tatil-sepeti
tatil-sepeti

139 yatırımcı mezun oldu

BTM’nin nitelikli yatırımcı ve mentor yetiştirmek amacıyla başlattığı Yatırımcı Hızlandırma Platformu, bu zamana kadar 139 mezun verdi. Toplam 18 ay süren programın global hale dönüştürülmesi hedefleniyor.

Giriş: 08.05.2023 - 12:57
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) girişimcilik ekosistemine nitelikli yatırımcı ve mentor kazandırmayı amaçlayan programı Yatırımcı Hızlandırma Platformu, yeni mezunlarını verdi. Bu amaçla düzenlenen mezuniyet töreni, BTM’nin Fulya Yerleşkesi’nde yapıldı.

 

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen program, İstanbul Ticaret Odası (İTO), İstanbul Ticaret Üniversitesi, Teknopark İstanbul, Uluslararası Teknolojik Ekonomik ve Sosyal Araştırma Vakfı, Startup Bilgi Teknolojileri, WePlay Ventures, Tarvenn Ventures ve İstanbul Portföy Yönetimi ortaklığıyla gerçekleştirildi.

 

DÜNYANIN İLK 5’İ ARASINDA

 

Mezuniyet töreninde konuşan BTM Genel Müdürü İbrahim Elbaşı, Yatırımcı Hızlandırma Programı’nın 4 dönemden oluştuğunu ve 18 ay sürdüğünü belirtti. Elbaşı, şunları söyledi: “Burada startup yatırımcısı olmak isteyen iş insanlarına bir formasyon tanımladık. Onları yeni yöntem ve terim havuzuyla buluşturduk, kıdemli yatırımcılarla eşleştirdik ve onlarla startup diyalog süreçlerini deneyimledik. Aslında startup yatırımcılığına dair bir tür formülasyon süreç yöntemi geliştirdik ve potansiyel yatırımcı ile buluşturduk. Dünyada kişi başına düşen startup yatırımı diye bir tabir var. Bu tabirin Türkiye’de de yerleşmesi için adımlar atıyoruz. Bir sonraki dönemde de daha global bir çıkışla ve ölçekle yeni çalışmalara imza atmayı planlıyoruz. Amacımız, Yatırımcı Hızlandırma Programı’nı global anlamda ölçeklemek. Tüm dünyada otorite olarak kabul edilen UBI Global tarafından ‘Dünyanın En İyi 5 Startup Merkezinden Biri’ olarak seçilmemiz, global anlamda herkesin dikkatlerini de üzerimize çekti. Bizi takip eden kurumsal yapılardan Yatırımcı Hızlandırma Programı’na yönelik çok olumlu dönüşler alıyoruz. Umarız tüm dünyaya örnek bir 

çalışma olacak.”

 

İSTEĞİ OLAN YATIRIMCI OLABİLECEK

 

Törenin açılışında konuşan bir diğer isim, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen oldu. Tüzgen, “Girişimcilik İSTKA’nın hep birinci hedefi oldu. Girişimcilik merkezlerini sayarken İstanbul’u buraya sokmak için yola çıktık. Bu alana ilk girdiğimizde 2009-2010 yılında girişimcilik İstanbul’da yaygın değil, aksine tekil birkaç örnekten ibaretti. Artık çok büyük bir ekosistem oldu. Kalkınma ajansları kamunun startupları gibi çalışıyor. Sürekli bir arayış içindeyken BTM, bize orijinal fikirlerle geldi. ‘Girişimcileri desteklerken yatırımcıları da desteklememiz lazım. Yatırımcılara da alternatifleri göstereceğimiz bir mekanizma kuralım’ dedi. Bizim de övünerek desteklediğimiz bir proje oldu. Kalkınma ajansları olarak bizim de örnek göstereceğimiz, övüneceğimiz projelere ihtiyacımız vardı ve hâlâ var. Bize böyle bir projeyi destekleme fırsatı sunduğu için BTM’ye çok teşekkür ediyorum. Bu programla ‘benim sadece girişimciye yatırım yapma isteğim var diyenler’ bile yatırımcı olabilecek” dedi. 

 

TOPLAM 466 BAŞVURU YAPILDI

 

Yatırımcı Hızlandırma Programı, İstanbul’da var olan küresel ölçekli startup yatırımcılığı potansiyeli odağında topluma, sanayiye ve ticarete katma değer yaratmayı ve bölgesel çekim gücünü artırmayı hedefliyor. Program kapsamında bu zamana kadar eğitim, mentorluk, yuvarlak masa toplantıları ve yatırım simülasyonu gibi çeşitli faaliyetler düzenlendi. Üçer aylık 4 ayrı dönemden oluşan ve toplam 18 ay süren programa 466 kişi başvurdu. Bu başvurular arasından toplam 394 kişi programa dahil edildi. Programa kabul edilen katılımcıların yüzde 79’u erkek, yüzde 21’i kadınlardan oluşuyor. Program, bugüne kadar toplam 139 mezun verdi. Son dönem mezun sayısı ise 40 oldu. 

 


DENEYAP ATÖLYELERİ BM’YE MODEL OLDU

 

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun alt kuruluşu olan BM Teknoloji Bankası, Türkiye Cumhuriyeti’nin ev sahipliğini yaptığı tek BM kuruluşu. BM Teknoloji Bankası, Deneyap Teknoloji Atölyelerini en iyi örnek kabul ederek ‘Technology Makers Lab Projesi’ni başlattı. Bu projenin uygulanacağı ilk ülke olarak Nijer seçildi. Projenin ana paydaşı da Nijer Cumhurbaşkanlığı oldu. 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Teknoloji Takımı (T3) işbirliğinde BM Teknoloji Bankası, Nijer’de Deneyap Teknoloji Atölyeleri kuruyor. TİKA tarafından atölyeler donatılırken TÜBİTAK, eğitim müfredatları ve eğitimlerde kullanılacak ekipmanları sağladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da projenin en önemli yapı taşlarından olan eğitmenlerin lojistik, konaklama ve eğitmen eğitimleri gibi ihtiyaçlarını karşıladı.

 

İLK ADIM ATILDI

 

Eğitmenlere tasarım ve üretim, robotik ve kodlama, malzeme bilimi ve nanoteknoloji, elektronik programlama ve nesnelerin interneti, yazılım teknolojileri, ileri robotik ve siber güvenlik eğitimleri verildi. Proje, eğitimlerin tamamlanmasının ardından başlayacak. Projenin, Nijer’in ardından gelişmekte olan 9 ülkede daha uygulanması planlanıyor.