tatil-sepeti
tatil-sepeti

10 TURCORN çıkarmak mümkün

Giriş: 23.01.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

* İTO’nun, girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurduğu Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Fulya’daki üç bin metrekarelik yeni yerleşkesi açıldı. Açılışa katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “2023 stratejimize koyduğumuz en az 10 Turcorn, bir milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn hedefi uzak bir ihtimal değil” dedi.

* İTO Başkanı Şekib Avdagiç de “2017’de 30 startup ve 100’e yakın girişimciyle yola çıktık, bugün 300’den fazla startup ve 1000’e yakın girişimcimiz var. İlk Turcorn’ların adresi olma hedefine, her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz. 2023’e kadar bu alanda Türkiye olarak en az iki elin parmakları kadar Turcorn’lar çıkaracağız” diye konuştu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Fulya’daki üç bin metrekarelik yeni yerleşkesi törenle açıldı. Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlık olarak merkezin kurulmasında aktif rol oynadıklarını hatırlatarak, proje bütçesinin yüzde 75’ininİstanbul Kalkınma Ajansı tarafından karşılandığını bildirdi.

26 MİLYON TL DESTEK

Varank, “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizin temel politika bileşenlerinden birini girişimcilik olarak belirledik.Fikirlerini ekonomik değere dönüştürmeyi başarmış çalışkan girişimcilerimiz var” dedi. Sundukları desteklerle girişimcilerin yanında olduklarının altını çizen Bakan Varank, bu desteklerin içinde yer alan ‘TÜBİTAK Bireysel Genç Girişimci Programı’ sayesinde geçen sene gençlerin,26 milyon TL destekten yararlandıklarını kaydetti. Varank, programın2020 çağrısınınhâlâ açık olduğunu anımsatarak,28 Şubat’a kadar başvurulabileceğini duyurdu.

İKİ YENİ FON

KOSGEB’in verdiği destek ve eğitimler hakkında bilgi veren Varank, yakın zamanda biri bölgesel kalkınma diğeri de teknoloji ve inovasyon alanında olmak üzere iki yeni fon kurduklarını hatırlatırken, toplamda750 milyon liralık bu fonlarla, firmalara uzun vadeli sermaye desteği sağladıklarını söyledi.

Varank, bu mekanizmayla işletmelerin, faiz yükü altında ezilmesini engellemek istediklerine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde, girişimcilik ekosisteminde yer alan paydaşların faydalanması için Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu ve İnternet Sitesi’ni kuruyoruz. Bu platformda yatırımcılar tanıtılacak ve girişimcilerin kullanabileceği kaynaklar hakkında bilgi yer alacak. Erken dönem girişimciler için vergisiz veyakolay vergili dönem gibi uygulamaları geliştirmek istiyoruz. Girişimlerin başlangıç aşamasından, ölçeklenme aşamasına geçişlerinindaha sıkı takipçisi olacağız. Bu noktada özellikle, küreselleşme iddiası olan derin teknoloji tabanlı girişimleri pozitif ayrıştıracağız.”

MELEK YATIRIMCI ARTACAK

Varank, finansman kaynaklarını çeşitlendirmek içinmelek yatırımcı sayısı ve etkinliğini artıracaklarını, kitlesel fonlamanın kullanımını yaygınlaştıracaklarını aktardı. Teknoloji tabanlı girişimlerde Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Varank, şunları kaydetti: “Dolayısıyla 2023 Stratejimize koyduğumuz en az 10 Turcorn, bir milyar dolar üzerinde değerlemeye sahip Türk Unicorn hedefi uzak ihtimal değil. Ülkemizde girişimciliğiyüzde 90 oranında kamu destekliyor.Özel sektörün debu alana daha fazla yönelmesi,ilgi göstermesi, risk alması,yatırım yapması lazım.”

Varank, bir taraftangirişimcilerin kendisinidaha iyi anlatması, yurtiçi veyurtdışından yatırım çekmeye odaklanması gerektiğini, diğer taraftan daözel sektörün, girişim sermayedarlığına yönelmesi, keşfedilmemiş potansiyeli ekonomiye kazandırması gerektiğini söyledi.

Varank, konuşmasını şöyle tamamladı: “Yeni alanlara yönelen, trendleri belirleyen, iç ve dış pazarlardaki boşluklara odaklananstartuplar geleceğin kazananları olacak. BTM de startupları, girişimleri, harekete geçirme, cesaretlendirme ve yönlendirme konusunda oldukça kritik bir fonksiyon üstlenecek.”

300’DEN FAZLA STARTUP VE 1000’E YAKIN GİRİŞİMCİ VAR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, göreve geldikleri günden bu yanaBilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ne ağırlık verdiklerini belirterek, Türkiye’nin sıçrama yapmasının ancak girişimci fikirlerine sahip çıkmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Türkiye’ninbeyinlerine sahip çıkılması, onların geliştirilmesi ve önlerinin açılması gerektiğini belirten Avdagiç, şunları söyledi: “Bunu yapabilirsek, yenilikçi fikirlerin endüstriye hızla etki ettiği bir çağda, bizim büyük bir başarı ortaya koymamız mucize değil.Biz de İTO olarak BTM ile bu konuda, üzerimize düşeni yapıyoruz. Artık BTM, yenilikçi fikir sahiplerine, projelerini hayata geçirmede gerekli tüm bileşenleri sunan bir startup merkezi.”

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

BTM’nin, açılışı yapılan yeni mekanındaki mevcut fiziki kapasitesiyle, girişimci sayısıyla, sahip olduğu iş ağıyla, Türkiye’nin en büyük startup merkezi olduğunun altını çizen Avdagiç, dünyadakibenzer startup merkezleri arasında ise hatırı sayılır konumda olduğunu bildirdi.

Avdagiç, Doha’da düzenlenen World Incubation Summit’te, UBI Global tarafından 700’den fazla kuluçka ve hızlandırma merkezi arasından ‘Dünyanın En Gelecek Vaad Eden Programı’ ödülüne layık görülmesinin, bunun bir göstergesi olduğunu aktardı.

BTM’nin dünyada ilk defa bir ticaret odası tarafından kurulan startup merkezi olduğuna işaret eden Avdagiç, şunları söyledi: “Bunun sağladığı imkan ve desteklerle katılımcılarına önemli ayrıcalıklar sunuyor. BTM olarak girişimcilerden hisse veya ortaklık talep etmiyoruz. Hizmetlerimizi ücretsiz sunuyoruz. 2017’de 30 startup ve 100’e yakın girişimciyle yola çıkan BTM, tam 10 kat büyüdü. Bugün BTM’nin başta yapay zeka olmak üzere birçok sektörden kabul ettiği 300’den fazla startup ve 1000’e yakın girişimcisi bulunuyor.”

YENİ HEDEF VE PROJELER

Yeni mekanda yeni hedef ve projelere start verdiklerini dile getiren Avdagiç, “Gördüğümüz ilgi sebebiyle, Türkiye’den ilk çıkacak unicornların, ilk Turcorn’ların adresi olma hedefine, her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz. 2023’e kadar bu alanda Türkiye olarak en az iki elin parmakları kadar Turcorn’lar çıkaracağız” diye konuştu.

13 GİRİŞİM PROJELERİNİ ANLATTI

BTM’nin yeni yerleşkesinin açılışının ardından ‘Küresel Doğan Startuplar: Winglobal’ etkinliğinin ikinci ayağında yer alan girişimciler sahne aldı. 13 girişim, katılanlara ve yatırımcılara projelerini anlattı. Winglobal’de dereceye giren 5 startup ABD’deki Silikon Vadisi’ne gitme şansını elde edecek.

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin üç bin metrekarelik yeni yerleşkesinin açılış törenine katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İTO Başkanı Şekib Avdagiç ile birlikte Oda’nın haftalık ekonomi gazetesi İstanbul Ticaret’i inceledi.

Açılış törenine Bakan Mustafa Varank ve İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in yanı sıra İTO Yönetim Kurulu Üyeleri Münür Üstün, Bahadır Yaşık, Levent Taş, İbrahim Doğan Salman, Yakup Köç, Burhan Polat ve Oda meclis üyeleri de katıldı. Törende İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu yer aldı.