Perşembe, 28 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Toplam 10 milyondan fazla vatandaşın vergi, prim ve idari para cezalarının gecikme faiz borcunu silerek 100 milyar TL’yi aşan bir gelir elde edilmesini hedefleyen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 6736 Sayılı Kanun” için İTO tarafından düzenlenen ‘Vergi Barışı’ seminerinde izdiham yaşandı. Seminerde 400 kişilik meclis salonunda koltuk aralarına sandalyeler konuldu. Meclis salonunun girişi, üst katındaki salon ve balkon doldu. Katılımcıların bir kısmı semineri ayakta izledi.
İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Üyesi Yeminli Mali Müşavir Mehmet İhsan Ünlüsan’ın oturum başkanlığında gerçekleştirilen, katılımcıların sorularının cevaplandırıldığı seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim yaptı.
BEYAZ SAYFA AÇILIYOR
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un iş dünyası için müjdeli bir kanun olduğuna dikkat çeken Erkesim, “Birçok kesime önemli avantajlar sağlayacak bu kanun çok önemli. Kayıt dışı faaliyetlerin kayıt altına alınması, varlık barışı gibi düzenlemeler getiren bu kanun ile devletle vatandaş arasında yeni bir beyaz sayfa açılıyor” şeklinde konuştu.
YÜZDE 40 ARTACAK
Vergi barışı ile mükelleflere büyük bir fırsat sunulduğuna dikkat çeken İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı Salih Çakır ise kanunu şöyle değerlendirdi: “Vergi mahkemelerinde iş yükü artmış durumda. Devlet ile mükellef arasında vergi barışının sağlanmasıyla hem devlet hem millet kazanacak. Hem de mahkemelerin-vergi dairelerinin iş yükünü hafifletmiş olacağız. Komitemizin projelerinden biri olan SGK’daki yüzde 5 prim teşviki indiriminin Bağ-Kur için de uygulanmasını istemiştik ve bu isteğimiz kabul edildi. Böylece Bağ-Kur prim tahsilatımız yüzde 40 artacak.”
ANA BORÇTAN İNDİRİM YOK
SGK Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Murat Göktaş, kanunun uygulamasına ilişkin bilgi verirken, şunları söyledi: “Bu kanun bir fırsattır ve fırsatı değerlendirmek gerekir. Kuruma yapılan eleştirilerden biri ‘borcumuzu zamanında niye ödedik’ oluyor. Zamanında ödeyenlerin ihalelere girebilme, teşviklerden yararlanabilme hakları var. Ayrıca bugünkü düzenleme ile ana paradan yani borçtan herhangi bir indirim yok. Borçlara uygulanan gecikme zammından indirim yapılıyor.”
FAYDALANMAYAN KİMSE KALMASIN
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, mükelleflere şu çağrıyı yaptı: ”Bu kanunda yok yok. Aslında her mükellefimizi ilgilendiren bu kanunun tanıtımını çok iyi yapmamız gerekiyor. Mükelleflerinize bu kanunu çok iyi anlatın. Bu kanundan faydalanmayan kimse kalmasın, bir kişi bile kalmasın.”
HER KESİM YARARLANACAK
Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay, eylül ayının ilk günlerinde 130 bin başvuruya ulaşıldığını belirterek, “Bu yasa vergi ve primlere bir nefes alma imkânı sağladı ve herkese hitap ediyor. Hazırlığı ve yasalaşması çok süratli oldu. Şu an için 130 bin başvuruya ulaştık. Sayının artması sevindirici. Hizmetin sınırı yok. Sürekli mükellef olan da, bir öğrenim kredisi borcu olan da, kısaca her kesim bu yasadan yararlanacak” dedi.
YURT DIŞI BİLGİ AKIŞI BAŞLADI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Tahsilat Grup Müdürü Rıza Bilgiç, “Bilgi alamadığımız birçok ülkeden bilgi almaya başladık. Bundan sonrası çok önemli” yorumunu yaptı.
VATANDAŞIN BORCU 157 MİLYAR TL
Vatandaşın 30 Haziran 2016 ve öncesine ait 90 milyar TL vergi dairelerine, 67 milyar TL SGK’ya olmak üzere toplam 157 milyar TL borcu bulunuyor.
20 Eylül 2016 Salı
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba
27 Kasım 2024 Çarşamba