* e-ticaret hacminin 120 milyar doları aştığı Güney Kore pazarına girişte e-ihracat kanalının kullanılabileceğini belirten Seul Ticaret Müşaviri Ayşe Ferdağ Tekin, “Online alışveriş siteleri en az geleneksel mağazalar kadar rağbet görüyor” değerlendirmesini yaptı.
* Tekin, istatistiklere göre online satın alınan en önemli ürün gruplarını ise şöyle sıraladı: “Tekstil, ayakkabı, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, elektronik ürünleri, yiyecek-içecek gibi ürünler ile seyahat harcamaları.”
DİLEK BORA YILDIZ
Türkiye’nin Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzaladığı Güney Kore’de e-ticaret pazarı 120 milyar doları aştı. Güney Kore pazarına yönelik sorularımızı cevaplayan Seul Ticaret Müşaviri Ayşe Ferdağ Tekin, pazara nasıl girileceğine ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı:
VERGİDEN MUAF ÜRÜNLER
Türkiye-Kore ticari ilişkilerini kısaca nasıl değerlendirirsiniz?
2013 yılında imzalanan STA ve 2018 tarihi itibariyle Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşmalarının yürürlüğe girmesi ile birlikte ticari ve ekonomik ilişkilerimizin hukuki temeli daha da sağlamlaştı. Ocak 2020’den bu yana sanayi ürünlerinde Güney Kore’ye ihracatımız gümrük vergisinden muaf hale geldi. Tarım ürünlerinde gümrük vergilerinden muaf satırların oranı yüzde 21.3. 2019 yılında en fazla ihracat yaptığımız ürün grupları biyomedikal ürünler, kimyasallar, otomotiv aksam ve parçaları, motorlu taşıtlar ve kürk ürünleri.
Türk ürünleri, Güney Kore pazarında hak ettiği yere ve konuma henüz ulaşamadı. ‘Kaliteli Türk ürünü’ imajının yerleştirilmesi için çalışmalarımız hızla devam ediyor.
KORUMACI BİR ÜLKE
Türk iş insanlarının yaşadıkları başlıca zorluklar neler ve nasıl aşılmalı?
Güney Kore, Dünya Bankası’na göre iş yapma kolaylığında 190 ülke arasında 5. sırada. Ancak Güney Kore, korumacı yaklaşımlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle tarım ürünlerindeki yüksek vergiler ve teknik engeller, bu ürünlerin ülkeye ihracatında en önemli sorunlar. Ülkelerimiz arasındaki coğrafi uzaklık, farklı iş kültürü, İngilizce’nin yaygın kullanılma-ması da diğer zorluklar. Söz konusu engellerin aşılması noktasında ön çalışmaların itinayla yapılması, pazara girişte sabır ve istikrarlılık, Bakanlığımızın sağladığı desteklerden faydalanmak ve yönlendirmelerimizi dikkate almak, Güney Kore pazarında başarı getirecektir.
SABIRLI OLUNMALI
Yeşil ekonomi ve dijital endüstriler, iki ülkenin işbirliği yapabileceği potansiyel alanlar
İki ülke arasındaki ticaret açığını kapatmak için neler yapılmalı?
Türk iş insanlarının ilgisinin artırılması, pazara yönelik sabırlı ve istikrarlı yaklaşım, ülkemizin ve ürünlerimizin Güney Korelilere doğru tanıtımı, dış ticaret açığını azaltmak için atılacak en doğru adımlar. Gıda, otomotiv yan sanayi, tekstil gibi sektörlerin yanı sıra sanayi devrimi (robot teknolojileri, yapay zeka, nesnelerin interneti vb.) eğitim ve tıp alanlarında da geniş işbirliği imkanları var.
KOBİ’LER İÇİN İŞBİRLİĞİ
Türk ve Kore KOBİ’leri için potansiyel işbirliği alanları neler?
Güney Kore’de, 2017 yılında KOBİ İşletmeler İdaresi, KOBİ ve Girişimler Bakanlığı’na dönüştürüldü. Bakanlık; iş geliştirme, girişimleri özendirme ve mikro işletmeleri desteklemeye öncelik veriyor. Melek yatırımcı bulma ve kitlesel fonlama gibi alanlarda da yardımcı oluyor. Yarı iletkenler, elektronik, otomotiv, kimya sanayi gibi katma değeri yüksek ürünler ihracatın önemli kısmını oluşturuyor. Ülkenin 503 milyar dolar ithalatı da göz önünde bulundurulduğunda, birçok sektörde iki ülke KOBİ’lerinin karşılıklı ticaret yapma imkânları mevcut.
E-TİCARET SİTELERİ
e-ticaret yapmak isteyen üyelerimiz için neler söylemek istersiniz?
Pazara girişte e-ihracat kanalı kullanılabilir. Güney Kore’de e-ticarette başlıca kullanılan Coupang (e-bay), T-Mon, 11th Street, Gmarket, Naver, Wemakeprice gibi alışveriş sitelerinin yanı sıra geleneksel satış yapan büyük grupların online alışveriş siteleri de geleneksel mağazalar kadar rağbet görüyor. Online satın alınan en önemli ürün grupları tekstil, ayakkabı, kozmetik ve kişisel bakım, elektronik, yiyecek-içecek gibi ürünler ile seyahat harcamaları. 2019’da online ticaret hacmi yaklaşık 120 milyar dolar olarak gerçekleşti.
İş ortaklığı isteyen firmaları bekliyoruz
Kore Ticaret-Yatırım Teşvik Ajansı (KOTRA) Genel Müdürü Hyeon Cheol Kim, Türkiye’deki firmaları Koreli şirketlerle tanıştırmak için “İş ortaklığı isteyen firmaları bekliyoruz” mesajı verdi. Hyeon Cheol Kim, KOTRA ve potansiyel işbirliği alanları hakkındaki sorularımızı cevapladı:
KOTRA’yı kısaca tanıtır mısınız?
Kore’nin ulusal ticaret ve yatırımı teşvik kuruluşu olarak 1962’de kuruldu. Türkiye’deki ofisi ise 1978’de açıldı. Yeni pazarlar keşfetmeyi ve Koreli KOBİ’ler ile yabancı işletmeler arasındaki ticaret ve yatırım ortaklıklarını artırmayı hedefliyor.
Amacımız, yalnızca Kore’nin ekonomik büyümesine değil, aynı zamanda 84 ülkedeki 129 ofisten oluşan küresel ağımızla ortak ülkelerin büyümesine de katkıda bulunmak. Yabancı şirketleri, uluslararası sergilerdeki Kore şirketlerini ziyarete ve Kore’deki büyük fuarlara davet ederek tanışma fırsatı sunuyoruz. Bu tür bir etkileşim için, ‘Küresel ortaklık’ adında özel bir programımız var. Bu açık inovasyon modeli, küresel ve Koreli şirketler arasında iş ortaklıkları oluşturmada uygulanıyor. Ar-Ge’deki ortaklıklar, malzemelerin geliştirilmesi, teknolojik işbirliği ve ürün tedarikini içeren iş ortaklıkları kuruyoruz. Bilgi, bağlantı ve istişareler sunarak karşılıklı yatırımlara yol açıyoruz.
AVANTAJLI SEKTÖRLER
İki ülke arasındaki ticari ilişkiler hakkında görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Türkiye; tarım ürünleri, hammaddeler ve giyim gibi bazı nihai mallarda Kore’ye göre karşılaştırmalı bir avantaja sahip. Tarım ürünlerinde narözü, Kore sağlık gıdalarında ana bileşen olarak kullanılıyor. Kiraz, bu yıl ithal edilen bir diğer ürün. Çamaşır makinaları gibi Türk ev aletleri de Kore’de yüksek düzeyde tanınırlık kazanıyor.
Kore, sentetik reçineler, çelik, elektronik parçalar ve tekstil gibi ara mallarda avantaja sahip. Kore’den en çok ihraç edilen sentetik reçineler, Türkiye’nin Avrupa pazarına ihraç ettiği beyaz eşya ve otomotiv üretiminde kullanılıyor. Tıbbi ürünler de Türk ilaç firmaları tarafından işlenerek Avrupa’ya ihraç ediliyor. Kore, Türkiye’ye ağırlıklı olarak ara malı ihraç ediyor. Türkiye’de Kore sermayeli birçok şirket, Kore’den ara malların önemli bir bölümünü ithal ederken, bu şirketlerin Türk iç pazarından bu parçaları temin etmesi öngörülüyor.
YENİ İŞBİRLİĞİ ALANLARI
Türkiye’deki Koreli şirketler ve Türkiye ekonomisine katkıları hakkında bilgi verir misiniz?
Türkiye’de sadece Hyundai Automotive, LG Electronics, Samsung Electronics, POSCO, SK gibi şirketler yok. Küçük ve orta ölçekli Koreli şirketler; yatırım, istihdam yaratma ve artan ihracat yoluyla Türk ekonomisine katkıda bulunuyor.
İnşaatla başlayan yatırımlar, son zamanlarda hizmet sektöründeki yatırımlar da dahil olmak üzere çeşitlendi. Bundan böyle, tıp ve eczacılık alanları veya yüksek teknoloji ekipmanı gibi geleceğin teknolojisi için işbirliği yoluyla yeni pazar fırsatları yaratmaya yönelik çaba gösterilmeli.
EN ÇOK NELERİ SATIN ALIYOR?
Güney Kore, geçtiğimiz yıl en çok ithalatı 127 milyar dolar ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve bunların damıtılmasından elde edilen ürünlerde gerçekleştirdi. En az ithalat ise zeytin ve zeytinyağı ürünlerinde oldu. 2012-2019 döneminde dünyadan ithalatında en fazla artış zeytin ve zeytinyağı ardından fındık ve mamulleri ile süs bitkileri ve mamullerinde gerçekleşti.
KORELİLERLE ÇALIŞAN İŞ İNSANLARINDAN TÜYOLAR
* Ortak kökenlere sahibiz, kardeş ülkeleriz.
* Türkiye ve Türklere sevgi ve minnet duyarlar.
* Benzer gelenekler yanında farklılıklar da mevcut.
* Dostluk başka, ticaret başka prensibiyle hareket ederler.
* Disiplin ve çalışkanlık ön planda.
* Yaşa ve tecrübeye itaat ederler.
* Şirketlerin kendilerine has farklı kültürleri var.
* İş yapılan şirketin kültürünü ve kurallarını anlamaya çalışmak önemli.
* Sizin gibi düşünüp anlamalarını beklememeli, sabırlı olmalısınız.
* Karşı tarafın sözünü kesmeden sonuna kadar dinlemelisiniz.
* Niyet okuyup sonuç çıkarmamalısınız.