11. Baklava Festivali’nde 2 ton baklava ikram edildi

Giriş: 03.10.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: YAHYA GÜL

Fatih Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği’nin (BAKTAD) işbirliğiyle düzenlenen 11. Tarihi Yarımada Baklava Festivali, tarihi Eminönü Meydanı’nda gerçekleştirildi. Festivale, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, Fatih Belediye Başkanı M. ErgünTuran, BAKTAD Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, birçok sivil toplum kuruluşu (STK) başkanı ile baklava üreticisi firmatemsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Festival’de 27 çeşit baklava sergilendi. Türkiye genelinde 40’tan fazla baklava ustası arasından finale kalan ilk 4 ustanın Altın Oklava için kıyasıya mücadelesine sahne olan yarışmada birinci Yasin Karakaş,ikinci Yusuf Kurt, üçüncü Davut Çam, dördüncü Musa Altunbaş oldu. Festival kapsamında vatandaşlara 15 bin dilim baklava ikram edildi. Gaziantep’in yöresel sanatçılarıda festivalde mini bir konser verdi. Ekinlikte konuşan Fatih Belediye Başkanı M. ErgünTuran, “Kültürün oluşmasında ve tanımlanmasında en önemli unsurlardan biri de mutfak. Bir toplumun mutfağına bakarak geçmiş birikimlerihakkında bilgi sahibi olunabilir” dedi. Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, “Baklava artık Avrupa tarafından Türkiye’nin tatlısı olarak tescillendi. Daha fazla üretmemiz gerekiyor. Dahafazla tüketmemiz gerekiyor. Bu güzellezzetlerin hepsini tattırmamız gerekiyor” dedi.

İHRACATDAHA DA ARTACAK

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Baklava Festivali’nde, baklavanın lezzetini, tadını hem İstanbul hem de Türkiye’ye bir kez daha tanıtacaklarını söyledi. Avdagiç, bu sayede ürünün daha çok ihraç edilmesini sağlayacaklarını dile getirdi.

USTALAR YARIŞI

Türkiye’den dünyaya yayılan baklava, Osmanlı zamanında aynı zamanda aşçıların ustalıklarını yarıştırdıkları bir alanmış. Bir konağa aşçı alınacağı zaman pilavın yanında baklava da yaptırılır ve aşçının mahareti test edilirmiş. İstanbul’daki konaklar, barındırdıkları baklava ustalarının hünerleriyle birbirleriyle yarışırlarmış.