tatil-sepeti

HABER:DİLEK PEHLEVAN

Şanlıurfa’ya 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan dünyanın bilinen en eski ibadet merkezi Göbeklitepe Arkeolojik alanı, ilk kez 1963’te keşfedildi. İstanbul ve Şikago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe, önümüzdeki yıl Dünya Kültür Mirası’na aday gösterilecek.

54 YILDIR KAZILIYOR

Kazı çalışmalarının 54 yıldır devam ettiği Göbeklitepe, kısa bir süre önce iseUNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alındı. Göbeklitepe, 2018’de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Türkiye’nin adayı olacak.

UNESCO adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı Göbeklitepe’nin, uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için de yürütülen yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanması öngörülüyor.

ZİYARETE KAPALI

Bu durum, Türkiye’nin kültür mirası açısından büyük heyecanla karşılanırken, valilik, belediye, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları da hem ülkenin hem de bölgenin tanıtımına katkı sağlayacağı görüşünde birleşiyor.

Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre, Göbeklitepe şu an için ziyarete kapalı. Çünkü üst örtü çalışmaları devam ediyor. Bu çalışma için ayrılan bütçe ise 6 milyon 600 bin Euro. Müdürlüğe göre çalışmaların 30 Ekim’de sona ermesi öngörülüyor.

2015’TE 41 BİN 637

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre ziyarete açık olduğu 2015’te 41 bin 637 ziyaretçi Göbeklitepe’yi gezdi. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgeye gelen ziyaretçi sayısında da artış bekleniyor.

Şimdilik ziyaretçiler sadece Türkiye’nin ‘en büyük müzesi’ unvanını alan Şanlıurfa Müze Kompleksi’nde yer alan imitasyonlarını görme imkanı buluyor.

UNESCO DENETİMİNDE OLACAK

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin 12 bin yıllık geçmişiyle dünya insanlık tarihini değiştirdiğini söyledi. Aslan, şunları kaydetti: “Adaylık dosyası hazırlandı, yetkililere teslim edildi, ön incelemeden de geçti. 2018’de de Türkiye’nin UNESCO adayı Göbeklitepe olacak. Ondan sonraki süreçte önemli koruma ve uygulama çalışmaları sürekli UNESCO’nun denetiminde olacak.”

YABANCI TURİSTİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Şanlıurfa ve civar bölgelerdeki turizm sektörü temsilcileri, Göbeklitepe’nin UNESCO’ya dahil edilmesinin turizm açısından da önemli olduğunu vurguladı. Sektör temsilcileri, “Bu alan özellikle yabancı turistlerin ilgisini ve dikkatini çekiyor. Bu da Şanlıurfa turizmi açısından daha çok turistin gelmesi demek. Bunun sonucunda otellerimiz daha dolu kapasite ile çalışacak, turist rehberleri daha çok turlara çıkacak, esnaflarımız daha fazla kazanç elde edecek” dedi.

TARİHİ ESERLER GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi’nce 1995’ten beri ortaklaşa yürütülen çalışmalarla bugüne kadar pek çok tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı. Bu eserler arasında neolitik döneme ait, boyları 3-6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton arasında değişen, yabani hayvan figürlü ‘T’ biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü ve insan heykeli bulunuyor.

01 Ağustos 2017 Salı

Etiketler : Gündem