tatil-sepeti

Pandemiyle birlikte hayatın her alanında hız kazanan dijital dönüşüm uygulamaları, kültür dünyasında da hayata geçiyor. Türk Telekom ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, kültür mirasını teknolojiye adapte ederek 81 ilde büyük bir dijital dönüşüm başlattı. ‘Hitit Kültür ve Turizm Projesi’ kapsamında Türk Telekom, Türkiye’deki binin üzerinde kütüphaneyi, kültür merkezlerini, ören yerlerini, İl Kültür Müdürlüklerini, müzeleri ve tüm Kültür Bakanlığı Merkez Teşkilatı’nı dijitalleştiriyor.

FİBER KABLOLAMA

Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğunda veri merkezi, altyapı yönetimi, siber güvenlik ve daha pek çok kurumsal hizmet sunanTürk Telekom ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki işbirliği, 2024 yılının sonuna kadar devam edecek. Proje ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tüm birimlerinde ihtiyaç duyulan uygulamalar tek bir sistem altında birleştirilirken, ek fiber kablolama yapılarak Merkez Teşkilat, Devlet Tiyatroları, Kültür Varlıkları, Yazma Eserler Kütüphanesi, Müzeler ve İl Müdürlüklerine fiber hızı ile hizmet verilecek.

TÜM LOKASYONLAR

Birimler arasında kesintisiz ve güvenli internet sağlayacak olan Türk Telekom, Türkiye’nin 81 ilindeki 1085 kütüphaneyi dijitalleştirecek. Tüm lokasyonlarda misafirlere wi-fi hizmeti ve gezici kütüphanelere de TT Mobil üzerinden internet erişimi kesintisiz sunulacak.

MİLYONLARCA SAYFA DİJİTALE AKTARILIYOR

Kütüphanelerde aynı gazetenin farklı zamanlarda yüzlerce kez okuyucuya çıktığını belirten Beyazıt Devlet Kütüphanesi Müdürü Ramazan Minder, tarihi gazete nüshalarını korumanın ve geleceğe aktarmanın en avantajlı yönteminin kaynakları dijital ortama taşımak olduğunu söyledi. Atatürk Kitaplığı’nda Osmanlı döneminin süreli yayınları, gazete ve dergileri, Osmanlıca kitaplar, kartpostallar ve haritaların dijital ortama aktarıldığını ve internet üzerinden ücretsiz şekilde okuyucuların hizmetine sunulduğunu kaydeden Ramazan Minder, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki projelere ilişkin şu bilgileri verdi: “Hakkı Tarık Us gazete ve dergi koleksiyonlarımızın dijital ortama aktarılmasıyla ilgili olarak İstanbul Kalkınma Ajansı’na bu yıl geniş kapsamlı bir proje hazırladık. İçerisinde dijital ortama aktarılması, indekslenmesi, kataloglaması, restorasyon gibi hizmetler de olacak. Projenin eylül ayı gibi sonuçlanmasını bekliyoruz. Bu gerçekleştirildiği zaman biz de burada milyonlarca sayfa dokümanı dijital ortama aktarmış olacağız. Ancak bu şekilde hem gazetelerin orijinallerini koruma imkanına sahip olabiliriz hem de araştırmacılar çok rahat şekilde bu kaynaklara erişebilir.”

ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALANI DİJİTALLEŞECEK

Tarihi yerleri de kapsayan Hitit Kültür ve Turizm Projesi ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı da ileri teknolojik imkânlarla donatılacak. Arkeologlar gözetiminde yapılacak kazılarla alana yıl sonuna kadar 30 kilometre fiber kablo döşenecek ve tarihi alan uçta uca dijitalleştirilecek.

03 Ağustos 2021 Salı

Etiketler : Gündem