Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye, 1.5 yıllık pandemi sürecinin ardından ekonomik ve sosyal açıdan yeni bir döneme başladı. Pandemi şartlarında tam kapasite çalışamadığı için ekonomiye katkı sağlayamayan sektörler, bu dönemle birlikte potansiyelini gösterecek. Bu sektörlerden biri de turizm. Rusya’nın uçuş yasaklarını kaldırması, ABD’nin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) risk grubunu güncellemesiyle uçaklar havalandı. Pandemi öncesinde Rusya’nın ticaret partnerleri arasında 6. sırada yer alan Türkiye, pandemi yılında da bu seviyeyi korudu.
22 MİLYAR DOLARI AŞTI
Türkiye, turizm başta olmak üzere her sektörde ticari ortağı olan Rusya ile ticaret hacmini artırmak istiyor. Rusya’nın 567 milyar dolarlık dış ticaret hacminde Türkiye’nin payı 22 milyar doları aştı. Türkiye ve Rusya liderleri, bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.
İki ülkenin iktisadi ilişkilerindeki gelişmeleri değerlendiren Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin, İstanbul Ticaret Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Başkan Sergey Katyrin, başta turizm olmak üzere sektörler ve ticari ilişkiler konusunda önemli bilgiler paylaştı.
100 MİLYAR DOLAR TİCARET
Türkiye ve Rusya devlet liderlerinin ifade ettiği 100 milyar dolarlık ticaret hacmine dikkat çeken Katyrin, “Bu iddialı, ancak ulaşılabilir bir hedef. Ticaret Odaları olarak bizler burada üstümüze düşeni yapmaya çalışıyoruz. Hem kendi firmalarımıza hem de Türk ortaklarımıza işbirliği ve kuruluşlar için bilgi veriyoruz. Her iki ülkenin firmalarına, potansiyel ortak aranması ve seçiminde yardım ediyoruz” dedi.
TURİZMDE HEDEF YIL 2022
Türkiye’nin son yıllarda Rus turistler için bir numaralı destinasyon olduğunu belirten Katyrin, şunları söyledi: “Dünyada koronavirüsle mücadele ilerledikçe, Türkiye’ye Rus turist akışı da normale dönecek. Bu, bir yıllık bir mesele değil. Turizmin 2022’de normale dönmesini bekliyoruz.”
KÜLTÜR VE SAĞLIK
Türkiye’de Rus kültürüne, tarihine ve günlük yaşamına ciddi bir ilgi olduğunu belirten Katyrin, şöyle devam etti: “Son yıllarda sağlık turizmi de gelişiyor. Örneğin, Batı Sibirya’daki Tyumen şehri, 2020 yılının sonunda Rusya’nın termal başkenti statüsünü aldı. Bu, Türk turistlerin kültürel zenginleşmeyi tıbbi prosedürlerle birleştirmesi için önemli. Çünkü Türkiye’de bu tür tatiller, yeni işbirliği alanımız olabilir.”
YENİ ÜRETİM ENDÜSTRİLERİ
Türk inşaat ve taahhüt firmalarının dünya lideri olduğunu ifade eden Katyrin, “Türk hafif sanayi, tekstil ürünleri, mobilya imalatı, tarım sektörleri de çok talep görüyor. Bununla birlikte, artık küresel ölçekte bir ithalat ikamesi eğilimi oluştu. Birçok ülke, ekonominin sürdürülebilir olması için daha önce ithal ettikleri malları ve hizmetleri kendileri üretmeye ve geliştirmeye başladı” dedi. İthalatı sınırlamayıp, üretim yapma konusunda Türkiye’nin ve Rusya’nın benzer bir yaklaşım sergilediğini kaydeden Katyrin, “Bu yaklaşımın sonuçlarının başarılı olduğunu söyleyemem. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, gelecekte hem Rusya’daki Türk üreticilerin hem de Türkiye’deki Rus üreticilerin, ortak bir şekilde mallar ve hizmetlerin bulunabilirliği açısından tüketicilere özel ürünler sunması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
ÇİFT YÖN KAZANDIRIR
Yeni ticari ulaşım koridorları olan Bakü-Tiflis-Kars-Vorsino’nun, Türk mallarının Rusya’ya ulaşımını kolaylaştırdığını belirten Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin, “Yeni ticaret yolları iş dünyasının kalkınmasına katkı sağlayacak. Bu ticaret yolu iki ülkenin işbirliğine güzel bir örnek. Ancak, ticaret iki şeritli bir süreç ve iki ülkenin de kazanması için Rus mallarıyla dolu bir treni Türkiye’ye göndermek ticaretimiz açısından mantıklı olacak. Çünkü tek yönlü çalışan ticari trenlerin maliyeti oldukça yüksek” uyarısında bulundu.
İTO’YA TEŞEKKÜR VE İŞ FORUMU TEKLİFİ
Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin, üyeleriyle Türkiye’ye iş gezileri düzenlediklerini belirterek, “Ticari ilişkilerimizi geliştirecek her konuda bizlere yardımcı olan İTO Başkanı Şekib Avdagiç’e teşekkür ediyorum” diye konuştu. Başkan Sergey Katyrin, “Uluslararası deneyimi ve 628 bin üyesi olan İstanbul Ticaret Odası ile Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası olarak, iki ülkenin ticaret rakamlarını artırmak için Rus-Türk iş forumu düzenlemeliyiz” önerisini dile getirdi.
ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ
Şanghay İşbirliği Örgütü’nün uluslararası ilişkilerde önemli bir rol oynadığını söyleyen Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sergey Katyrin, şöyle devam etti: “2006 yılında kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü için ülkelerin iktisadi gelişmesi oldukça önemli. Birlikte; nakliye, lojistik, gıda güvenliği, tarım, yüksek teknolojiler, dijitalleşme ve altyapı projelerine öncelik veriliyor. Birlik, Türk iş dünyasıyla ortak projelerin uygulanmasını sağlayacak.”
E-TİCARETTE BİRLİKTE GLOBALLEŞELİM
Dijitalleşme olmadan uluslararası ekonomik süreçlerin içinde olmanın zor olduğunun altını çizen Katyrin, “Türkiye’de, bilişim ve online alışveriş sektörleri, dünyadaki rakiplerinin önüne geçmeye başladı. Türkiye’de birçok online pazaryeri bulunuyor. Global ticarette söz sahibi olmak için Rus ve Türk firmalar, e-ticarette sınırlarını kaldırmalı ve güçlerini birleştirmeli” dedi.
RUS-TÜRK UZAY BİRLİĞİ
Birçok ülkenin önceliğinin uzayı keşfetmek olduğunu vurgulayan Katyrin, “SSCB, uzay keşfi için yıllar önce büyük yatırımlar yaptı. ABD, Çin ve Hindistan, uzay araştırmaları konusunda Rusya’nın arkasından geliyor. Atılan adımlarla Türkiye’nin de bu arenada yer almak ve bu sürece dahil olmak istediğini görüyoruz. Türk sanayinin gelişmişlik düzeyini hesaba katınca, uzay araştırmalarında başarıya ulaşılması kaçınılmaz. Bu alanda karşılıklı işbirliği, şüphesiz, Rus-Türk ilişkilerinde yeni bir sayfa açabilir” dedi.
RF TSO GENİŞ BİR NETWORKE SAHİP
Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası (RF TSO), Türk partnerleriyle 178 belediye ve bölgesel Ticaret ve Sanayi Odası, federal düzeyde 280’den fazla işletme birliği ve 54 binin üzerinde üyesi ile ticareti geliştirmeyi hedefliyor.
05 Temmuz 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı