HABER: CEYHUN KUBURLU
Gözler Süper Lig’de şampiyonluk yarışına çevrilse de 1’inci Lig’de kıyasıya bir başka mücadele yaşanıyor. Süper Lig’e çıkacak üç takımın belirleneceği son haftalara girilirken Rizespor, Ümraniyespor, Ankaragücü, Gazişehir, Altınordu ve Boluspor bir üst lige çıkmak için mücadele veriyor. Gelecek sezon Süper Lig’de yarışacak takımların en az 100 milyon liralık gelire ulaşacağına dikkat çeken yetkililer, “Süper Lig’de mücadele etmek artık çok önemli hale geldi.
Futbol endüstrisinde yayın gelirlerinin yükselmesi nedeniyle kulüplerin Süper Lig heyecanı da arttı” dedi.
İLK ETAPTA 50 MİLYON
Yetkililer, iki yıl önceki yayın ihalesi ile kulüplerin gelirlerinin yüzde 35 arttığını anlattı. Yetkililer, şu bilgiyi verdi: “22 Kasım 2016’da yapılan naklen yayın ihalesinin ardından kulüp gelirleri arttı. 500 milyon dolar+KDV olan ihale bedelinden Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve TFF 1’inci Lig payı çıktıktan sonra kalan 445 milyon doların yüzde 35’i katılım parası olarak 18 kulübe eşit bir şekilde bölünüyor. Bu durumda TFF 1’inci Lig’den Süper Lig’e yükselen bir takım sadece ayakbastı parası olarak 50 milyon liraya yakın para kazanıyor. Bu kulüplerin gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturuyor. Kulüplere ödenen performans primleri ile sıralama ödüllerinde de önemli artış olmuştu. Yapılan planlamaya göre Süper Lig’de kulüplere, alacakları her galibiyet için 670 bin, beraberlikler için de 335 bin dolar başarı primi ödeniyor. Bu uygulama ile sadece 11 galibiyet, 11 beraberlik alarak sezonu orta sıralarda bitiren bir takım bile 40 milyon lira kazanabiliyor.”
SPONSOR VE HASILAT
Kulüpler sadece yayın gelirlerinden değil, farklı alanlarda da para kazanıyor. Süper Lig’e yükselen bir takımın sponsorluk ve bilet hasılatı gelirlerinin arttığını belirten uzmanlar, yaşanan süreci şöyle özetledi: “Süper Lig için ciddi bir getirisi olan forma ve saha içi reklamları, sponsor girdileri, maç hasılatı ve Spor Toto Teşkilatı’ndan gelen paralar eklendiğinde, kulüplerin kasasına bir sezonda yaklaşık 100 milyon lira girecek. Kulüplerin taraftar potansiyeline göre bu gelirleri artabilir. Çünkü bazı takımların lisanslı ürün satan mağazaları çok iyi gelir elde ediyor. Ya da bulunduğu şehirde birçok marka kulübe destek olmak istiyor. Bu tür durumlarda lige yeni çıkmış ve orta sıralarda kalan bir takım 100 milyon liradan fazla kaynağa ulaşabiliyor. Bu, Türkiye’deki futbol pastası için çok iyi bir rakam. Önümüzdeki dönemde gelir kalemlerinin hızla artacağını düşünüyoruz.”
STATLARIMIZ AVRUPA’NIN İLK 5’İNE GİRECEK
Toplam maliyeti yaklaşık 6 milyar liraya yaklaşan stadyumlarda çalışmalar tam gaz devam ediyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da desteğini alan kulüplerin birçoğu önümüzdeki sezona yeni statlarında başlayacak. Tesisleşmenin hızla arttığı Türk futbolu, önümüzdeki yıldan itibaren stat kapasitesi bakamından da Avrupa’nın ilk 5 ligi arasına adını yazdıracak. Yeni stadyumların sayısı arttıkça kulüplerin gelirleri de olumlu etkileniyor. Daha çok seyirciyi tribünlerde ağırlayan takımlar ‘bacasız fabrikaları’ ile gelir rekoru kırabiliyor.