Türkiye, havacılık serüvenine 5 uçaklık filosu ve bir havalimanıyla başladı. İlk uçak seferi, 1933’te 30 yolcuyla yapıldı. Cumhuriyetin 100. yılında ise Türk havacılığı 57 havalimanı ve 600’ü aşkın uçak filosuyla büyüyor. O tarihten bu yana Türkiye’den 1.5 milyar yolcu uçtu.


HABER: BARIŞ CABACI

 

Türkiye’nin ilk havacılık serüveni, 1912 yılında Sefaköy’de, tesis olarak iki hangar ve küçük bir meydanda başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün, ülkenin geleceğine de yol gösteren ‘İstikbal Göklerdedir’ sözü doğrultusunda 1925 yılında kurulan ve daha sonraki yıllarda Türk Hava Kurumu adını alan Türk Tayyare Cemiyeti ile Türk sivil havacılığının kurumsal temelleri atıldı. İlk sivil hava taşımacılığı ise 1933 yılında 5 uçaklık küçük bir filo ile Türk Hava Postaları adıyla başladı. Cumhuriyetimizin 10. yılında, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan Havayolları Devlet İşletme İdaresi’nin, Türkiye’de sivil hava yolları kurmak ve taşıma yapmak üzere görevlendirilmesi havacılık tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olarak vurgulanıyor.

 

UÇAK FİLOSU ARTTI 

 

Cumhuriyetin ilk yıllarında sadece 1 havalimanı bulunan Türkiye, 2023’te bu sayıyı 57’ye çıkarmış durumda. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) verilerine göre, 1933 yılında 5 uçakla başlayan Türk havacılığı filosu, 2023 yılının ilk yarısında 600 uçağı aşarak büyüklüğünü kanıtlıyor. Cumhuriyetin ilk uçuşunda (1933) 30 yolcu taşınırken, 2023 yılının ocak ayına gelindiğinde bu sayı göz kamaştırıcı bir şekilde 182 milyon 334 milyon yolcuya ulaştı (gelen-giden). DHMİ ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin sivil havacılık tarihinde tam bir asırlık süreçte ise 1.596 milyar yolcu taşındı.

 

130 ÜLKE

 

Türkiye’nin havacılık serüveninin en önemli mihenk taşı, 3 Şubat 1933’te gerçekleştirilen Eskişehir-Ankara arasındaki ilk milli uçak seferiyle atıldı. Ardından 12 Şubat 1947’de Atina’ya yapılan ilk uluslararası seferle Türk havacılığı uluslararası alanda da varlık göstermeye başladı. 2003’te Türkiye’den 50 ülke ve 60 noktaya sefer düzenlendi. 2023’te bu sayı, 130 ülkeye 342 noktaya ulaştı. 

 

TÜRKİYE ALTINCI

 

Türkiye havacılık sektörü, İstanbul Havalimanı’nın açılması ve pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte hızla yükseliyor. İlk 6 aylık verilere göre, Türkiye’ye günlük ortalama 4 bine yakın uçuş gerçekleştiriliyor. Bu da ülkenin havacılıkta ne denli önemli bir konuma sahip olduğunu gösteriyor. Eurocontrol verilerine göre, Türkiye, en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor. Bu başarı, Türk Hava Yolları’nın (THY) da katkılarıyla gerçekleşiyor.

 

THY, günlük ortalama bin 685 uçuşla Avrupa’da 3. sırayı alarak, havacılık dünyasında gücünü kanıtlıyor. İstanbul Havalimanı ise Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma özelliğini taşıyor. Günlük ortalama bin 525 uçuşla, İstanbul Havalimanı büyük bir hava trafiğine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, Türkiye’nin önemli turizm merkezi Antalya da günlük 1.008 uçuşla Avrupa’daki yoğun havalimanları arasında yer alıyor.

 

GELECEĞE KANAT ÇIRPIYORUZ

 

Türk havacılık tarihinin, eşsiz serüvenle dolu bir yolculuk olduğunu belirten Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Prof. Dr. Kemal Yüksek, şunları söyledi: “Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1911 yılında gerçekleştirilen ilk Türk uçuşu, gökyüzüne olan tutkunun ilk adımı oldu. Askeri havacılıkta da Türkiye, teknolojik açıdan güçlü ve yetkin bir hava kuvvetine sahip. Kendi üretimine yönelik yatırımlar ve teknoloji transferi, savunma sanayinde de büyük adımların atılmasını sağladı. Gökyüzündeki başarılarımızın sınırı olmadığını biliyor ve yeni keşiflerle dolu bir geleceğe doğru kanat çırpıyoruz.”

 


İLKLERİN MİMARI

 

Nuri Demirağ, ilk yerli paraşüt üretimi ve ilk uçak fabrikası kurulması gibi birçok ilkle hatırlanıyor. 1936 yılında İstanbul’da Nuri Demirağ Tayyare Fabrikası’nı kurarak, Türkiye’nin ilk özel uçak üreticilerinden biri olarak tarihe geçti. Demirağ, 1936’da kendi tasarımı olan ND-36 uçağını üreterek, Türk havacılık tarihindeki ilk yerli yolcu uçağını hayata geçirdi. 

 


KUVA-YI MİLLİYE’NİN KANATLI KAHRAMANI

 

Türk havacılık tarihinin öncü isimlerinden biri olan Vecihi Hürkuş, cesareti ve vizyonuyla adını tarihe altın harflerle yazdırdı. I. Dünya Savaşı’nın ardından Türk Tayyare Cemiyeti kurucularından olan Vecihi Hürkuş, ülkesinin havacılık alanında gelişimine katkı sağlamak için çabaladı. Kendi tasarladığı ve ürettiği uçaklarla önemli başarılara imza atan Hürkuş, 1925 yılında ilk yerli ve milli uçağı Vecihi K-VI’yi üretti. Ardından, 1926 yılında K-VII, 1928 yılında ise Vecihi-14 adını verdiği uçaklarını başarıyla test etti ve gösteri uçuşları gerçekleştirdi. 1941 yılında Türk Hava Kuvvetleri’nden emekliye ayrılan Vecihi Hürkuş, uçak yapımına devam etmekten vazgeçmedi ve sivil havacılık alanında çalışmalara yöneldi. 

 


YAVRU VATAN YENİ HAVALİMANINA KAVUŞTU

 

Lefkoşa’da yapımı tamamlanan Yeni Ercan Havalimanı’nın açılışını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıl dönümünde gerçekleştirdi. Test uçuşları başarıyla tamamlanan Yeni Ercan Havalimanı’na ilk inişi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı yaptı.

 

Körfez bölgesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Ercan Havalimanı’nın yeni terminal binasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu karşıladı.  

 

Daha fazla yolcu kapasitesine sahip havalimanında, daha geniş ve ferah sosyal alanlar yer alıyor. 2 bin 755 metre uzunluğundaki mevcut piste kıyasla 3 bin 100 metrelik yeni pist, her model yolcu uçağının kullanımına müsait. 9 adet körük, 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı mevcut. Ercan Havalimanı, bin 500 araç kapasiteli kapalı otoparkı ve son teknoloji yeni donatılarıyla dikkatleri üzerine çekecek. Modern mimarisi ve adeta doğa dostu özelliği ile örnek bir havaalanı. Ercan Havaalanı, turizme ve ekonomiye önemli katkı sağlayacak.

24 Temmuz 2023 Pazartesi