: SIRA BANKALARDA
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanımız Nureddin Nebati’nin detaylarını açıkladığı 250 milyar liralık kredi paketi, 2023’ün yatırım ve büyüme yılı olduğu mesajını net olarak ortaya koydu” dedi. Avdagiç, ayrıca şunlara dikkat çekti: “Kredi teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ’lerin yüzünü güldüren 14 destek paketi devreye giriyor. Bankaların yeni KGF kredi destek paketlerini hızlıca KOBİ’lerle buluşturarak, devreye alacağına inancımız tam. Şimdi sıra bankalarda.”
GRUPLARIN PAYLARI
İşletmelerin gruplara göre ayrılan kefalet payları şöyle:
2. gruba: %30
3. gruba: %60
4. gruba: %10
1. ve 5. grup ise kapsam dışında