HABER: ADEM ORHUN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’ tanıtım toplantısında kabinesinin eylem planını açıkladı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakanlarımızın her biri kendi alanlarıyla ilgili projeleri, planları, Cumhurbaşkanlığı manifestosunda ve AK Parti seçim beyannamesinde yer alan taahhütlerimizi baştan sona gözden geçirdiler. Bunlardan 100 gün içinde yapacaklarımızı maddeler halinde listeleyip, bütçeleriyle birlikte bir araya getirdik. Aslında ilk 100 günde tamamlanacak proje sayısı binin üzerinde. Bunlardan daha önemli ve öncelikli gördüğümüz 400’üne milletimize açıklayacağımız programda yer verdik” dedi.
BÜTÇE DİSİPLİNİ
100 Günlük İcraat Programı’nın koordinasyonunu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yürüttüğünü bildiren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Kurumlarımızın, 46 milyar liralık bütçe ile hayata geçirecekleri bu 400 proje, adeta yeni dönemin ateşleyici gücü olacak. Projeleri hazırlarken, ilave kaynak ihtiyacı doğmamasına, mevcut bütçe imkanlarıyla yürütülebilmesine özellikle dikkat ettik. Bütçe disiplininden taviz verilmeyecek, kamunun borçlanma maliyetleri düşürülecek. Kaynakların çeşitlendirilmesi burada çok büyük önem arz ediyor. Yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağı tek hesapta yönetilerek, yılda 3-4 milyar lira arasında ilave gelir elde edilecek.”
ENERJİ TEDARİĞİ
Erdoğan, ekonomide enerjinin öncelikler arasında olduğunu kaydetti. Yeraltı kaynakları potansiyelini tespit edip ekonomiye kazandırma çalışmalarını 3 kat artıracaklarını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Soma ve Tunçbilek’teki üretim yapılmayan kamuya ait kömür sahalarını özel sektörün işletmesine açıyoruz. Yaklaşık 4.8 milyar dolar yatırım tutarı olan toplam 3 bin megavat gücündeki güneş enerjisi santralleri için yarışma ilanına çıkıyoruz. Doğalgaz depolama kapasitesini artırmaya yönelik çalışmalar kapsamında Tuz Gölü’ndeki depoyu 450 milyon metreküpten 600 milyon metreküpe yükseltmek için teklifleri almaya başladık. Denizlerdeki hidrokarbon arama faaliyetleri için de ikinci bir deniz sondaj gemisi alınacak.” Cumhurbaşkanı, enerji yönetim sistemi alanında da akreditasyon başlatılacağını belirtti.
İHRACAT GELİŞTİRİLECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisinin lokomotifi olan ihracatı geliştirmenin, yeni dönemde de önceliklerinin başında yer aldığını vurguladı. Eximbank’ın müşteri sayısının ve bunun içindeki KOBİ payının artırılacağını anlatan Erdoğan, “İhracatta yeni dönemde önceliğimiz Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan pazarları. Bunun için gereken ülke stratejilerini ve eylem planlarını hazırlıyoruz” dedi.
35 YENİ ÜLKE
“Türkiye Ticaret Merkezi açılabilecek 35 yeni ülke ve şehir belirliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti: “Yazılım, bilişim, sağlık, eğitim, film yapımı ağırlıklı yeni nesil ihtisas serbest bölgeleri kuruyoruz. Adana-Yumurtalık’ta 1 milyar dolarlık petrokimya tesisi yatırımı için arazi tahsisini yapıyoruz. e-ticarete konu ürünlerde Türk Malı imajının korunması için uygulamalar geliştiriyoruz. Dış ticaretimizde yerel paraların kullanımının artırılmasına ve barter ticaretine yönelik ülke bazlı tedbirler alıyoruz. Rusya’yla, İran’la, Çin’le bütün buralarla yerli parayla alışveriş yapacağız.”
AB, Rusya Federasyonu ve Moldova ile vize muafiyeti için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Erdoğan, Afrika kıtasıyla ilişkilerin geliştirilmesine yönelik üst düzey ziyaretler, Afrika Çalıştayı, Somali-Somaliland Arabuluculuk müzakereleri ve G5 Sahel Ortak Gücü’ne 5 milyon dolar taahhüdü içeren gündemin tamamlanacağını belirtti.
BELGE KOLAYLIĞI
Erdoğan, “İhracatçıların işlemlerinin kendi tesislerinde yapılması uygulamasına başlıyoruz” dedi.
Bu alanda hızlı ve kolay işleme önem verdiklerini belirten Erdoğan, “Hava, deniz ve demiryoluyla transit taşımalarda beyanname zorunluluğunu kaldırıyoruz. Kara yolunda ise ihracat refakat belgesine geçiyoruz. İhracat için gereken belgelerin bir bölümünün daha elektronik ortamda düzenlenebilmesini sağlıyoruz” dedi. Esnaf ve sanatkarların e-ticaret işlem hacmindeki payının artırılmasına yönelik destek programı başlatılacağını açıklayan Erdoğan, Ürün İhtisas Borsası’nın gelecek yıl işler haline getirilmesine yönelik çalışmaların tamamlanacağını ifade etti. Gümrük kapılarının modernleştirilmeye devam edileceğini bildiren Erdoğan, pazarlama odaklı, soğuk zincir kapasitesi yüksek modern toptancı hallerinin inşası ve işletilmesiyle, üretici örgütlerinin buralardaki pazar paylarının artırılmasına yönelik adımların atılacağını dile getirdi.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ
Ar-Ge merkezlerini yaygınlaştırarak yüksek teknolojiye yönelik çalışmaların önünün açıldığını anlatan Erdoğan, savunma sanayi projelerine yönelen firmalara her aşamada destek verildiğini, bilişim alanında da Türkiye’yi marka haline dönüştürecek adımların atıldığını kaydetti. Yüksek teknolojili ürünlere destek sağlamak için fon şirketleriyle protokoller imzalanacağını aktaran Erdoğan, KOBİ’lere verilen desteğin artacağını belirtti. Stratejik ürünler başta olmak üzere yazılımdan makine teçhizatına kadar her alanda KOBİ’lerin yanında olunacağını vurgulayan Erdoğan, Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulacağını belirtti. Erdoğan, sanayi ve dış ticaret sektöründe ihracatı geliştirmenin, yeni dönemde de önceliklerin başında yer alacağını kaydetti. Plana göre, ihtiyaçlar için Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılacak, KOBİ’lere verilen destek artırılacak.
AR-GE VE TASARIM
Ar-Ge merkezleri sayısının yüzde 10, tasarım merkezleri sayısının ise yüzde 8 artırılacağını anlatan Erdoğan, Kara Araçları Test Merkezi’nin fizibilite çalışmalarının bitirileceğini söyledi. Erdoğan, Sanayi İşbirliği Programı kapsamında kamu ihalelerine hazırlanan firmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla yerlileştirme ve teknoloji kazanımı fırsatından faydalanmaya davet etti. Erdoğan, kamu ihalelerinde yerli ürünlere getirilen yüzde 15’lik fiyat avantajının etkin şekilde uygulanmasının sağlanacağını belirtti.
SAĞLIKTA MARKA
Plana göre, Türkiye’yi sağlık turizminde marka haline getirmek için bu alanda faaliyet gösteren kurumların sayısı artırılacak, Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi kurulacak. Sağlık Market uygulamasıyla bu alandaki sarf malzemelerinin temini kolaylaştırılacak. Kamu hastanelerinin acil servislerindeki yığılmayı engellemek için önlem alınacak. Acil ihtiyaç olan ve yaygın kullanılan aşıların ülkede üretimi için proje çağrısına çıkılacak. İlaçta ve tıbbi cihazda, çok uluslu şirketler için yerelleşmeyi, Türk firmaları için de yerlileşmeyi ve millileşmeyi teşvik edecek sistem kurulacak.
TURİZMDE YENİ PAZARLAR
İcraat programına göre turizm yeni pazarlara açılacak, Çin’in turizm pazarındaki payını artırmak için eylem planı hazırlanacak. İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin ihalesi sonuçlandırılarak, kütüphaneye dönüştürülen Rami Kışlası’nın birinci etabındaki fiziki gerçekleşme yüzde 45’e çıkartılacak. Kuleli Askeri Lisesi’nin müzeye dönüştürülmesi için gereken rölöve projeleri tamamlanacak.
30 kütüphane, millet kıraathanesine dönüştürülecek. Yurtiçi ve yurtdışında devam eden 9 restorasyon çalışması tamamlanacak, İzmir-Bornova, Sinop ve Tekirdağ’daki 3 yeni kültür merkezinin inşası bitirilecek.
17 BİN KONUT TESLİM EDİLECEK
İcraat programında gayrimenkul ve konut da geniş yer buldu. Buna göre şehircilik ve konut projelerinde 100 günde 17 bin konut ve iş yeri hak sahiplerine teslim edilecek, 16 bin konut ve iş yerinin temeli atılacak. Satışı mümkün gözüken 50 bin kamu konutuyla ilgili envanter çalışması tamamlanacak, ilk etapta 5 bininin satışı için işlemlere başlanacak. Emlak Bankası tekrar faaliyete geçirilecek. Sınırlardaki mayın ve patlamamış mühimmatlar sebebiyle kullanılamayan 1.6 milyon metrekare alanın temizlik çalışmaları başlatılacak. Sudan’da ülkeye tahsis edilen 780 bin hektar tarım arazisini yatırımcılara açmak için 12 bin 500 hektarlık alanda kurulacak örnek çiftlikle ilgili ortak şirket faaliyete geçirilecek. Harita Genel Müdürlüğü’nün yerli harita-görüntüleme sistemleri olan HGM-Küre ve HGM-Atlas, tüm internet kullanıcılarının hizmetine sunulacak.
İSTANBUL İÇİN NELER VAR?
SAVUNMA SANAYİ ÖNCELİKLİ
100 Günlük İcraat Programı’ndaki 400 projenin 48’i savunma sanayine ait.
Bu projeler, lazer silahından uydu ve uydu fırlatma projelerine, SİHA ve İHA’ların geliştirilmesinden roket ve füzelere, helikopter motoru ve muharip savaş uçağı tasarımından mühimmat üretimine kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.
BÜYÜME ADIMLARIYLA ENFLASYON GERİLER
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, “İş dünyası için enflasyon bir hedef değil, bir sonuçtur. Hedefimiz büyüme rakamları.
Her yıl en az yüzde 5 büyüyebilmeliyiz ve büyümeyi üretime, ihracata ve iç tasarrufa dayandırabilmeliyiz” dedi. 100 Günlük Eylem Planı’nı değerlendiren Avdagiç, “Kalıcı sonuçlar alabilmemiz için kısır tartışmalar yerine bu konuya odaklanmamız gerekir. Kaldı ki, 100 Günlük Eylem Planı’ndan sonra enflasyon noktasında etkin ve sonuç alıcı adımların atılacağından eminiz” dedi.
Avdagiç, şöyle devam etti: “Fiyat artışlarına sebep olan gelişmeleri tek tek irdeleyerek, gerekli tedbirlerin alınacağına eminiz. Çünkü enflasyon çok katmanlı bir ekonomik mesele. Türkiye’deki enflasyon talep artışından ziyade maliyet artışından kaynaklanıyor. Bunların en önemlileri de enerji ve kur maliyeti. Bir başka ifadeyle ‘geçici ve konjonktürel’ bir enflasyonla karşı karşıyayız. Son dönemde döviz kuru üzerinden yapılan manipülatif hareketlerin enflasyondaki artış üzerinde etkili olduğunu da unutmamak gerekir.”
Küresel ekonomi ile jeo-stratejik çatışmaların iç içe geçtiği, tarihi bir eşikten geçildiğini kaydeden Avdagiç, “Ticaret savaşları, artan petrol fiyatları ve parasal sıkılaşma süreci dünyanın ana gündemi. Böylesi bir süreçte odaklanmamız gereken konular kısa vadede finansmanın maliyetini düşürmek, uzun vadede ise ithal girdi oranlarımızı azaltarak, yüksek teknoloji ihracatçısı haline gelmek” dedi.