Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Çocuklara ve gençlere yönelik yaz kampları son yıllarda Türkiye’de de hızla gelişiyor. Kamplara katılmak için her yıl 2 milyona yakın 5-17 yaş arası genç başvuruyor. Üç aylık yaz tatili süresinde çocukların katıldığı kamplara 1 milyar liraya yakın bütçe ayrılıyor. Futbol, voleybol, basketbol, sörf, yelken gibi spor faaliyetlerinin gelişimine yönelik kamplar öne çıkarken İngilizce dil kampı, film yönetmenliği, yaratıcı drama, takı tasarımı, sanat ve ritim atölyesi, yoga ve meditasyon ve doğa fotoğrafçılığı gibi çocukların ilgi alanlarına göre hazırlanmış özel kampların sayısı da gitgide artıyor. Turizme de katkısı bulunan sektörde düzenlenen uluslararası gençlik kampları sayesinde dünyanın birçok ülkesinden yabancı kampçı da Türkiye’ye geliyor. Kamp çağında 5-17 yaş arası 16 milyon çocuğun yaşadığı Türkiye’de sektörün dört yılda ikiye katlanarak büyüyeceği öngörülüyor.
İSTİHDAM OLUŞTURUYOR
Türkiye’de her yıl binlerce öğrencinin dil, sanat ve spor gibi farklı alanlarda gelişim kamplarına katılmak için yurtdışına gittiğini söyleyen yetkililer, “Yaz dönemi ile birlikte kampçılık hareketlenirken, bu kamplar için yılda 200 milyon dolar civarında döviz yurtdışına çıkıyor. Ancak bu tablo artık tersine dönmeye başladı. Kamplara ilgi artarken, düzenlenen kamplara katılanların yüzde 15’ini yabancılar oluşturuyor. Kampçılık bulunduğu ülkeye de gelir sağlıyor. Katılımcıların gıda, konaklama, ulaşım sektörlerinde ek istihdam yaratıcı etkileri görülüyor. Sektörün büyümesi üniversite öğrencilerine ve eğitimcilere yazın çalışma imkanı da sağlıyor.
Kamp işletmeciliği hem ekonomiye katkı sağlıyor hem de istihdam oluşturuyor” dedi.
DESTEK ARTIYOR
Sayıları 10 bini bulan kampların yüzde 90’ı devlet tarafından organize ediliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, il müdürlükleri, il ve ilçe belediyelerden spor kulüplerine, derneklere ve vakıflara kadar düzenlenen kamplar bulunuyor. Özel kamplar sektörün ancak yüzde 10’unu kapsıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı, 20 tesisinde yılda 50 bine yakın genci ücretsiz kamplara götürüyor. Bakanlık, kamp için yıllık 50 milyon TL civarında kaynak ayırıyor.
ABD VE KANADA ÖNDE
Kamp sektörü dünyada gelişmiş ülkelerde orantılı olarak büyüme gösteriyor. Bugün ABD ve Kanada’nın öne çıktığı alanda, gençlerin gelişimine de büyük katkı sağlanmış oluyor. Sektör temsilcileri kampçılığın dünyadaki büyümesini şöyle anlatıyor: “Bu endüstrinin ilk sırasında ABD yer alıyor. Her yıl milyonlarca kişiyi ülkesine çeken ABD aynı zamanda milyonlarca gencin de yurtdışında eğitim almasını sağlıyor. ABD’ye gidenlerin birçoğu spor ve dil eğitimi ağırlıklı kamplara katılıyor. Sporda basketbol ilk sırayı alıyor. Kanada ise daha çok doğa sporlarında öne çıkıyor. Su sporlarının da adeta merkezi olan Avustralya her yıl milyonlarca kişiyi kamp sektörü için ülkesine çekmeyi başarıyor. Türkiye de son yıllarda kampçılık alanında öne çıkan ülkelerin başında geliyor.”
SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER
25 Mayıs 2017 Perşembe
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba