Termik santrallerin en önemli kaynağını oluşturan kömür, Cumhurbaşkanı Recep TayyipErdoğan’ın çağrısıyla Türkiye’nin yeni milli kaynağı olmaya hazırlanıyor. Erdoğan, cari açığın en önemli nedenlerinden birinin enerji ithalatı olduğunu söyleyerek, bunun önüne geçmek için kömürü yeni milli kaynak haline getirmek gerektiğini ifade etti. Erdoğan, Türkiye’nin 10 milyon tonluk kömür hazinesi barındırdığına, ancak bunun yalnızca 1.2 milyon tonunun kullanıldığına dikkat çekerek, bu potansiyelden daha çok faydalanılacağını dile getirdi.
DEVASA DAMARLAR VAR
Türkiye’nin kömür konusunda önemli bir potansiyeli olduğunu söyleyen Erdoğan, “Trakya’dan Şırnak’a kadar devasa bir damar var. Buraları hayata geçirmemiz lazım. Kömür enerjisi ile termik santral kurmak bizim cari açığımızı körüklemez. Şimdi bu adımı atıyoruz. Milli enerji ve maden politikasını oluşturduk. Bu politikayı da arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasa olmak üzere üç ayak üzerine oturtuyoruz” dedi.
İŞÇİ SAYISI
Erdoğan, kömürün keşfinden rezervinin belirlenmesine, üretimde kullanımından zararlı etkilerinin önlenmesine kadar tüm aşamaları bilimsel yöntemlerle ele aldıklarını ifade ederek, kömür rezervinin yeteri kadar değerlendirilemediğini belirtti. “Ülkemizin 10 milyon tona kadar üretim potansiyeli var. Ancak şu anda ortalama 1.2 milyon ton üretim gerçekleşiyor” diyen Erdoğan, “Sektörde çalışan 10 bin işçiyi 20 bine çıkarma potansiyeline de sahibiz” diye konuştu.
YILLARCA ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yıllarca maden sektörünün ötelendiğini de söyledi. Erdoğan, “Kömür kimi zaman çevrecilik adına, kimi zaman ‘ekonomik değil’ diye horlandı, ötelendi. Termik santral inşaatlarına karşı akıl almaz dirençler gösterildi. Kömürün sanayide kullanımı engellenmeye çalışıldı. Bu çevrelerin tek derdivar, bu da Türkiye’nin büyümesini, güçlenmesini ve gelişmesini engellemek. Halbuki Türkiye’ye örnek gösterilen Avrupa’ya bakıldığında hâlâ elektrik enerjisinin büyük bölümünü kömürden elden eden bir Avrupa görüyoruz” dedi.
TEKNOLOJİ OLMADAN ÜRETİM OLMAZ
Bilim ve teknolojiyi bu sektörde kullanmadan ekonomik ve güvenli üretim yapılamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Artık madenlerimizi yürek burkan kazalarla değil, en ileri tekniklerle yapılan üretim modelleriyle konuşmak istiyoruz. ABD’de, Avustralya’da kişi başına günlük 11 ton üretim yapılırken bu rakamın ülkemizde 1.5 tonda kalmasına gönlümüz razı değil. Aynı miktarda kömürü daha fazla kişiyle değil, daha çok kömürü daha çok istihdamla çıkartmayı hedefliyoruz. Maden sahalarını mavi, sarı, kırmızı olarak risk gruplarına ayırarak denetimlerini de ona göre yapacağız.”