tatil-sepeti
tatil-sepeti

Yeni dönemin öncelikleri

Yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki 5 yıla yönelik icraatlarının neler olacağı merakla bekleniyor.

Giriş: 05.06.2023 - 13:35
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Yeni icraatlara yönelik öncü bilgileri ise AK Parti’nin Seçim Beyannamesi’nde görmek mümkün. ‘Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar: Seçim Beyannamesi 2023’ başlıklı ve 486 sayfalık beyannamede, gündem öncelikleri 6 bölüm halinde özetleniyor.

 

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı seçimi için 28 Mayıs 2023 tarihinde ikinci turda sandık başına giden seçmen, 100. yılda 13. Cumhurbaşkanını belirledi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından açıklanan verilere göre, kullanılan oyların yüzde 52.18’ini Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 47.82’sini ise rakibi Kemal Kılıçdaroğlu aldı. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

 

İCRAATLARA KAYNAK

 

Kesin sonuçların açıklanmasından sonra 13. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki 5 yıla yönelik icraat öncelikleri merak ediliyor. Ancak yeni yol haritalarının önceliklerini ve yeni icraatlara yönelik öncü bilgileri, AK Parti’nin Seçim Beyannamesi’nde görmek mümkün.

 

EKONOMİDE ÖNCELİKLER

 

Beyannamedeki üçüncü ana bölümün başlığı, ‘İstikrarlı ve güçlü ekonomi’ şeklinde… Bu bölümde büyüme, istihdam, ödemeler dengesi ve enflasyonla mücadele gibi temel konulara yaklaşım yanında önemli sektörlere yönelik atılacak adımlar özetleniyor. Metinde   girişimcilik ve KOBİ’ler vurgulanıp, öncelikli sektörler şöyle sıralandı.  Enerji ve madencilik, milli savunma sanayi, dijitalleşme ve dijital dönüşüm, ulaştırma ve haberleşme. Yüksek teknolojilerde öncü Türkiye hedefinin vurgulandığı metinde Gıda, Tarım, Ormancılık ve Su, Turizm, Çevre, Şehircilik ve Bölgesel Kalkınma başlıkları dahilindeki hedefler ve yürütülecek çalışmalar da  ayrıntılarıyla yer aldı.

 

İHRACAT HEDEFİ 400 MİLYAR DOLAR

 

‘Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar: Seçim Beyannamesi 2023’ başlıklı ve 486 sayfalık dokumanda ekonomiye dair bazı hedef ve değerlendirmeler şöyle:

 

  • 2022 sonu itibarıyla 254.2 milyar dolar olan ihracat, 2028 yılında en az 400 milyar dolara yükseltilecek.
  • Katma değerli, yüksek teknolojili ve çevre dostu ürünlerin ihracattaki payı artırılacak, ihracatta bölgesel bağımlılığı azaltarak ürün ve pazar çeşitlendirmesi desteklenecek.
  • Hedef pazarlarda Yurtdışı Lojistik Dağıtım Ağları (YLDA) kurulumları desteklenmeye devam edilecek. Bu yolla, ihraç ürünleri son alıcısına 24 ila 72 saat içerisinde ulaştırılacak. İhraç yüklerinin konsolide edilerek taşınması ve taşımacılık maliyetlerinin yaklaşık yüzde 20 oranında azalması sağlanacak.
  • Dış ticaret kapasitesinin artırılması ve Türkiye’nin ticaret üssü olması için deniz veya havayolu ile gelen eşyanın gümrük işlem süreçlerinde elektronik entegrasyonu yaygınlaştırılacak.
  • Uzay ve havacılık, çip, elektronik, yapay zeka, biyoteknoloji, sentetik biyoloji, aşı, ilaç ve tıbbi cihaz sektörleri başta olmak üzere, kamu-özel sektör işbirliklerine hız kazandırarak, mega yatırım projeleri hayata geçirilecek.
  • Kamu alımları ve proje bazlı teşvik politikalarını kullanarak seçici bir yaklaşımla ara malı ithalatına olan bağımlılık azaltılacak.
  • Fiyat istikrarına yönelik yatırım-istihdam-üretim-ihracat hedefleri doğrultusunda reel sektöre uygun maliyetlerle hedef odaklı finansman imkânı sürdürülecek.
  • Finansal enstrümanları daha da geliştirerek TL cinsi tasarruflar artırılacak.
  • Fiyat istikrarını ve adil gelir dağılımını gözetecek şekilde para, maliye ve gelirler politikalarında daha da güçlü bir eşgüdüm sağlanacak.
  • Tarımsal üretim, verimlilik ve lojistik planlamasını daha da güçlendirip, gıda arz güvenliği sağlanacak, gıda fiyatlarındaki oynaklığın önüne geçilecek.
  • İyi projesi olup finansal imkana sahip olmayan kesimleri destekleyici finansal mekanizmalar geliştirilecek.
  • Finansal hizmetlerde dijital teknolojilerin artan payı dikkate alınarak fintek uygulamaları yaygınlaştırılarak, hizmet kalitesi artırılacak.
  • Müstakil bir Katılım Finans Kanunu hazırlanacak. Katılım finans sektörü tek bir çatı altında toplanacak ve katılım finans altında yer alan tüm sektörlere yönelik uluslararası standartlarda Merkezi Danışma Kurulu hayata geçirilecek.
  • Katılım finans derecelendirmesi sistemi hayata geçirilecek.
  • Piyasalarda rekabeti bozucu yapı ve davranışlar daha yakından takip edilerek uluslararası rekabet hukuku standartları çerçevesinde etkin tedbirler alınacak.

 

İLK MADDE AFET YÖNETİMİ

 

‘Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar: Seçim Beyannamesi 2023’ başlıklı ve 486 sayfalık beyannamede, gündem 6 bölüm halinde özetleniyor. Beyannamenin birinci bölümünü, Türkiye’nin yeni yaşadığı deprem afetine uygun olarak, ‘Afetlere karşı risk ve kriz yönetimi’ oluşturuyor. Türkiye’nin, toplumun ve şehirlerin dirençli hale getirilmesi için kurumsal-teknik kapasitenin nasıl artırılacağına yönelik öneriler sıralanıyor. Afet yönetimi kadar afet riskinin azaltılması da öncelikler arasında…

 

STK ve özel kesimin de sürece dahil edilerek başta Marmara Bölgesi, İstanbul ve büyükşehirlerde risk azaltma programlarının etkin uygulanması hedefleniyor. Beyannamedeki ikinci bölüm ise ‘Sağlam toplumsal yapı’ başlığı taşıyor. Bu başlık altında toplumu oluşturan farklı bileşenlere yönelik atılacak adımlar özetleniyor.