100 milyar dolarlık ticarete 12 sektör

Giriş: 19.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Tekstil, hazır giyim, mobilya, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, makina, kimya, çimento ve lojistik sektörleri 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinde lokomotif olacak. Koordinasyonu güçlendirmek için sektörel komiteler de kurulacak.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi hedefi 75 milyar dolardan 100 milyar dolara çıkarılmıştı. Haziran ayı sonunda Japonya’da gerçekleştirilen G20 Osaka Zirvesi’nin ardından varılan bu mutabakatı hayata geçirecek somut adımlar atılmaya başlandı.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, 6-11 Eylül tarihlerinde Türkiye’yi ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve iş dünyasının temsilcileri ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Geçmişteki ABD’li ticaret bakanlarının ziyaretlerinden farklı olarak, beş günlük çok kapsamlı bir program yapılması iki ülkenin yeni ticaret hacmi hedefindeki kararlılığı olarak yorumlandı.

SEKTÖREL KOMİTELER KURULACAK

Türkiye ve ABD, ticaret hacminin artırılması için tekstil, hazır giyim, mobilya, mermer, otomotiv, otomotiv yan sanayi, mücevherat, sivil havacılık, makina, kimya, çimento ve lojistik olmak üzere 12 öncelikli sektör belirlendi. Bu kapsamda, Türkiye ile ABD ticaret bakanlıkları başkanlığında sektör temsilcileriyle beraber sektörel komitelerin de kurulmasına karar verildi. Türk ve ABD’li firmaları bir araya getirecek olan bu komiteler sonuç odaklı çalışacak ve çalışmaların sonuçlarını bir an önce almak için maksimum işbirliğiyle hareket edecek. 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi için iki ülke arasında atılan adımların 25 Eylül’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Trump’ın Birleşmiş Milletler Haftası kapsamında gerçekleştireceği görüşmede de gündeme getirilmesi bekleniyor.

İHRACAT EŞİT OLACAK

Türkiye ile ABD arasındaki mevcut ticaret hacminin 20 milyar dolardan 100 milyar dolarlık seviyeye çıkarılmasında izlenecek yolu, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, Bloomberg HT televizyonundaki röportajında şöyle açıkladı: “Her sektör için detaylı yol haritası var. Bu hedef iki adet 50 milyar dolarlık parçadan oluşuyor.

Biri Türkiye tarafından ihracat, bir diğeri ise ABD tarafından ihracat. Bu mevcut ticaret hacmi ile kıyaslandığında büyük görünebilir. Ancak bu hedefi Amerika Birleşik Devletleri’nin toplam mallar ve hizmetler tarafındaki ticaret hacmi ile kıyasladığınızda, biz bu noktada 5 trilyon doların üzerindeyiz. Yani bu 50 milyar dolar, bizim ekonomimizin yüzde 1’ine eşit.”

KOBİ’LERE ÖZEL ÇALIŞMA

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)-Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Toplantısı’nda verdiği mesajlar da beş günlük ziyarette iz bıraktı. Ross, Türkiye’de bin 700’den fazla ABD’li şirketin faaliyet gösterdiğini ve bunun yeni ticaret hacmi hedefi için avantajlı bir başlangıç olduğunu kaydetti. ABD’ye giden Türk KOBİ’lerin girişimcilik ruhuna sahip olduğunu belirten Ross, KOBİ’lere yönelik özel çalışmalar yapılması gerektiğini de vurguladı. 100 milyar dolar rakamına ulaşılması için devletler arasındaki işbirliğinin yeterli olmadığının, özel sektörün de işbirliğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Devletlerin ticaretin önündeki engelleri kaldırabileceğini, ancak özel sektörün mutlaka bu inisiyatifte liderlik yapması gerektiğini de aktardı. Türkiye’nin ABD firmaları için Çin’den daha avantajlı olduğunu söylemesi ve Çin yerine Türkiye’yi yatırım için işaret etmesi de Ross’un önemli açıklamaları arasındaydı.

STA ÇALIŞMALARI DA BAŞLAYACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile yaptığı görüşmede, ABD ile ticaret hacminin 100 milyara dolara çıkarılması çalışmalarına ilave olarak Serbest Ticaret Anlaşması (STA) konusunda da çalışma başlatılacağına işaret etti. Erdoğan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dostum Trump ile Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine başlanması konusunu da gündeme aldık. Bu konuda ilgili bakanlarımız en yakın zamanda çalışmalara başlayacaklar” dedi.

İLAVE GÜMRÜK VERGİSİ SORUNU

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Türkiye’de yaptığı temaslarda, ABD’nin Türk demir-çelik ürünlerine uyguladığı ilave gümrük vergileri sorunu da gündeme geldi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türkiye açısından demir çelik gibi sektörlerde karşılaştığımız engeller, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nden çıkarılmamızın sonuçları, otomobil sektöründe uygulanması muhtemel önlemlere de değindik. ABD tarafına da bu konudaki talep ve önerilerimizi iletmiş bulunuyoruz. Bu kapsamda özellikle SEC 232 olarak bilinen ilave gümrük vergilerinden bazı ülke örneklerinde olduğu gibi ülkemizin de muaf tutulması yönünde taleplerimizi paylaştık” açıklamasında bulundu.